De 'climats' in Bourgondië 

De climats zijn sinds 2015 ingeschreven op de UNESCO-werelderfgoedlijst, ter erkenning van de uitzonderlijke universele waarde ervan. Deze wijnpercelen zijn het resultaat van eeuwenoude expertise, een uniek terroir en uitzonderlijke klimatologische omstandigheden, die samen wijnen van bijzonder hoge kwaliteit opleveren.

Bernard Pivot zei: "En Bourgogne, quand on parle d'un Climat, on ne lève pas les yeux au ciel, on les baisse sur la terre." Als we het in Bourgondië over een 'climat' hebben, kijken we niet naar de hemel, maar naar de grond.

Midden in een wereld van wijn

Druivensoort, climat, appellation, vinificatiemethode ... het kan ingewikkeld lijken als je niets van wijn afweet ... en dan hebben we het nog niet eens over het proeven! Rond, vet, mineraal, bloemig, tannine. Geen paniek, binnenkort hebben de wijngaarden en de wijnen van Bourgondië geen enkel geheim meer voor je dankzij de Cité des Climats et Vins de Bourgogne. 

BIVB_ Studio Adeline Rispal / BFCT
Geplande opening: 3 mei 2023

Locatie Mâcon

In Mâcon worden al sinds de Romeine tijd druiven verbouwd. De wijnbouw heeft zich hier ontwikkeld dankzij de machtige abdijen van Cluny en Tournus. De Cité des Climats et Vins de Bourgogne is gevestigd aan de oever van de Saône en heeft de vorm van de vijzel van een druivenpers.

Laat je verleiden tot een bezoekroute, een verkenning van het ergoed in gezinsverband, de rondleiding met gids, archeologische opgravingen en een kennismaking met plantaardige verfstoffen.

Richting Mâcon
Correia Architectes - Emmanuel Correia/BFCT
Geplande opening: 17 mei 2023

Locatie Chablis

De wereldbekende plaats Chablis, midden tussen de wijngaarden, is een internationaal icoon voor wijnliefhebbers. Het plaatsje leeft hoofdzakelijk van de wijnbouw en is een levende ansichtkaart van het typische wijnbouwersdorp. Het is de vanzelfsprekende locatie van de Cité des Climats et vins de Bourgogne in de Yonne. De Cité is gevestigd in de charmante Cellier du Petit Pontigny, midden in het dorp.

Op het programma: bezoekroutes, rondleiding met gids en activiteiten voor het hele gezin of voor de kinderen.

Richting Chablis
Alice dans les Villes / BFCT
Geplande opening: 17 juni 2023

Locatie Beaune

Als vanzelfsprekend is één van de locaties Beaune, wijnhoofdstad van Bourgondië, de belangrijkste toeristische bestemming in Bourgondië die bezoekers uit de hele wereld fascineert.

Profiteer van de proeverijen of de oenologielessen om de rijkdom van de wijnen uit Bourgonië te leren waarderen.

Richting Beaune

Op de drie locaties: 

Bezoeken
BIVB Studio Adeline Rispal / BFCT

  • Omhullende en sensoriële routes om kennis te maken met de herkomst van de wijnbouw in Bourgondië 
  • Speciaal bezoek voor kinderen
  • Rondleidingen met gids

Proeverijen
F. Bonnard - Côte d'Or Tourisme / BFCT

  • Leer alles wat er te leren valt over wijn proeven, onder leiding van wijnkelners 
  • Volg een oenologieles van de Ecole des Vins de Bourgogne 
  • Opleidingen met diploma's 

Om nog verder te gaan
Correia Architectes - Emmanuel Correia / BFCT

  • De magie van wijn aan de hand van artistieke activiteiten 
  • Evenementen: tentoonstellingen, rondetafels, conferenties, afterworks ...
  • Cafés 
  • Winkels: zodat je nooit goede lokale producten tekort komt 

Onze selectie hotels en restaurants om je bezoek aan Bourgondië voort te zetten!

Greg Bellevrat Photographie / BFCT
Klasse die vier sterren waard is

Hôtel & Spa Panorama 360 Mâcon

Wil je je verblijf in Mâcon verlengen? Dan is dit een goed adres, midden in de Bourgondische stad. Vanuit Hôtel & SPA Panorama 360 Mâcon heb je een ongelooflijk, vrij uitzicht over de hele stad. Het hotel heeft 69 kamers en suites, een welnessruimte met spa, hamam, sauna, jacuzzi, een verwarmd binnenbad van 25 m², massageruimtes, een kruidentheesalon en een fitnessruimte. Kortom, alles om je te ontspannen!

Voor ontspanning moet je hier zijn!

Greg Bellevrat / BFCT

Restaurant Le Poisson d'Or - Mâcon

Restaurant Le Poisson d'Or staat dicht bij het centrum, in een groene omgeving aan de oever van de Saône. Je wordt hier ontvangen in een rustige, zachte omgeving. Dit restaurant is uniek in de stad Mâcon en je zult al snel overtuigd zijn van de rijkdom van zijn gastronomische traditie.

Schaduwrijk terras, privéparkeerterrein, plaatsen en toegang voor mensen met een beperking.

Le Poisson d'Or

Matthieu Cellard / BFCT

Restaurant Au Fil du Zinc - Chablis

Midden in de wijngaarden van Chablis word je verwelkomd in de hartelijke, gezellige omgeving van Au Fil du Zinc. Comfortabel geïnstalleerd aan een tafel met uitzicht op de Serein geniet je hier van duurzame en instinctieve gerechten, waarin je de verschillende smaken van de regio herkent.

Au Fil du Zinc

Hôtel Adélie Rouge Cerise / BFCT

Hôtel Adélie - Beaune

Dit hotel aan de rand van Beaune verwelkomt je hartelijk in een rustige, charmante en groene omgeving. In de zomer kun je op het terras ontbijten en ontspannen aan de rand van het verwarmde zwembad. Het hotel staat vlak bij een meer en in een streek waar je door de dorpen met bekende grand crus kunt wandelen, zoals Meursault, Volnay, Pommard, Puligny-Montrachet.

Hôtel Adélie
Abacapress/Laura LYSON /BFCT

Restaurant van het Greet Hôtel - Beaune

Zeven dagen per week 's avonds geopend: gerechten à la carte en menu's, op basis van verse en lokale producten.
Het Greet Restooo schakelt lokale producenten in (binnen een straal van 50 kilometer van Beaune) en serveert 100% zelfgemaakte lokale gerechten met seizoensproducten.

Profiteer van de gemeenschappelijke ruimtes, van het park als het mooi weer is en van het terras om de hele dag door te snacken.

Restaurant van het Greet Hôtel
En résumé
À propos
Greg Bellevrat / BFCT