Wijngaarden van de Côte viticole

Ontdek de ‘Climats’ van Bourgondië

Van Dijon naar Santenay heeft het Bourgondische wijngebied mooie verrassingen in petto voor wijnliefhebbers. Op 65 km hebben evenwichtige grond en eeuwenoud vakmanschap gezorgd voor 32 gerenommeerde Grands Crus. Omdat elk dorp, elk perceel, ieder ‘Climat’ (staan op de lijst van UNESCO) uniek is, blijft u steeds bezig met het ontdekken van de grote wijnen van de Cote Viticole…

Monnikenwijnbouw en Grands CrusAl vanaf de Gallo-Romeinse periode werd aan wijnbouw gedaan. Toch heeft de Bourgondische wijnbouw vooral geprofiteerd van de ontginning door de monniken. Talrijke druivensoorten zijn namelijk door de cisterciënzers in Bourgondië geïntroduceerd.

In de 14e eeuw gaven de monniken al hun toewijding aan Le Clos de Vougeot. Ze perfectioneerden de cultuur- en wijnbouwmethoden... Zelfs zo goed dat Le Clos de Vougeot de geliefde wijn werd van de pauzen!

Deels verwoest ten tijde van de Revolutie leed de wijngaard aan het einde van de 19e eeuw veel schade door de epidemiën van oïdium, meeldauw en Fylloxera. De wederopbouw van de wijngaarden was gebaseerd op de aanplant van wijnstokken in rijen en het behoud van de beste percelen (of 'climats'). Deze staan sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Volg de route...Als u onder de indruk bent van de fragmentatie van het wijngebied en de rijkdom aan appellations, volg dan de oude route nationale N74 met de auto, camper of motor. Of toer met de fiets over de Voie des Vignes, van Beaune naar Santenay. Maak kennis met deze gebieden die zelfs Karel de Grote, Hendrik IV en Napoleon konden bekoren:

De weelderige Côte de Nuits produceert de uitstekende Marsannay, Chambertin, Clos de Vougeot, Nuits-St-Georges en de Vosne-Romanée.

De Côte de Beaune biedt wijnen met delicate aroma's, waarvan elke naam momenten van aangename proeverijen oproept : Corton, Pommard, Volnay, Saint-Romain, Auxey-Duresses, Meursault, Montrachet, Santenay....

Trek in passende bourgognewijnen bij uw gerechten? Stap binnen bij La Maison Lameloise in Chagny! In Beaune biedt het sterrenrestaurant Loiseau des vignes een verrukkelijke selectie van wijnen per glas vanaf 3 euro. Kiest u voor 'Les Relais & châteaux', overnacht dan bijvoorbeeld in L'hostellerie de Levernois voordat u begint met uw wijnreis langs de Côte viticole.


Een keurmerk dat zekerheid biedtGoede keukens, logeeradressen, bezoeken aan wijngaarden... Sinds 2010 helpt het keurmerk 'Vignobles et découvertes' u met het vinden van de meest gastvrije bestemmingen betreffende wijntoerisme. De 'Colline de Corton', de 'Colline de Montrachet' en 'Dijon Côte de Nuits' zijn al bekroond.


Labels :

 • Patrimoine Mondial de l'UNESCO
Office de Tourisme Beaune & Pays Beaunois
Place de la Halle - BP 50087 - 21203 - BEAUNE -
03 80 26 21 30
http://www.beaune-tourisme.fr
beaune@beaune-tourisme.fr
Informations pratiques
 • Cartes, carnets d'adresses, dates d'ouverture et distinctions... Les Offices de Tourisme de Beaune et de Dijon vous indiquent les meilleures étapes de votre itinéraire.
 • Reportages
  France 2 promeut la Bourgogne viticole en diffusant 5 reportages sur la Saint Vincent Tournante 2015.
  Read more
 • Site officiel des Climats de Bourgogne
 • The "Climats" of Burgundy - historical itinerary (north south)
  PDF (690Ko)
  Read more
 • The "Climats" of Burgundy - historical itinerary (south north)
  PDF (590Ko)
  Read more
 • Climats de Bourgogne - Parcours thématique Les Climats et la Pierre (nord sud)
  PDF (680Ko)
  Read more
 • Climats de Bourgogne - Parcours thématique Les Climats et la Pierre (sud nord)
  PDF (535Ko)
  Read more
 • Climats de Bourgogne - Parcours Monastique (nord sud)
  PDF (680Ko)
  Read more
 • Climats de Bourgogne - Parcours Monastique (sud nord)
  PDF (530Ko)
  Read more

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

Saulieu journées gourmandes
Tour de France van lekkere smaken in maart ...

Meer informatie

Art-contemporain_-Photo-Alain-Doire-Bourgogne-Tourisme
De adressen van alle hieronder genoemde instellingen kunt u vinden in de tab « Contact & praktische informatie »...

Meer informatie

http---bourgogne-du-sud.com-images-bdd-photos-100122-1-141380
"Smaakgenot aan tafel ...

Meer informatie