5 ontspannende activiteiten om deze herfst in Bourgondië te beleven

Op 2 uur rijden van Parijs wordt Bourgondië jouw geheime plekje om de herfst in te luiden, omringd door een schitterende, warmgekleurde natuur. Fietsen tussen de zonnige wijngaarden, rustig wandelen in de voetsporen van Sint-Jakobspelgrims, slow toerisme op rivier de Saône of de Seille en culinaire tussenstops die heerlijk naar de herfst ruiken. We bieden je hier 5 activiteiten om deze herfst intens te beleven. De dagen worden korter in het najaar, des te meer reden om ervan te genieten dus!

Alain Doire - BFC Tourisme
1 Voel je vrij

Fietsen tussen de wijngaarden

Wat is er nou mooier dan de wijngaarden in de herfst? De hellingen worden gehuld in rode en gouden tinten. Er is niets beters dan de fiets om door dit nazomerse landschap te rijden!

Via de passende Voie des vignes van Dijon naar Santenay ontdek je in 2 of 3 dagen (inclusief tussenstops) de belangrijkste wijngaarden van de wijnstreek Bourgogne. Op het menu: Côte de Nuits en Côte de Beaune, maar ook dorpen met veelbelovende namen of heerlijke proeverijen (Meursault, Aloxe-Corton, Gevrey Chambertin, Pommard…).

Hier is een fiets veel meer dan alleen een vervoermiddel: je wordt uitgenodigd voor een unieke en rijk gevulde reis door de streek!

Ontdek de Voie des Vignes

Alain Doire - BFC Tourisme
2 Je hoofd leeg maken

Wandelen in de voetsporen van Sint-Jakobspelgrims

De ochtendmist trekt op aan de voet van de Vézelay en zijn "eeuwige heuvel". Werp nog een laatste blik op deze centrale plek voor het Christendom, waar duizenden pelgrims al zijn langs gelopen. Het is tijd om je wandelstokken te pakken en jouw Compostella-reis te beginnen.

Je wandelt hier door vredige landschappen, verrijkt door de kleuren van het najaar. De omgeving, het wandelen: er is niets beters om te ontkoppelen en weer in contact te komen met de natuur.

Je doel? La Charité-sur-Loire (4 dagen - 95 km vanuit Vézelay), waar een andere erfgoedschat op je wacht, de Notre-Dame: een van de grootste kerken van Frankrijk en een meesterwerk uit de romaanse bouwkunst.

Volg de Sint-Jakobsroute

Alain Doire - BFC Tourisme
3 Ontspannen

Een bosbad nemen

Wie herfst zegt, zegt boswandeling. Een heilzaam natuuruitstapje! Vooral wanneer je wandelt in een Nationaal Park dat grotendeels bestaat uit… uitgestrekte bossen van allerlei loofbomen (beuken, eiken, haagbeuken, esdoorns…).

Het laatst toegevoegde nationale park (nummer 11) belooft een fantastische herfstervaring te worden. Stel je voor: al die verschillende bomen in vurige herfstkleuren. De onweerstaanbare geur van kreupelhout, bladeren die onder je voeten knisperen, het mos op de boomstammen voelen, het geluk wanneer je een paddenstoel ziet…

 

Weekendtip: bosbad

Alain Doire - BFC Tourisme
4 Licht het anker... en ontspan

Kennismaken met slow toerisme op de Saône of de Seille

Er heerst dit najaar een golf van ontspanning op de Saône of de Seille. Huur voor een weekend of meer een plezierboot en ga op zoek naar Bourgondië vanaf de rivier. Het vurige landschap weerspiegelt in het water. Je valt van wens in verrassing.  

Je kunt een dagje de fiets pakken richting de dichtstbijzijnde markt (langs de Seille moet je een kijkje nemen bij de gevogeltemarkt van Louhans). De volgende dag kun je je anker uitwerpen bij Mâcon op de Saône of bij de stuwdam van La Truchère op de Seille. Dein vooral rustig mee met de stroming.

Gooi de trossen uit

Alain Doire - BFC Tourisme
5 Lekker eten met goede wijn

Een culinaire etappe met herfstproducten

Wanneer de mist optrekt en verkoudheid rondwaart, krijg je spontaan weer kleur bij een van de heerlijke restaurantjes in Bourgogne. Aan tafel krijgt de Bourgondische levensstijl namelijk pas écht betekenis. 

De chef-koks en restauranteigenaren van de regio maken heerlijke recepten met seizoensproducten: kastanjes uit de Morvan, truffels uit Bourgondië (inderdaad, niet alleen de Périgord heeft ze), rozijnen... Voor in je glas wordt het nog lastig kiezen tussen alle bijzondere wijnen uit de streek.

 

Bekijk de beste restaurants

En résumé