Industrieel toerisme

10 tips voor bedrijfsrondleidingen

Stap binnen bij de bedrijven van Bourgondië, groot of klein, en ontdek een andere kant van de regio, dankzij het industriële toerisme. Bedrijven als SEB, de producent van Crémant Veuve Ambal, de Fallot mosterdfabriek, de sokkenfabriek Perrin en de pottenbakkersfabriek van Puisaye bieden een kijkje achter de schermen van "made in France"-producten die in Bourgondië worden gemaakt, met de geschiedenis van de ambacht en de huidige industrie!

manufacture Perrin - BFC Tourisme
1 Tempel van de Franse sok

Manufacture Perrin

Wil je producten ontdekken die in Frankrijk worden gemaakt? Dan ben je bij de manufacture Perrin, de laatste fabrikant van sokken en kousen in Frankrijk, op de juiste plek!

Voor een duik in deze fascinerende wereld kun je naar de fabriek van Montceau-les-Mines waar 4500 paar sokken per dag worden gemaakt.

Bezoek dit bedrijf

Alain Doire - BFC Tourisme
2 Een rondleiding met een pittig smaakje!

Mosterdmakerij Fallot

Fallot, het laatste familiebedrijf waar in Bourgondië mosterd wordt gemaakt, heet je welkom.

Tijdens het 1e deel van de rondleiding ontdek je de geschiedenis en tradities rond mosterd. Tijdens het tweede deel krijg je exclusieve toegang tot de fabriek om te kijken hoe mosterd tegenwoordig wordt gemaakt. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij in het winkeltje.

Bezoek de mosterdmakerij

Rama CC BY-SA 2.0
3 Revolutie in de keuken

De fabriek van SEB

Het in 1953 opgerichte bedrijf Société d’Emboutissage de Bourgogne (SEB) uit Selongey is bekend vanwege de legendarische snelkookpan Super Cocotte. Sindsdien is SEB zich blijven ontwikkelen en heeft diverse fabrieken geopend.

Selongey blijft echter het centrale punt van SEB. De fabriek is toegankelijk voor publiek, op aanvraag van verenigingen en stichtingen.

Verder vind je in Tournus een verkooplocatie van SEB-producten van de meest bekende merken (Tefal, Moulinex, Calor, Rowenta, enz.), met kleine foutjes of apparaten uit oude collecties.

Ontdek de outletverkoop van SEB

Alain Doire - BFC Tourisme
4 Van een rondleiding krijg je trek

Mulot & Petitjean

Het familiebedrijf Mulot & Petitjean heeft van kruidkoek een bekend product weten te maken. Deze lokale specialiteit die al 220 jaar op ambachtelijke wijze wordt gemaakt heeft nu zelfs een eigen museum.

Met een audiogids in de hand begin je aan een historisch en smakelijk parcours door 5 museumruimtes, van de kades waar de basisingrediënten worden gelost tot het winkeltje van de fabriek.

Ontdek de kruidkoekfabriek

Alexandra Laurent - BFC Tourisme
5 Met je handen in de klei

Poterie de la Bâtisse

De Puisaye was lange tijd een bekend centrum voor de productie van aardewerk in Frankrijk. In de loop der eeuwen heeft de mens hier geleerd de kleigrond met hun handen te bewerken.

Het pottenbakkersatelier La Bâtisse wordt al generaties lang gerund door familie van een bekend pottenbakkersbedrijf uit Puisaye. De werkplaats is toegankelijk voor publiek en biedt workshops.

Bezoek deze pottenbakkerij

Ariane FORNIA / Itinera Magica
6 Een heerlijk snoepje

Anis de Flavigny

In de oude benedictijnse abdij van Flavigny-sur-Ozerain worden er kleine snoepjes gemaakt die naar 119 landen worden geëxporteerd en die overal in Frankrijk te vinden zijn.

Het zijn de anijssnoepjes Anis de Flavigny, een heerlijk snoepje om te proeven en heel het jaar door direct bij de fabriek te ontdekken.

Bezoek de Fabrique des Anis

Le Cassissium
7 Ontdek het geheim van zwarte bessen

Le Cassissium

Likeurmaker Védrenne nodigt je uit voor een duik in de fascinerende wereld van zwarte bessen. Je bezoekt de fabriek waar je de verschillende etappes van het productieproces ontdekt.

Ook op het programma: bezoek aan het interactieve museum en proeven van crème de cassis, likeuren of siropen voor kinderen.

Bezoek Le Cassissium

Jeff Nalin - cigares Edito
8 Sigarenliefhebbers opgelet

Cigares Edito

Het bedrijf Cigares Edito is de wedergeboorte van een kleine fabriek met grote ambities: het maken van Franse longfiller sigaren (met hele tabaksbladeren) en hecho a mano (handgerolde) sigaren.

Ontdek hoe sigaren worden gemaakt en gerookt, tijdens een halve of hele kennismakingsdag inclusief een "proeverij" van sigaren en lezingen over de productiegebieden, etappes voor het maken van een sigaar, enz.

Bezoek aan de sigarenfabriek

Maud Humbert - BFC Tourisme
9 Een smakelijke rondleiding

Chocolats Dufoux

Kijk achter de schermen bij Chocolademaker en Beste Vakman Bernard Dufoux, die sinds 1960 heerlijke chocolade maakt.  

's Zomers kun je hier terecht voor een rondleiding met chocoladeproeverij in de werkplaats-winkel van La Clayette in de Saône-et-Loire. Een bezoek waar het water je van in de mond loopt!

Bezoek deze chocolademaker

Alain Doire - BFC Tourisme
10 Ontdek van dichtbij hoe Crémant wordt gemaakt

Veuve Ambal

Boven de verschillende werkplaatsen van de fabriek loopt een bruggensysteem om van heel dichtbij te zien hoe een Crémant de Bourgogne wordt gemaakt: rijpkelders, ateliers, robots, automaten, Crémant heeft straks geen geheimen meer voor je!

Proeverij met uitleg van 3 Crémants de Bourgogne aan het einde van de rondleiding, in het winkeltje met proeflokaal.

Bezoek deze fabriek voor Crémant

Vincent Magni/BFC Tourisme
... Industriële geschiedenis

Terug in de tijd

Overal in Bourgondië staan monumenten uit de industriële geschiedenis van de regio. Smederijen, mijnen, fabrieken... bij deze unieke plekken reis je naar een andere wereld en een ander tijdperk!

Stap dus in de tijdmachine!

En résumé