Parels van het werelderfgoed

De meest 'onderscheiden'

Twee van de beroemdste bezienswaardigheden van Bourgondië komen voor op de UNESCO-werelderfgoedlijst: de priorij van La Charité-sur-Loire en de climats van de Bourgondische wijngaarden.

Zullen we je er wat meer over vertellen?

Romeinse pracht

De priorij van La Charité-sur-Loire

Deze parel van Romeinse kunst heeft een indrukwekkende, serene kloostergang, gebroken tongewelven, massieve zuilen, booggewelven en beelden

Wist je dit? La Charité-sur-Loire ligt aan de route van Santiago de Compostella, die zelf ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. De stad aan de oever van de Loire heeft zijn naam te danken aan zijn welwillende gastvrijheid ten aanzien van de pelgrims op deze route.

De priorij van La Charité-sur-Loire
Corinne VASSELET/BFC Tourisme


Alain DOIRE/BFC Tourisme


'Murgers, murets en cabottes' ...

In de climats van de Bourgondische wijngaarden

Cabottes, murgers, murets en clos: al deze bouwsels van stapelstenen nodigen je uit voor een authentieke ontmoeting in het ♥ van de climats van de Bourgondische wijngaarden. Al eeuwenlang geven ze nauwkeurig de grens van elke climat aan en beschermen ze de wijnboeren.

De climats van de Bourgondische wijngaarden
Ogen vol kleur!

Kleurrijk

In termen van architectuur onderscheidt Bourgondië zich door een rijk en afwisselend kleurenpalet. Deze variëteit aan kleuren komt voort uit de voorouderlijke expertise van de Bourgondiërs, met gelakte dakpannen en versieringen van aardewerk. Maar dat niet alleen! Sommige bijzonder versierde bezienwaardigheden hebben de fantasierijke uitstraling van verre oorden ...

Côte-d'Or Tourisme ©Rozenn Krebel
Beroemd: de veelkleurige daken

Hôtel Dieu van de Hospices de Beaune

De daken van het Hotel Dieu van de Hospices de Beaune zijn kenmerkend voor Bourgondië. Deze traditie van versierde daken die uit Vlaanderen komt, hebben we te danken aan de indrukwekkende geschiedenis van Bourgondië.

Je komt ze overal in Bourgondië tegen: kastelen, herenhuizen en kerken met kleuren en motieven op de daken. Je weet dus wat je moet doen: met je neus in de lucht lopen!

Hospices de Beaune bezoeken
Alain DOIRE/BFC Tourisme
Het catalogushuis

Villa Perrusson

Dit huis in Belle époque-stijl werd als voorbeeld gebruikt door de baas van de keramiekfabriek van Ecuisses. Ook nu nog valt onze mond open voor de talrijke versieringen op de gevels


Villa Perrusson
Mummy CHAMALLOW/BFC Tourisme
Boeddhistische tempel in La Boulaye

Palden Shangpa

Als je door de Morvan reist, kom je een bezienswaardgheid tegen die je ongetwijfeld zal verrassen. Schilderwerk in stralende kleuren, versierde tuin, kleurrijke vaandels, piramidale architectuur ... welkom in La Boulaye, bij een echte boeddhistische tempel!

De tempel bekijken
Bourgondische expertise

Traditioneel!

Ze zijn kenmerkend voor Bourgondië en belichamen al onze specifiteiten en subtiliteiten! Kijk goed om je heen tijdens je Bourgondische uitstapjes in de stad en op het platteland en breng je mooiste beelden van het authentieke Bourgondië mee terug.

  • De typische en tegelijkertijd atypische boerderijen van de Bresse zijn te herkennen aan hun langgerekte silhouet, hun Moorse schoorstenen en hun houten vakwerk met pleisterspecie.
  • De gevels van de vakwerkhuizen verlevendigen de straten en straatjes van de Plus Beaux Villages de France en de Villes d’Art et d’Histoire in Bourgondië.
  • Daken met gelakte dakpannen zijn een van de specifiteiten van Bourgondië, een erfenis uit de tijd van de hertogen van Bourgondië. De productie ervan wordt ook nu nog voortgezet in de Tuilerie Laurent.

We geven je een paar ideeën voor traditionele versieringen voor je volgende bezoek aan Bourgondië ... 

Visionaire architecten

Het is duidelijk dat Bourgondië inspireert! Door de eeuwen heen tot nu toe hebben bouwers en kunstenaars gebouwen bedacht, ontworpen, gemaakt die echte kunstwerken en zelfs architecturale hoogstandjes blijken te zijn.

We geven je een paar voorbeelden:

André Morin © Consortium Museum.
In het teken van Japan

Le Consortium

In Dijon hebben we de renovatie van het Consortium te danken aan de talrijke malen onderscheiden Japanse architect Shigeru Ban. In dit stralend witte gebouw van maar liefst 4.000 m² is het museum voor moderne kunst gevestigd. Een internationale referentie. 

Consortium Museum – Centrum voor moderne kunst
Corinne Vasselet /BFCT
In dienst van wijn

Cité des Climats et vins in Beaune

Een gebouw dat doet denken aan de hechtrank van een wijnstok die zich aan de stok vastgrijpt, dat is een echt architecturaal hoogstandje. Hoewel het in 2023 werd geopend, heeft de ontwerper, het bureau Siz"-IX, al meerdere prijzen mogen ontvangen, waaronder de LIV Hospitality Design Award. De Cité des Climats et Vins de Bourgogne de Beaune is hierin gevestigd.

Cité des Climats et vins de Bourgogne
Alain Doire - BFC Tourisme
In dienst van de geschiedenis

MuséoParc Alésia

Dit ronde, geheel beglaasde gebouw gehuld in een net van larikshout doet denken aan de structuur van versterkingen. Het is een werk van de architect Bernard Tchumi en herbergt het MuséoParc, het interpretatiecentrum van het beroemde beleg van Alesia.

MuséoParc Alésia
DSL Les Coflocs
In dienst van God

Carmel de la Paix

Dit religieuze gebouw is in 1970 gebouwd door een van de leerlingen van Le Corbusier, Josep Luis Sert, een Spaans architect. Dit eenvoudige gebouw van ruw beton hoog op een heuvel is verrassend, en er is nog steeds een karmelieterorde in gevestigd.

Carmel de la Paix
Lang leve de geometrie!

Eigenaardige kastelen

Bourgondië is letterlijk bezaaid met kastelen en forten. Vele hiervan mag je eenvoudig niet missen en geven een mooi overzicht van de geschiedenis van Bourgondië aan de hand van uitstapjes en activiteiten voor het hele gezin

Ontdek twee bijzonder verrassende kastelen ...

Alain DOIRE/BFC Tourisme
Een vijfhoek

Het kasteel van Maulnes

Dit architecturale kunstwerk uit de Renaissance laat niemand onberoerd en dat is begrijpelijk, het is echt uniek.

In de vorm van een vijfhoek, van binnen net een labyrint, wenteltrap rond een open put, overal symbolen ... dit kasteel telt vele architecturale hoogstandjes!

De renovatie ervan werd afgerond in 2023 en je moet het absoluut gaan bezoeken. Het activiteitenprogramma, met speciale aandacht voor gezinnen met kinderen en liefhebbers van architectuur, is veelbelovend ...

Het kasteel van Maulnes
Château de Meauce
Rond!

Het kasteel van Meauce

Dit is een reuze verrassend kasteel!

Het werd in de 13e eeuw gebouwd, is nu een van de oudste kastelen in de Nivernais en is op het eerste gezicht helemaal rond. Dat heb je nog nooit gezien ...

Ook zijn chaotische geschiedenis met korte bewoonde periodes en lange periodes waarin het verlaten was, is bijzonder. Sinds 2005 komt het weer tot leven: toen kochten liefhebbers het en begon de renovatie ervan.

Bezoek het of verblijf er zelfs, want het staat in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving: de Natura 2000-zone Bec d'Allier, voor een verblijf tussen natuur en cultuur.

Het kasteel van Meauce
Monumentaal en geniaal

Rond de kanalen

Om hun grondstoffen door de heuvelachige landschappen van Bourgondië te vervoeren, hebben de bouwers hard nagedacht en wonderen verricht:

  • Booggewelven en tunnels om de kanalen onder de heuvels door te leiden. De indrukwekkendste zijn die van La Collancelle op het Canal du Nivernais en het booggewelf van Pouilly-en-Auxois op het Canal de Bourgogne
  • Aquaducten over de rivieren en waarop gevaren kan worden, zoals bijvoorbeeld in Digoin, waar je er twee vindt.
  • Scheepsliften om hoogteverschillen te overbruggen, zoals in Sardy-lès-Epiry en Rogny-les-Sept-Ecluses.

Erboven, eronder, in Bourgondië is het water niet altijd waar je het verwacht, maar het zorgt voor mooie avonturen tijdens het varen!

En résumé