Stap te paard door de geschiedenis,

Van Vercingetorix tot Vauban! Van Gallië in de 17e eeuw via de Nationale Stoeterij van Cluny tot de ruiterpaden in de Morvan... Ontelbare mogelijkheden voor beginnende en gevorderde ruiters! Voor het eerst op een paard stappen, een tocht maken van meerdere weken of een beginnerscursus met paard en wagen rijden. Kies een themaverblijf of maak gebruik van de grote historische routes in Bourgogne.

à chevalà cheval 2

Lange bewegwijzerde ritten

Ontdek de belangrijkste rondritten, van de vallei van de Yonne tot aan de Kastelenroute in Zuid Bourgogne:

  • Voor liefhebbers van de natuur zijn er de rondritten van de Loire naar de Morvan (130 km) en de Ruitertoer van de Morvan (600 km) die door het Nationale Regionale Park slingeren.
  • Liefhebbers van geschiedenis kunnen het bewegwijzerde traject van Bibracte naar Alésia volgen (120 km).
  • Ga vanaf het Kasteel van Bazoches richting departement Franche-Comté of richting Parijs over de route EquiVauban, die u meeneemt langs de routes van de boodschappers van deze beroemde architect.
  • En voor de beginners: kies een deel van de mythische route van Saint-Jacques de Compostella, van Vézelay naar La Charité-sur-Loire.

Korte ritten en bewegwijzerde paden

Bourgogne is niet alleen het paradijs voor lange paardentochten! De Pistes vertes ( groene pistes) van Zuid-Bourgogne, de Chemins de Côte-d'Or of de Grand chemin équestre du pays Châtillonnais bieden korte rondritten door het platteland en de dorpen. Deze bewegwijzerde paden (op kaarten aangeduid), zijn verbonden met de grote bewegwijzerde routes en zijn geschikt voor 'multitochten' (mountainbiken, paardrijden, wandelen). Wissel de diverse activiteiten eens af!

Arrangementen en vrije tochten

Korte wandelingen en hele dagtochten, begeleid door een instructeur, zorgen ervoor dat u vorderingen maakt terwijl u de mooiste landschappen van Bourgogne ontdekt. Paardenkampen voor kinderen en volwassenen, rondritten in de omgeving van dezelfde accommodatie, een wandeling georganiseerd door de manege of een vrije paardentocht... Kies de formule die past bij uw niveau en interesse!

Met de koets of op de rug van een ezel: kies voor originaliteit!

Houdt u van een ludieke belevenis of op een aparte manier de praktijk leren? Kies dan voor een rondrit op de ezelsrug, tochten met paard en wagen op de  Route des Vignobles of een traject met de woonwagen, heel leuk voor gezinnen. In Cluny, de echte paardenstad, groepeert Equivallée Cluny® de Nationale Stoeterij, een paardenrenbaan, een paardenclub en talloze paardenevenementen.

Professionals staan voor u klaar

Persoonlijke ontvangst, aangepaste voorzieningen, gediplomeerde instructeurs... De maneges die het label 'Centre de Tourisme Equestre' (CTE) hebben verdiend, zetten zich in om het kwaliteithandvest te respecteren. Speciaal voor paard en ruiter zijn er geselecteerde bivakplaatsen en logeeradressen in de nabijheid van de routes.

Praktische informatie

De website van Bourgogne Tourisme biedt een echt adressenboekje om uw paardenvakantie in alle rust te organiseren. Het Regionaal Comité voor Paardentoerisme (CRTE) en de Departementale Comités leveren aanvullende informatie en handige materialen om uw route voor te bereiden (trajecten, kaarten...).

Uitgaven van Bourgogne Tourisme

Kaarten en uitgaven in F, GB, D en NL: Bourgogne voor lekkerbekken & wijnroutes, Verzekerd van goede accommodatie in Bourgogne, Bourgogne te paard, Bourgogne op de fiets, Bourgogne op en langs het water, Bourgogne: uniek & veelzijdig.
Contact: documentation@crt-bourgogne.fr

Comité Régional de Tourisme Equestre de Bourgogne

Tél. : 03 80 38 29 95
Email : crebourgogne@wanadoo.fr

Comité Départemental de Tourisme Equestre de Côte-d'Or

Tél. : 06 08 41 34 70
Email : genevieve.pierron@rss.fr

Comité Départemental de Tourisme Equestre de Saône-et-Loire

Tél. : 03 85 24 49 21 ou 06 78 05 04 33
Email : cdte71@orange.fr
Site internet : www.cdte71.com

Comité Départemental de Tourisme Equestre de la Nièvre

Tél. : 03 86 68 08 15
Email : contact@chevalnievre.com
Site Internet: www.chevalnievre.com

Comité Départemental de Tourisme Equestre de l'Yonne

Tél. : 03 86 41 64 64
Email : Pesteau@wanadoo.fr

Parc Naturel Régional du Morvan

Tél. : 03 86 78 79 57
Email : tourisme@parcdumorvan.org
Site internet : www.parcdumorvan.org

Cluny et le Haras National

www.cluny-tourisme.com
www.haras-nationaux.com