Plekken van ambacht

Beleef de industriële geschiedenis van Bourgondië

Staal, steenkool, aarde, steen... de rijkdommen van de Bourgondische bodem hebben eeuwenlang bijgedragen aan de economische bloei van de regio. Diverse monumenten getuigen hier nu nog steeds van al deze menselijke en industriële activiteiten. Ga op zoek naar de geschiedenis van de Bourgondische ambacht, tijdens een bezoekje aan deze verrassende en indrukwekkende plekken, waar je alles leert over de mannen en vrouwen die hier woonden en werkten. 

Creusot Montceau Tourisme
1 De "fabrieksstad"

Le Creusot

Ontdek het verhaal van Le Creusot, een plaatsje dat tijdens de Industriële Revolutie ingrijpend veranderde  onder invloed van de familie Schneider.

Duik in de geschiedenis van de stad, er zijn namelijk nog talloze monumenten uit deze bruisende periode te vinden. Een fascinerend kijkje in het 19e eeuwse leven, leuk voor alle leeftijden!

Bezoek het Musée de l'Homme et de l'Industrie!

 

Heloise HENRIET/BFC Tourisme
2 Koninklijk

De smederij van La Chaussade in Guérigny

Op meer dan 500 kilometer van de kust word je bij de smederij van La Chaussade verwelkomd met indrukwekkende ankers. Hoe bijzonder is het dat hier de ankers en het kettingwerk voor de schepen van de Franse koninklijke marine werden gemaakt

Forge Royale de la Chaussade

 

Musée de la Mine et Puits des Glénons
3 Als een echte mijnwerker

Het Musée de la Mine van La Machine

Met een helm en hoofdlamp op duik je bij dit mijnmuseum in het leven van mijnwerkers. Een unieke ervaring waarbij je een indruk krijgt van hun zware leef- en werkomstandigheden.

Musée de la Mine & Puits des Glénons

La Grande Forge de Buffon
4 Prototype

De Grande Forge van Buffon

Deze smederij, gebouwd volgens de kenmerken van de Verlichting, is het "prototype" van een bedrijf waar op één plek industrie en dagelijks leven samen komen. Ontdek het verhaal van de 300 tot 400 arbeiders die hier woonden en werkten.

De Grande Forge van Buffon

 

y destination/BFC Tourisme
5 Kleurrijk

Het Musée de la Tuilerie in Les Granges-sous-Grignon

Op de kleurrijke Bourgondische daken liggen de bekende geglazuurde dakpannen. Persen, bakken, glazuren...  elke productiefase wordt hier uitgelegd. Een traditionele ambacht die je echt moet ontdekken.

Het Musée de la Tuilerie

Alain DOIRE/BFC Tourisme
6 In overvloed

Villa Perrusson in Ecuisses

Midden in de vallei van de keramiek is dit huis een ware "showroom", het is namelijk een complete uitstalling van de lokale ambacht en productie. Een verrassend bezoek, want elke muur, elk raamkozijn en elke hoek van het dak is een tentoonstelling op zich.

Villa Perrusson

Catherine DEMOLY/BFC Tourisme
7 Een duik in de mijnen

Het Musée de la Mine in Blanzy

Volg de gids, die vaak zelf mijnwerker is geweest, en duik in de diepe wereld van kolenmijnen. Lampenkamer, bovengrondse faciliteiten, mijngangen, kleedruimte... Je hoort en ziet hier alles over het ontginnen van steenkool begin 19e eeuw.

Mijnmuseum

En résumé