Dag 1: wandelen door het historische centrum

Struinen door de geplaveide straatjes van La Charité-sur-Loire

Tegenwoordig hoef je alleen maar de brug uit 1520 over te steken om het prachtige stadje La Charité-sur-Loire binnen te stappen. Veel gemakkelijker dan de gemiste poging van Jeanne d'Arc in 1429!

Wist je dat La Charité-sur-Loire een van de vier bezienswaardigheden van Bourgondië heeft, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Sinds 1988 staat de 900 jaar oude Notre-Dame kerk op deze lijst, als bekende tussenstop van de Sint-Jakobsroute in Frankrijk. Je bent dus niet de eerste die dit schitterende kloosterstadje komt bekijken! 

Bezoek de kloosterkerk op de lijst van UNESCO

Dag 1: het zadel op

Met de fiets langs de oevers van de Loire...

Wat je te wachten staat: bijtanken, ontkoppelen, tijd met elkaar en een duik in de betoverende natuur rond de oevers van de Loire.

Bij elke meter die je fietst rijd je weer door een ander landschap: zandbanken, ooibos, eilandjes, moeras... maar ze hebben één ding gemeen, namelijk de rijke fauna die hier huist, waarvan twee bekende rivierdieren: de bever en de otter.

Huur een fiets in Cosne-sur-Loire

my destination / BFC Tourisme
Vélo en bord de Loire my destination / BFC Tourisme
my destination / BFC Tourisme
Vélo autour de Cosne sur Loire my destination / BFC Tourisme

Je begrijpt het al: de biodiversiteit van de Loire in de Bourgogne is bijzonder uniek! En daarom werd het gebied ook uitgeroepen tot natuurreservaat.

Een fantastische plek om nieuwe energie op te doen! 

1500 hectare
500 bloemsoorten
200 vogelsoorten

Een hapje en een drankje

Wat dacht je van een ambachtelijk lokaal biertje om dit herfsttripje mee in te luiden?

En daarna biedt de kok van restaurant "La Poule Noire" je een aantal verse seizoensproducten en een kaart met hoogwaardige wijnen uit de streek: Pouilly-Fumé en Côtes de La Charité.

Au bord de Loire
Waar slapen we...

om nog even te blijven

Het is ochtend. Vanuit je raam zie je de mist optrekken en stilletjes verschijnt het landschap... De veelzeggende chambre d'hôtes "Au bord de Loire" (aan de oevers van de Loire) biedt je alles wat je zoekt voor een verkwikkend herfstreisje: rust, een natuurlijke omgeving en gerechten op basis van seizoensproducten...

Chambre d'hôtes Au Bord de Loire

OT La Charité-sur-Loire
Dag 2: aan boord van de Mignonnette

Tochtje met een traditionele boot

Sébastien kent de Loire als zijn broekzak! Aan boord van zijn traditionele boot vertelt hij je dan ook graag alles over de flora en fauna van de rivier.

Tijdens je tochtje op de Loire, de laatste ongerepte rivier van Europa, vaar je met een beetje geluk langs een kraanvogel of een andere zeldzame vogelsoort.

Tochtjes van een uur, een halve dag, voor een feestje, een picknick, zonsopkomst of -ondergang: het aanbod van arrangementen is breed! 

Tochtje met de Mignonnette
My Destination
My Destination / BFCT
Dag 2: wijn proeven op het wijnkasteel

In het wijngebied van Pouilly-Fumé

Ken je de Pouilly-Fumé, een heerlijke droge witte wijn, uit de wijngaarden op 200 km ten zuiden van Parijs, aan de oevers van de Loire?

Leer alles over deze wijn tijdens een bezoek aan het Château de Tracy, een wijnhuis waarvan de geschiedenis en wijngaarden dateren uit 1396.

Tegenwoordig runt Juliette d'Assay dit familiebedrijf. Het wijnhuis kreeg in 2016 zelfs het keurmerk "Vignobles & Découvertes" (wijngaarden en ontdekkingen), dat wordt toegekend aan bedrijven die toeristische wijnbestemmingen promoten. 

Château de Tracy
Brochure

De beste adresjes voor de herfst

Wij hebben een overzichtje voor je gemaakt, met de beste of meest knusse adresjes in alle uithoeken van Bourgondië. Ideaal voor een onvergetelijk herfsttripje in de regio.

Je vindt er leuke herfstactiviteiten, accommodaties voor een duik in het lokale leven en de najaarskleuren, restaurants die werken met de beste seizoensproducten maar ook allerlei andere dienstverleners die van jouw bezoek een unieke ervaring willen maken.

Bekijk de adresjes, lees de beknopte informatie en alle goede redenen voor een herfsttripje!

Download het overzicht

En résumé
A propos
Vélo en bord de Loire my destination / BFC Tourisme
Vélo autour de Cosne sur Loire my destination / BFC Tourisme