Van 24 juni 2023 t/m begin november 2023

Dé bekendheid van het jaar: Colette

Sidonie Gabrielle Colette werd op 28 januari 1873 geboren in Saint-Sauveur-en-Puisaye, in de Yonne. In 1906 verhuist ze naar Parijs, waar ze het grootste deel van haar leven doorbrengt en uiteindelijk sterft op 3 augustus 1954

Voor het 150-jarig jubileum van de geboorte van Colette, een bekend guur uit de Puisaye, werken het Maison en het Musée Colette samen aan een tentoonstelling die in de zomer van 2023 op deze twee plekken wordt gehouden. De tentoonstelling “Passion Colette” vertelt het levensverhaal van de schrijfster op een unieke manier, dankzij nog nooit eerder vertoonde documenten uit privécollecties.

De schrijfster hield onvoorwaardelijk van háár Bourgondië. Haar werk is dan ook doorregen met verwijzingen naar de streek, haar moeders tuin in Saint-Sauveur en de vrijgevige natuur van Bourgondië.

Een gelukkige jeugd

Haar geboortedorp Saint-Sauveur-en-Puisaye

Duik in de jeugd van Colette en volg de voetsporen van Gabrielle, tijdens deze wandeling in haar geboortedorp Saint-Sauveur-en-Puisaye. Langs dit parcours van een uur ontdek je de lokale inwoners uit haar werk. Het is een reis door de tijd met vaak grappige en aangrijpende verhalen.

Neem een kijkje bij de kerk zonder klokkentoren, loop door tot aan het washuis van Petit Saint-Jean en bezoek het omliggende platteland vol bossen "die als een oneindige bonte deken" het landschap bedekken. Een wandeling van een uur, van Saint-Sauveur naar Moutiers.

Wist je dat? Bij het verschijnen van haar boek "La Maison de Claudine" in 1922, deelde de toen bijna 50-jarige Colette met haar lezers zo'n dertig hoofdstukken aan ervaringen uit haar eigen jeugd in Saint-Sauveur-en-Puisaye.

Arsène Jurman

Museum en Maison Colette: twee bezienswaardigheden in Saint-Sauveur

Nicolas Castets
Duik in de jeugd van de schrijfster

Het geboortehuis van Colette

Wanneer je in het (perfect gerestaureerde) decor van haar jeugd wilt duiken, met het behang, de moestuin, de parketvloeren en het houtwerk van vroeger, is er maar één adres: het geboortehuis van Colette.

Het huis is sinds 2016 toegankelijk voor publiek en biedt (naast rondleidingen) ook een aantal culturele evenementen rond het erfgoed van Colette en schrijfsters in het algemeen.

Rondleiding
Clarke Dhrace
Musée Colette - BFC Tourisme
Musée Colette - BFC Tourisme
Leer alles over Colette

Musée Colette

Het Musée Colette werd in 1995 opgericht door het fonds van de GMF en de nakomelingen van de schrijfster. Het museum ligt in het kasteel van Saint-Sauveur, dat uitkijkt over het geboortehuis van Colette.

Hoewel ze zelf nooit in het kasteel verbleef, schrijft Colette erover in haar werk, en dan vooral in de romanreeks "Claudine", met gedetailleerde beschrijvingen van het bouwwerk.

Tijdens een bezoek aan het museum (her-)ontdek je het werk van Colette dankzij de verschillende ruimtes en het levendige museumparcours.

Rondleiding
Serge SOHIER

Middeleeuws erfgoed van onschatbare waarde

De Tour Sarrasine, het enige nog bewaard gebleven deel van het voormalige middeleeuwse fort, werd eeuwenlang verwaarloosd maar heeft de tand des tijds doorstaan, zoals Colette het omschrijft in "Claudine à l'école" (1895):

  … de laaggelegen Sarrasine toren, overdekt met klimop, brokkelt elke dag een stukje meer af. 

In de voetsporen van Colette... door het platteland

En résumé