Ahoi kapitein! 

Genieten van riviertoerisme

We hadden het er al een tijdje over met vrienden, en afgelopen herfst hebben we besloten om een week te gaan varen met een boot zonder vaarbewijs, op het Canal du Centre. We hadden geen van allen nog nooit zelf gevaren, maar het team van Locaboat bij de rivierhaven van Saint-Léger-sur-Dheune stelde ons direct gerust. Na een korte uitleg hebben we de trossen losgegooid voor een fantastische week van vrijheid! Na een paar dagen hadden de sluizen geen geheimen meer voor ons. 

Een boot zonder vaarbewijs huren

Péniche La vie en rose.
St Léger-sur-Dheune Péniche La vie en rose.
Alain Doire - BFC Tourisme
Interieur d'une péniche Alain Doire - BFC Tourisme
Alain Doire / BFC Tourisme
Canal du Centre / Saint-Léger-sur-Dheune Alain Doire / BFC Tourisme
Franck Juillot / Creusot-Montceau Tourisme
Ecluse Pouilloux, canal du Centre Franck Juillot / Creusot-Montceau Tourisme
Erfgoed langs het water

Ontdek onze steden voor een prachtige tussenstop

Het Canal du Centre werd bij de aanleg tussen 1783 en 1793 het Canal du Charolais genoemd. Langs het parcours van 112 km liggen de schitterende plaatsjes Chalon-sur-Saône en Digoin, maar ook Le Creusot-Montceau en Paray-le-Monial.

A.Doire /BFCT

Wat je niet mag missen: de romaanse basiliek van Paray-le-Monial, een bekend bedevaartsoord, het Château de la Verrerie met het museum voor Mens en Industrie in Le Creusot-Montceau en de kathedraal Saint-Vincent met klooster in Chalon-sur-Saône.

Stad van Kunst en Geschiedenis

Chalon-sur-Saône

Zorg dat je een bezoekje brengt aan de geboortestad van Nicéphore Niepce, de uitvinder van de fotografie. Een verrassende stad met diverse bouwkundige juweeltjes. 

Onze tip om niks te hoeven missen: volg het parcours van de Chemin de l'Orbandale, met 35 bezienswaardigheden, zoals de kathedraal Saint-Vincent met zijn prachtige kanunnikenklooster (het enige nog bewaarde klooster van deze gemeenschap in heel de regio). 

Ontdek Chalon
Liefhebbers van natuur en vakkennis

Le Creusot-Montchanin

Le Creusot, wereldwijd bekend vanwege het industriële erfgoed, vertelt je zijn fascinerende geschiedenis in het Château de la Verrerie, dé bezienswaardigheid van de stad en voormalige verblijfplaats van de familie Schneider, eigenaren van de lokale fabrieken. De stad ligt in een groene omgeving, en je wordt er dan ook verrast door de plattelandssfeer.
Neem ook een kijkje bij de Villa Perrusson, een schitterend voorbeeld van de vakkennis uit de Keremiekvallei die begin 20e eeuw ontwikkelde dankzij het nabijgelegen Canal du Centre.

Ongerepte natuur

Paray-le-Monial

Het Canal du Centre loopt verder door Paray-le-Monial, in een unieke natuuromgeving, midden in het Land van Kunst en Geschiedenis Charolais-Brionnais. Deze eeuwenoude stad is fantastisch voor fans van bouwkundige rijkdommen. De prachtige Sacré-Cœur uit de 12e eeuw is het best bewaarde exemplaar uit de Clunische bouwstijl in Bourgondië! 

De basiliek van Paray-le-Monial
Waterstad

Digoin

Welkom in Digoin, een prachtig plezierhaventje op het kruispung van vier kanalen en de Loire. Ideaal voor bootliefhebbers uit heel Europa! Ook fietsfanaten blijven niet achter, want de EuroVélo 6 loopt hier langs.
Onze favoriet: het Keramiekmuseum van Digoin, aan het water: 8000 schitterende voorwerpen in een bijzonder pand uit 1742 dat nieuw leven geeft aan een geschiedenis die ook buiten de grenzen van Bourgondië bekend is.

A. Doire / BFCT
In de wijngaarden

De Route des Grands Vins de la Côte Chalonnaise

Er is altijd wel een wijngaard te vinden in Bourgondië! Zorg dat je een kijkje neemt bij de warme kleuren in de wijngaarden van de Côte Chalonnaise, ten noorden van het vertrekpunt op het Canal de Centre. De Route des Grands Vins de la Côte Chalonnaise loopt door 40 dorpen, waaronder Givry. Het schijnt dat Hendrik IV van Frankrijk deze elegante rode wijn erg lekker vond! In dit goudkleurende decor vind je een aantal prachtige kastelen, zoals dat van Rully, een middeleeuws fort met een fantastisch uitzicht. 

En résumé
A propos
St Léger-sur-Dheune Péniche La vie en rose.
Interieur d'une péniche Alain Doire - BFC Tourisme
Canal du Centre / Saint-Léger-sur-Dheune Alain Doire / BFC Tourisme
Ecluse Pouilloux, canal du Centre Franck Juillot / Creusot-Montceau Tourisme