Cultuur snuiven

Musea die je bezocht moet hebben

Bourgondië telt tientallen musea, misschien wel meer. Dus om je te helpen kiezen geven we je hier een lijstje van de musea die je écht moet bezoeken: Museum voor Schone Kunsten in Dijon, Musée Zervos in Vézelay, Maison de Colette in Saint-Sauveur-en-Puisaye, Musée du Châtillonnais-Trésor de Vix in Châtillon-sur-Seine... Ze zijn allemaal de moeite waard. Ze allemaal bezoeken is een mooie gelegenheid om een paar dagen in de regio te blijven. Zo kun je cultuur snuiven én bijtanken!

Francois Jay
1

Het Museum voor Schone Kunsten in Dijon

Bij dit pas gerenoveerde museum vind je een voor Frankrijk unieke collectie. Het museum is rijk aan Egyptische voorwerpen, primitieve Vlaamse doeken maar ook werk van recente kunstenaars als Rodin of Delacroix.

Ontdek dit museum

Alain Doire - BFC Tourisme
2

Musée Zervos

In Vézelay kunnen mensen met passie voor moderne kunst uitstekende uit de voeten bij dit museum: Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Joan Miró, Alexander Calder…

Het werk van deze bekende kunstenaars is hier verzameld door Christian Zervos, een invloedrijke kunstcriticus die zijn vakantiehuis aan de stad doneerde, samen met zijn kunstverzameling.

Ontdek dit museum

Alain Doire - BFC Tourisme
3

Ecomusée de la Bresse bourguignonne

Pierre-de-Bresse is hét kasteel waar je als kind van droomde: vier grote hoektorens, slotgrachten en een unieke sfeer.

In het kasteel huist het Ecomusée de la Bresse bourguignonne. Maar wat is een ecomuseum precies? Kortgezegd is dit museum bedoeld om alles wat een regio kenmerkt te bewaren en tentoon te stellen.

Ontdek dit ecomuseum

DSL / Sylvain PIERRE
4

Musée Nicéphore Niepce

Voor de komst van Instagram en camera's op smartphones was er... Nicéphore Niepce. Deze inwoner uit Chalon vond begin 19e eeuw de fotografie uit.

Je vindt 's werelds allereerste fototoestel in het Musée Niepce van Chalon-sur-Saône. Het museum vertelt de geschiedenis van de fotowereld, met alles over inzoomen, beeldinstelling en contrasten.

Ontdek dit museum

André Morin © Consortium Museum.
5

Het Consortium in Dijon

Twee voormalige studenten kunstgeschiedenis worden directeur van een centrum voor hedendaagse kunst van 4000 m².

Op het programma: tentoonstellingen, maar ook concerten, lezingen en filmprojecties. Genoeg gelegenheden dus om deze tempel van lijnen en volumes te ontdekken, ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban (die ook het Centre Pompidou Metz ontwierp), in samenwerking met Jean de Gastones.

Ontdek het Consortium

Maison du parc du Morvan
6

Maison du Parc naturel régional du Morvan

Voordat je de 3000 km² aan natuurgebied van het Regionaal Natuurpark Morvan gaat ontdekken, moet je eerst een kijkje nemen bij het Maison du Parc. Je vindt er de ecologische rijkdommen van het natuurpark in een notendop.

Het centrum biedt een bijenkast, boomgaard, arboretum, herboratum, enz. Maar ook Schotse koeien: een ras dat zich uitstekend aanpast op de watergebieden van de Morvan.

Ontdek dit centrum

Alain Doire -BFC Tourisme
7

Het Musée des Nourrices

In dit museum vind je een vrij onbekende, lokale traditie. Tot aan de Eerste Wereldoorlog kwamen hier rijke Parijzenaren en koninklijke families uit Europa om een zoogmoeder te vinden. Vrouwen uit de Morvan waren bekend vanwege de uitstekende kwaliteit van hun moedermelk.

Maar tot in de jaren '60 bood de regio ook plaats aan tienduizenden bijstandskinderen, hoofdzakelijk uit Parijs. Een plek van betekenis en erkenning dus...

Ontdek dit museum

© Nicolas Castets
8

Maison de Colette

Colette en de Puisaye is vooral het verhaal van een gelukkige en vrije jeugd, in een schitterend herenrhuis. Hier maakt Colette zowel in huis als in de tuin een paar van haar mooiste herinneringen, die later de basis vormen voor haar schrijfwerk.

Voor een duik in het (compleet gerenoveerde) decor van haar jeugd moet je naar het Maison de Colette in Saint-Sauveur-en-Puisaye!

Ontdek het Maison de Colette

OT Creusot
9

Het Ecomusée Creusot-Montceau

Duik in het hart van de 19e eeuw, een periode die gekenmerkt werd door de industrie! Metaalindustrie, kolenmijnen, glasfabriek, aardewerk... Ze hebben allemaal het karakter van de Creusot-Montceau beïnvloed en sporen achtergelaten in Zuid-Bourgondië: een Art Nouveau villa als symbool voor het succes van een familie uit de industriële wereld, een kegelvormig bouwwerk waar vroeger glas werd gesmolten, diverse materialen... Het belooft een indrukwekkend bezoek te worden.

Ontdek dit ecomuseum

Alain Doire - BFC Tourisme
10

Musée du Pays Châtillonnais - Trésor de Vix

Dit museum is vooral een bezoekje waard vanwege de vaas van Vix. Dit unieke Griekse voorwerp werd samen met andere schatten gevonden in het graf van een Keltische vrouw, vlak bij Châtillon-sur-Seine. De schat was waarschijnlijk een eerbetoon aan de macht van deze vrouw, gebaseerd op een van de belangrijkste handelswegen uit die tijd: de route van het tin.

Ontdek dit museum

Louis GIANNOTTA / BFCT
11

Kasteel van Champlitte met zijn Musée d'Arts et Traditions Populaires

Duik in de lokale tradities tijdens je bezoek aan dit museum in het schitterende middeleeuwse kasteel van Champlitte. Dankzij een nauwkeurig opgezet museumparours over de winkels, werkplaatsen en huizen van de boeren, ontdek je hier een fascinerend beeld van het plattelandsleven uit begin 19e eeuw.

Ontdek dit museum

En résumé