Alain DOIRE / BFC Tourisme
Le vignoble du Châtillonnais Alain DOIRE / BFC Tourisme
Alain DOIRE / BFC Tourisme
Collection de bouchons de Crémant de Bourgogne Alain DOIRE / BFC Tourisme
Oenocentre Ampélopsis
A la découverte du Crémant de Bourgogne à l'Oenocentre Ampélopsis Oenocentre Ampélopsis
Alain DOIRE / BFC Tourisme
Dégustation de Crémant de Bourgogne au Domaine Brigand Alain DOIRE / BFC Tourisme
Een bruisend parcours

langs de "Route du Crémant"

Het wijngebied van de Châtillonnais, in het noorden van de Côte-d’Or, ligt verspreid over 250 hectare aan wijngaarden, in zo'n 20 plaatsjes. Er wordt met pinot noir en chardonnay druiven gewerkt, waarbij een groot deel van de wijnteelt gewijd is aan AOC Crémant de Bourgogne wit of rosé, ofwel 85% van de totale productie!

De omgeving is heel makkelijk te verkennen! Je hoeft alleen de borden van de "Route du Crémant" maar te volgen: langs deze bewegwijzerde wijnroute vind je talloze wijncaves, restaurantjes en bezienswaardigheden rond wijn, erfgoed of natuur. Het is dé manier om een uniek stukje Bourgondië te ontdekken, ideaal om alles even los te laten, contact te maken met de natuur en de wisselende jaargetijden...

 

Alain DOIRE / BFC Tourisme
Duik in de 

wijncultuur...

Wijnboeren ontmoeten, een praatje maken, alles leren over de geschienis van de wijngaarden en wijnen uit de Bourgogne, ontdekken wat een "climat" nou precies is, hoe Crémant en wijn worden gemaakt, wijn proeven... Het zijn allemaal belevenissen en activiteiten die je uitnodigen in het wijngebied van de Châtillonnais. Hier lees je een aantal van onze beste tips:

Côte-d'Or Tourisme / Rozen KREBEL

Musée du Vigneron - Domaine Bouhélier

Een museum over de wijnbouw en alles wat daarbij komt kijken, maar ook... wandelingen en rondleidingen op het landgoed, een bezoekje aan de gistingsruimte, Crémant proeven: op het Domaine Bouhélier maak je een echte duik in de wereld van Crémant!

Musée du Vigneron
Alain DOIRE / BFC Tourisme

Ampélopsis - Domaine Brigand

Een leuk en afwisselend museumparcours geschikt voor alle leeftijden! Aan het einde van je bezoek op dit historische landgoed weet je alles over Crémant en de geschiedenis van de wijnbouw.

Ampélopsis
INNOVEO / BFC Tourisme

Wist je dat?

De Crémant de Bourgogne die in het wijngebied van de Châtillonnais wordt gemaakt, beslaat slechts 20% van de totale regionale productie.

Begin je eigen marktonderzoekje in de streek en ontdek ook de andere wijngebieden van Bourgondië: een leuke manier om ze te vergelijken en je favoriet te kiezen (met mate uiteraard!).

Verken het

natuurlijk erfgoed...

Ga op zoek naar het landschap en de natuur van de Châtillonnais! Het zou jammer zijn als je van je bezoekje geen gebruik zou maken om de unieke omgeving rond het noorden van de Côte-d'Or te verkennen, en dan vooral het Nationaal Park Forêts, dat sinds kort is toegevoegd aan de lijst van Franse natuurparken! Je ontdekt er niet alleen wilde flora en fauna, maar ook lezingen, uitstapjes rond paddenstoelen zoeken en allerlei bijzondere informatie over de natuur van het gebied...

Nationaal Park Forêts

Maison de la Forêt

Het team van dit museum laat je graag alles zien over het bos. Je ontdekt er het eeuwenoude bos van de streek dankzij de diverse activiteiten,  evenementen en lezingen die het museum organiseert... 

Maison de la Forêt

Musée-opéra de la Vènerie - Abbaye du Val des Choues

Een verrassend museum in een schitterende cisterciënzer abdij, op een adembenemend natuurplekje. Het museum heeft een bijzonder thema, de parforcejacht, maar biedt daarmee wél een andere en fascinerende kijk op de natuur. Het geren en geblaf tijdens de activiteiten met de honden is behoorlijk indrukwekkend!

Abbaye du Val des Choues
De mooiste parels van de Châtillonnais:

pure cultuur

Tijdens je reis door het hart van deze rijke natuur ontdek je waar het in Bourgondië allemaal om draait: landbouw, wijngaarden, bossen, heuvels en typische wijndorpjes... Een fantastische omgeving waar je profiteert van ontkoppelen in de natuur. Maar, zorg dat je ook een kijkje neemt in het prachtige plaatsje Châtillon-sur-Seine met een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. En dan hebben we het niet alleen over het centrum met de Saint-Vorles kerk, maar vooral de meest bijzondere schat van de streek: de bekende vaas van Vix, in het musée du Pays Châtillonnais-Trésor de Vix. Een unieke archeologische vondst die je hieronder op de foto ziet!

Alain DOIRE / BFC Tourisme
Voor een koninklijk uitstapje

het kasteelleven

Profiteer van je verblijf en beleef een fantastische bezoekerservaring! De accommodaties van deze twee kastelen hebben een compleet eigen stijl: 

 

A la table des jardiniers

Kasteel van Montigny-sur-Aube

Ervaar alles wat de natuur te bieden heeft aan de table d'hôtes van dit kasteel en proef de gerechten op basis van groenten en fruit uit de eigen collectieboomgaard. Een kortere keten is haast niet mogelijk! Maak van de gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen bij de tuinen, de orangerie en de bijenkorven, en koop een mand met streekproducten of huisgemaakte jam...

Kasteel van Montigny-sur-Aube
Onder de sterrenhemel

Bij het kasteel van Courban

Verwen jezelf met een bezoekje aan de Spa Nuxe en een heerlijke maaltijd van verse ingrediënten, bereid door sterrenkok Takashi Kinoshita die op fantastische wijze een Japans smaakje toevoegt aan zijn keuken van streekproducten.

Hotel Château de Courban & Spa
En résumé
A propos
Le vignoble du Châtillonnais Alain DOIRE / BFC Tourisme
Collection de bouchons de Crémant de Bourgogne Alain DOIRE / BFC Tourisme
A la découverte du Crémant de Bourgogne à l'Oenocentre Ampélopsis Oenocentre Ampélopsis
Dégustation de Crémant de Bourgogne au Domaine Brigand Alain DOIRE / BFC Tourisme
À propos
Alain DOIRE / BFC Tourisme
À propos
Alain DOIRE / BFC Tourisme