De valleien van de Ouche en de Auxois

Vertrek Dijon 412 km

Rijplezier

Toeristische aantrekkingskracht

Duocomfort 

Routebeschrijving

.

Routebeschrijving (PDF - 192 Ko)

 

Kaart(PDF - 608 Ko)

CIRCUIT UIT DE 90 BOCHTEN MET DE MOTOR Frankrijk 2011 – MICHELIN KAARTEN EN GIDSEN

Midden in Bourgogne ontspringen de bronnen van de historische Seine en ligt de oorsprong van Gallië. De streek van de hertogen van Bourgogne is ook een bron van spiritualiteit, is de erfenis van twee grote kloosterorden, een bijzonder erfgoed, een vruchtbaar gebied en een symbool van een grote gastronomie en goede wijnen. Kortom, een gebied voor motorrijders.

Dijon > Châtillon-sur-Seine

Het is moeilijk ongevoelig te blijven voor het rijke erfgoed van Dijon, de hoofdstad van Bourgogne en voor de intense culturele activiteiten in deze levendige universiteitstad. Wanneer u alleen wilt flaneren in de mooiste straten van Dijon, volg dan het Parcours de la Chouette (pijlen op de grond). Als u maar één dag de tijd hebt, zijn twee bezienswaardigheden het bezoeken waard: de graftomben van de hertogen van Bourgogne en de groothertogen van het Westen in het museum van Schone Kunsten; en de put van Mozes, een van de grote klassiekers van gotische kunst, in het voormalige kartuizerklooster van Champmol, gelegen in het park van het psychiatrisch ziekenhuis dat sinds 1843 op de plek staat van het middeleeuwse klooster.

Om Dijon te verlaten, gaat u richting de snelweg A 38, die begint met de N 5. In Talant, voorstad van Dijon, stopt u met het volgen van de N 5 voordat u de rivier de Ouche oversteekt. Blijf rechtdoor rijden op de D 10. Sla ter hoogte van het station van Neuvon rechtsaf en blijf de D 10 volgen. Neem de richting van het circuit van Dijon-Prenois, waar elk jaar in mei de Coupes Moto Légende plaatsvinden, een Europese bijeenkomst van klassieke motoren waar liefhebbers en verzamelaars van klassieke motoren elkaar ontmoeten. Rijd vervolgens rond het bos van Pasques om de loop van rivier de Suzon te volgen via heel aangename plattelandsweggetjes naar Messigny-et-Vantoux.

Ga verder naar Saussy: een mooi traject van 15 km over een bochtig weggetje leidt naar Moloy. Dan blijft u gewoon de D 901 door het Bourgondische platteland volgen via Aignay-le-Duc met een interessante gotische kerk uit de 13e eeuw. Blijf de weg volgen en u komt vanzelf op de D 971 naar Châtillon-sur-Seine. U zult verrast worden wanneer u door de oude wijken wandelt van dit knusse stadje. Het herbergt binnen zijn stadsmuren een bijzondere archeologische vondst: de schat van Vix, afkomstig uit een vorstelijk Keltisch graf in de heuvel van het oppidum op de Mont Lassois, niet ver hiervandaan. Mensen die van de natuur houden kunnen hier beter in de winter komen om het indrukwekkende spektakel van de bron van de Douix te aanschouwen, een zijrivier van de Seine met zijn bijzonder sterke stroming.

Châtillon-sur-Seine > Dijon

Verlaat Châtillon-sur-Seine via de D 980, de grote rechte weg richting Montbard. In Coulmier-le-Sec gaat u linksaf naar Villaines-en-Duesmois, dan rechtsaf naar Touillon om rechtstreeks bij de abdij van Fontenay uit te komen. Gelegen in een afgelegen en groene vallei geeft het klooster van Clairvaux, één van de vier dochterkloosters van de moederabdij Cîteaux een exact en schitterend beeld van een cisterciënzerklooster in de 12e eeuw. Verschillende romaanse gebouwen worden beschermd door een ommuring, geheel in balans en in harmonie. De abdij werd in 1981 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van l'Unesco.

Het vervolg van de route leidt over diverse plattelandsweggetjes die tussen Montbard en Dijon talrijke verschillende toeristische bezienswaardigheden met elkaar verbinden. Tegenover het dorp Bussy-le-Grand staat het kasteel van Bussy-Rabutin. Een bezoek stelt u in staat om de ongelooflijke geschiedenis van Roger de Rabutin te ontdekken, de graaf van Bussy (1618-1693), officier van Lodewijk XIV. Hij was een man van losbandige brieven, die zichzelf door zijn vrijheid van mening behoorlijk in moeilijkheden bracht. Het kasteel met de rijkelijk ingerichte interieurs is zeker een bezoek waard, in het bijzonder de buitengewone portretgalerijen. Wat U ook niet mag missen zijn de toren Dorée en het kabinet van de Devises. Bewonder ook het park en tuinen, toegeschreven aan Le Nôtre.

Op een steenworp afstand van Bussy-Rabutin ligt de bezienswaardigheid Alésia, de opgravingen van een oud Gallisch fort op de hellingen van de Mont Auxois, in de gemeente Alise-Ste-Reine. Na decennia van twistgeschriften zijn historici en archeologen er nu zeker van: deze plek was de zetel van de Gallische troepen die aangevoerd werd door Vercingetorix en de plek waar in '52 voor Christus de aanval door de Romeinse legers van Julius Caesar plaatsvond. U kunt de opgravingen van de Gallische stad bezoeken op de top van het 100 ha. grote oppidum. Aan de voet van het kolossale bronzen standbeeld van Vercingetorix kijkt u uit over de vlakte van de Laumes en de plekken die bezet waren door het Romeinse leger ten tijde van de zetel van Alésia.

Een stukje verderop, dicht bij Flavigny-sur-Ozerain verheft zich het kamp van Caesar. In het dorp op zijn rots, afgescheiden door drie waterlopen, merkt u het rijke verleden in zijn smalle straten, bij de versterkte poorten en overblijfselen van de vestingmuren. Het is ook het thuisland van de heerlijke kogelvormige snoepjes met een kern van anijs, die sinds de 16e eeuw worden gemaakt in de abdij van Flavigny.

Vertrek via het dorp Darcey richting Frôlois om een kleine lus te maken via bochtige weggetjes langs Hauteroche en Thenissey, voordat u terugkeert naar Frôlois en zijn kasteel. Ga terug naar de D 6 en vertrek richting Dijon. Na Chanceaux leidt de eerste weg rechts naar de bronnen van de Seine. Ze stromen in een kleine vallei met dennen, vanaf een grot aan de voet van de Nymphe de la Seine, kopie van een standbeeld dat de stroom symboliseert. Een wetenswaardigheid is het feit dat deze plek sinds 1864 eigendom is van de stad Parijs. Ga eerst kijken naar de belangrijkste bron en wandel dan naar de Bron van de Coquille (lus van ongeveer 1 km) in een mooi keteldal, waar het steile terrein een prachtig uitzicht biedt op de Châtillonnais. Van St-Germain-Source-Seine gaat u naar Salmaise, dan naar Vitteaux. De brede D 905 leidt richting Dijon, maar na het knooppunt van de snelweg van Sombernon wordt de weg smaller en houdt hij op bij Le Pont-de-Pany.

Rijd (voor de derde keer) over de A 38 en neem de D 33 langs het Canal de Bourgogne, even na de samenvloeiing met de Ouche. De weg langs het kanaal is heel aangenaam, groen en goed aangelegd. Let op de fietsers. Een mooi fietspad volgt hetzelfde traject, maar aan de andere kant van het kanaal. Eén keer kruist het de weg, net na La Bussière-sur-Ouche, voor de brug: rijd voorzichtig. In Le Pont-d'Ouche, bij de samenvloeiing van de rivier met het kanaal, neemt u de D 18 links, dan de kleine D 2 die naar Savigny-les-Beaune leidt, een gebied dat bekendstaat voor de kwaliteit van zijn wijngaarden. Het imposante kasteel uit de 14e eeuw herbergt een belangrijke tentoonstellingsruimte met een verzameling Abarth wedstrijdauto's en meer dan 80 straaljachtvliegtuigen staan verspreid in het park. Op de tweede etage van het kasteel ziet u een collectie van meer dan 250 motoren, van de meest prestigieuze merken tot eendagsvliegen, helaas niet voorzien van uitleg. Om terug te keren naar Dijon heeft u de keus: de snelweg, de grote weg (via D 974) of de kleine weggetjes van de routebeschrijving, via Gevrey-Chambertin, een klinkende naam voor alle liefhebbers van goede wijnen. Pak uw koffer maar in, want dit is het einde van de tocht.