Alain DOIRE / BFC Tourisme
Alain DOIRE / BFC Tourisme
Historisch vertrekpunt

Vézelay

Sinds de 11e eeuw is Vézelay het vertrekpunt voor een van de historische wegen richting Santiago de Compostella. Je kunt er de basiliek Sainte-Marie-Madeleine bezoeken, een parel uit de romaanse kunst, en de Saint-Jacques d’Asquins kerk, met een schitterende buste van de heilige in polychroom hout. Deze twee bouwwerken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Persoonlijk verhaal

Onze tocht op de Sint-Jakobsroutes

Vaak plan ik mijn vakantie van te voren, maar in dit geval ben ik pas op het laatste moment gaan boeken... En dat kwam eigenlijk goed uit. Het zit namelijk zo: ik kon geen accommodatie meer vinden op de plek waar ik altijd naartoe ga (meestal de Atlantische Kust). En toen dacht ik: waarom niet iets heel anders proberen? En zo kwam ik uit in Bourgogne-Franche-Comté, met een rugzak en wandelkaart...

Ik heb m'n auto geparkeerd in Vézelay (het zou jammer zijn geweest om de stad niet te bezoeken), en ben vertrokken voor een "pelgrimstocht". Voor als je het nog niet wist: er loopt een pelgrimsroute van Vézelay naar Santiago de Compostella. Oké, ik ben niet doorgelopen tot Spanje, maar in twee weken tijd heb ik haast 300 km gelopen. Voor een beginner als ik is dat best wat! Maar het is goed te doen, met overal wel een reden voor een tussenstop. Het erfgoed is absoluut een bezoekje waard! Dus, misschien ga ik mijn volgende vakantie ook pas "op het laatste moment" boeken.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
Route richting het noorden

La Charité-sur-Loire

Vanuit Vézelay wordt de pelgrimsroute opgesplitst in twee takken. Langs het parcours richting het noorden ontdek je Varzy en het museum Auguste Grasset, met voorwerpen en kunstwerken die tijdens de 19e eeuw zijn verzameld door een kunstliefhebber. Vervolgens kom je uit in La Charité-sur-Loire, waarvan de kerk Sainte-Croix-Notre-Dame ook op de erfgoedlijst van UNESCO staat.

Alain DOIRE / BFC Tourisme
Een etappe wandelen

Organiseer je wandeling en accommodatie

Langs de Sint-Jakobsroute zijn er verschillende mogelijkheden voor accommodatie:

- herbergen voor pelgrims (in Varzy, Arbourse-l’Hôpitot, Corbigny en Saint-Révérien)

- wat meer klassieke accommodaties (hotels, campings, gîtes, chambres d’hôtes)

Alain DOIRE / BFC Tourisme
OTNR
Route richting het zuiden

Nevers / Saint-Pierre-le-Moûtier

De zuidelijke tak van de pelgrimsroute neemt je mee richting de abdij van Corbigny, en dan naar Prémery, Guérigny en de bossen met rijke fauna. In Nevers kun je een kijkje nemen bij het bekende hertogenpaleis en diverse kerken uit de periode tussen de 11e en 20e eeuw. Je kunt stoppen bij het centrum Bernadette Soubirous-Nevers, over het leven van de heilige Bernadette. Dit traject leidt je uiteindelijk naar Saint-Pierre-le-Moûtier, met pastorie en Éventées molen met vier wieken van zeil.

Je reis voorbereiden

Onze tip

Hoe lang je je tocht ook maakt, zorg ervoor dat je wandelkleding en -schoenen bij je hebt. Neem een slaapzak en toiletspullen mee als je meerdere dagen op pad gaat. Zo kun je volop genieten van je wandeltocht!

Praktische informatie

VVV-kantoor Grand Vézelay - Toeristisch Informatiekantoor van Vézelay

12, rue Saint-Etienne - 89450 - VEZELAY

+33 (0)3 86 33 23 69
vezelay@destinationgrandvezelay.com
http://www.destinationgrandvezelay.com

VVV-kantoor La Charité-sur-Loire, Bertranges, Val de Nièvres

5, place Sainte-Croix - 58400 - LA CHARITE-SUR-LOIRE

http://www.lacharitesurloire-tourisme.com
contact@lacharitesurloire-tourisme.com
+33 (0)3 86 70 15 06

VVV-kantoor Saint-Pierre Magny-Cours

2 rue du Lieutenant Paul Theurier - 58240 - SAINT-PIERRE-LE-MOUTIER
http://www.saintpierremagnycours-tourisme.jimdo.com
ot.stpierre-magnycours@orange.fr
+33 (0)3 86 37 21 25

En résumé