Aan tafel!

De 12 beste culinaire restaurants van Bourgondië

Zoals je weet zijn de wijnen uit de Bourgogne wereldwijd bekend, en dat geldt ook voor de Bourgondische keuken! Een wijn uit deze streek moet je dan ook drinken bij de een van de heerlijke gerechten die hier met veel zorg worden bereid. De culinaire keuken van de regio staat voor gezelligheid en kwaliteit. Je vindt er verschillende specialiteiten, streekproducten en restaurants met bekende chef-koks. We bieden je een lijstje met 12 culinaire restaurants die je niet mag missen tijdens je verblijf.

Maison Lameloise/Flore Deronzier
1 Drie sterren

Maison Lameloise tussen Chalon-sur-Saône en Beaune

Maison Lamelouse in Chagny, een stad van water en groen, is al haast een eeuw lang een ode aan de Bourgondische keuken. Het restaurant kreeg in 2007 van de Michelingids 3 sterren.

Chef-kok Eric Pras werkte samen met bekende koks als de gebroeders Troisgros, Paul Bocus, Bernard Loiseau... Op je bord vind je dan ook zijn versie van de rijke Bourgondische tradities.

Maison Lameloise heet je welkom in het hart van de wijnstreek, in een knusse sfeer van oud steen en houten balken.

Ontdekken

Matthieu Cellard
2 Een autoriteit

Le Relais Bernard Loiseau in hartje Bourgondië

Restaurant La Côte d’Or van Le Relais Bernard Loiseau in Saulieu is een must voor elke levensgenieter. Chef-kok Patrick Bertron heeft met talent en succes het stokje overgenomen van een chef-kok die de geschiedenis van de Franse heeft gekenmerkt. Je vindt er een creative en intelligente keuken, gecombineerd met de culinaire tradities van Bernard Loiseau.

Deze culinaire reis neemt je ook mee naar de andere restaurants van Bernard Loiseau in Dijon of Beaune.

Ontdekken

La Côte Saint Jacques / Bourgogne-Franche-Comté Tourisme
3 Een unieke keuken

La Côte Saint-Jacques, aan de oevers van de Yonne

Vlak bij Parijs nodigt La Côte Saint-Jacques je uit voor een bijzondere culinaire ervaring. Profiteer van het schitterende uitzicht op de Yonne en een vriendelijk onthaal, terwijl je geniet van een heerlijke maaltijd in dit tweesterrenrestaurant.

Chef-kok Jean-Michel Lorain en zijn team gebruiken seizoensproducten uit eigen moestuin en korte ketens. Met dezelfde passie voor koken als zijn grootouders maakt hij gerechten van uitstekende kwaliteit, in een vriendelijke sfeer. Een van de bekende gerechten is de hoender uit Bresse, met Champagnesaus.

Ontdekken

JM-Couron
4 Altijd goed

Jean-Michel Couron in Nevers

Midden in Nevers biedt restaurant Jean-Michel Couron een traditionele en verfijnde keuken. De chef-kok bereidt met veel zorg gerechten geïnspireerd op zijn rijke ervaring, in een vriendelijke sfeer.

De gerechten, waarvan het ene recept nog lekkerder dan het andere, worden geserveerd met huisgemaakt brood en grotendeels bereid met producten uit de omgeving. In een knus, sober maar stijlvol decor geniet je hier tijdens je bezoekje aan Nevers van een luxe maaltijd.

Ontdekken

Christophe Fouquin
5 Een geraffineerde keuken

L’Empreinte in Zuid-Bourgondië

Restaurant L'Empreinte kreeg al vrij snel een ster van de Michelingids. Het werd succesvol dankzij een enthousiast stel uit de Auvergne en Bourgondië. Met ervaring in bekende restaurants en gebundelde kennis geven ze een moderne touch aan de Tour Rouge de Buxy, een historisch pand uit de 11e eeuw.

Wat je hier moet proeven: varkensvlees van de Ferme de Clavisy en originele desserts zoals licht gerookte chocolade, mango met sesamzaadjes of ijs van geitenmelk.

Ontdekken

Château de Vault-de-Lugny
6 Een hedendaagse keuken met een exotisch vleugje

Château de Vault-de-Lugny in de Yonne

Sinds 2008 wordt de keuken van Château de Vault-de-Lugny gerund door Franco Bowanee, opgeleid op Mauritius, met ervaring in Washington en Parijs, maar ook bij Paul Bocuse.

Het restaurant heeft 1 Michelinster en biedt een creatieve keuken met verse producten uit de moestuin van het kasteel, maar ook streekproducten, met een vleugje Mauritius.

De tuinen van het kasteel met diverse stijlen maken van je verblijf in de Yonne een unieke ervaring.

Ontdekken

Table d'Hôte
7 Een culinaire en duurzame keuken

La Rôtisserie du Chambertin, langs de Route des Grands Crus

Bij sterrenrestaurant La Table d’Hôte vind je één gerecht, voor lunch en diner, bereid met de beste producten.

Het team van chef-kok Thomas Collomb werd door Michelin erkend vanwege het beleid voor een duurzame keuken. Werken met seizoensproducten en duidelijkheid bieden over de oorsprong ervan staan hier dan ook centraal. 

Ontdekken

Pays Charolais Brionnais/Jean-Luc Petit
8 Liefde voor verfijnde producten en kooktechnieken

Maison Doucet in het Pays Charolais

In Zuid-Bourgondië maakt chef-kok Frédéric Doucet traditionele en creatieve gerechten. Zijn keuken is geïnspireerd op zijn rijke samenwerking met zijn vader en bekende chef-koks als Pierre Orsi, Paul Bocuse of de gebroeders Troisgros.

Maison Doucet in Charolles maakt vooral gebruik van streekproducten, zoals de bekende entrecôte van charolais vlees, gevogelte uit Bresse of groenten uit eigen moestuin.

Ontdekken

Côte-d'Or Tourisme - Rozenn Krebel
9 Een ode aan het Bourgondische culinaire erfgoed

Château de Courban in het noorden van Bourgondië

Laat je verrassen door het Château de Courban, een prachtige plek waar je in een "sjieke plattelandssfeer" een hapje kunt eten!

Sinds dat hij bij Château de Courban kwam werken, is chef-kok Takashi Kinoshita in 2017 door de Gault & Millau gids uitgeroepen tot Jong Talent. Het jaar erop kreeg het restaurant de bekende Michelinster. Een welbekende erkenning voor de verfijnde en altijd met zorg bereide gerechten die je hier vindt.

Ontdekken

Office de Tourisme de Sens et du Sénonais
10 Een authentieke keuken

La Madeleine in het centrum van Sens

Sterrenrestaurant La Madeleine is ideaal gelegen in hartje centrum van Sens, aan de rivieroever.

Chef-kok Patrick Gauthier biedt er rijke maaltijden. Je kunt er genieten van een oprechte culinaire keuken, in een knusse sfeer. Op het menu staan heerlijke gerechten, bereid met verse seizoensproducten. En om het plaatje compleet te maken biedt het restaurant een prachtige wijnkelder (met een aantal goede flessen Chablis) en wel 4 kaasvitrines.

Ontdekken

Domaine de Rymska_2018 / Arnaud Dauphin
11 Zo lokaal mogelijk

Domaine de Rymska tussen Chalon-sur-Saône en Autun

Als je een echte voorstander bent van korte ketens moet je een hapje komen eten bij Domaine de Rymska.

La Table de Rymska biedt kwaliteitsproducten die grotendeels afkomstig zijn van de boerderij op het landgoed (charolais rundvlees, gevogelte, eieren, lamsvlees, fruit uit de boomgaard, groenten uit de moestuin), met zorg bereid door chef-kok Jérémie Muller.

En dat allemaal in het knusse restaurant of op het prachtige terras met uitzicht op de boerderij, de moestuin en een groen landgoed van 80 hectare.

Ontdekken

La Table de Jérôme
12 Een moderne en inventieve keuken

La Table de Jérôme in de Morvan

In het zuiden van Regionaal Natuurpark Morvan ligt La Table de Jérôme in de prachtige omgeving van Luzy.

Het restaurant biedt een verfijnde en originele culinaire keuken, die per seizoen wisselt. Chef-kok Jérôme Raymond werkt hoofdzakelijk met streekproducten, en dan vooral met charolais rundvlees. Laat je verrassen door de traditionele Bourgondische recepten die de kok hier in een nieuw jasje steekt.

Ontdekken

En résumé