Kanalen en kastelen van Bourgogne

Vertrek Cosne-Cours-sur-Loire 270 km

Rijplezier

Toeristische aantrekkingskracht

Duocomfort 

RoutebeschrijvingRoutebeschrijving (PDF - 186 Ko)

 

Kaart

Kaart (PDF - 476 Ko)

CIRCUIT UIT DE 90 BOCHTEN MET DE MOTOR Frankrijk 2011 – MICHELIN KAARTEN EN GIDSEN

Bourgogne heeft een bijzondere geschiedenis, qua levensstijl, wijnen en gastronomie. Dat is algemeen bekend. Minder bekend is de onschatbare waarde van haar rijke erfgoed. Tussen oude kastelen en moderne bouwwerken (maar toch middeleeuws), tussen de ongerepte Loire en het Canal du Nivernais, reist u door het hedendaagse Bourgogne!

Cosne-Cours-sur-Loire > Clamecy

Als vertrekpunt van onze Bourgondische rit is Cosne-Cours-sur-Loire net zo makkelijk bereikbaar vanuit het noorden als vanuit het zuiden via de A 77-N 7. Neem de A 77 (afslag 23 in Cosne-Sud) om naar Donzy te rijden en oostwaarts te vervolgen naar Varzy. Bij het verlaten van Menou maakt u een lus via La Chapelle-St-André om te genieten van enkele mooie bochten in weggetjes van de vallei van de Sauzay.

Hetzelfde na Varzy, in plaats van rechts aanhouden naar Clamecy adviseren wij een kleine omweg vanaf Villiers-Le-Sec. U volgt dan de loop van de Beuvron die zich in Clamecy bij de Sauzay voegt en samenstroomt in de Yonne. Clamecy ligt boven op een rotspunt die de samenvloeiing domineert en is bekend als voormalig centrum van boomstamtransport over water, vlotterij. Het stadje ligt middenin het dal van de Yonne, op de grens van Morvan, Nivernais en laag Bourgogne. De plaats met smalle kronkelige straten vol met herinneringen aan een originele en rijke geschiedenis: 'stad van de mooie weerspiegelingen en soepele heuvels', volgens Romain Rolland die er zijn kindertijd doorbracht. Clamecy is ook een van de kleinste bisdommen van Frankrijk omdat kruisridder en graaf Willem IV van Nevers, het ziekenhuis Pantenor in Clamecy aan het bisdom van Bethlehem in zijn testament had nagelaten. Na de val van het Latijnse koninkrijk Jeruzalem in 1225 zijn de bisschoppen van Bethlehem naar Clamecy gevlucht. De merkwaardige kerk Notre-Dame-de-Bethléem getuigt hiervan. Ze is in oosterse stijl gebouwd, maar van gewapend cement... Verlaat Clamecy in de richting van Auxerre.

Clamecy > Coulanges-la-Vineuse

Onze route leidt zo dicht mogelijk langs de Yonne en het Canal du Nivernais, vanaf Coulanges-sur-Yonne naar Châtel-Censoir. De kleine weg loopt eerst langs het kasteel van Faulin (rechts, is niet te bezoeken), een massieve woning uit het einde van de 15e eeuw. Op de top van de heuvel van Châtel-Censoir kunt u het 11e-eeuwse romaanse koor bewonderen in de kapittelkerk St-Potentien, welke omringd is met hoge muren en die u passeert via een zijingang. Het terras bij de kerk biedt een mooi uitzicht op de stad. .

Twee meanders verderop, aan uw rechterkant, ziet u de rotsen van de Saussois, een echte kalkstenen stadsmuur met klimplanten waar slechtvalken graag hun nesten bouwen (van april tot juni). Nog twee bochten verderop ziet u Mailly-le-Château. Dit bezienswaardige oude versterkte dorp is gebouwd op een steile rotswand boven de Yonne. Vanaf het schaduwrijke terras boven op de vestingmuren heeft u een mooi uitzicht op de bergen van de Morvan. Om er te komen steekt u de Yonne over via een brug uit de 15e eeuw met een dubbele boog en waarvan een van de pijlers een kleine kapel ondersteunt.

Vervolg uw weg naar Bazarnes door de ingesloten vallei. De weg stijgt in rechte lijn: op de heuveltop ziet u rechts het dorp Cravant liggen, bij de samenvloeiing van de Yonne en de Cure. De route brengt u naar Vincelles en dan langs Coulanges-la-Vineuse. U verlaat de vallei van de Yonne en keert terug naar de vlakte van laag Bourgogne.

Coulanges-la-Vineuse > St-Fargeau

De naam Coulanges-la-Vineuse herinnert aan haar wijntraditie, overduidelijk wanneer u het hooggelegen dorp nadert dat omringd is met 135 ha wijngaarden. De regio is nog mooier in april, als de kersenbomen in bloei staan, omdat de wijngaarden zich afwisselen met de boomgaarden op de heuvels langs de vallei van de Yonne. Vervolgens, via Courson-les-Carrières, Ouanne, Toucy en St-Sauveur-en-Puisaye, komt u bij de bezienswaardige middeleeuwse werf van Guédelon. Het is heerlijk toeren op de D 955 tussen Toucy en St-Sauveur.

Net na St-Sauveur-en-Puisaye heeft het meertje van Guédelon zijn naam gegeven aan een krankzinnig project: een burcht bouwen uit de 13e eeuw. Vanuit het niets, met de technieken en gereedschap van toen! Het avontuur begon in 1997 en de burcht zou in 2022 klaar moeten zijn... U vindt hier alle soorten beroepen, van leerlooier tot steenhouwer via de koetsier, timmerman, pottenbakker, smid, touwslager... Geen machines als op moderne werven, maar karren die worden getrokken door koeien of paarden. Schroom niet vragen te stellen aan de ambachtslieden op de werf. Ze zijn er om hun kennis met u te delen. Het is trouwens raadzaam een van de rondleidingen te volgen, bijzonder levendig en goed gedocumenteerd.

St-Fargeau > Gien

Na het verlaten van het middeleeuwse bouwwerk gaat u rechtsaf en neemt u de eerste weg rechts, de kleine route van Bourdon, die u langs het gelijknamige waterreservoir leidt. Let er goed op dat u op deze weg langzaam rijdt want hier zijn veel fietsers. Aan het einde komt u in St-Fargeau met een kasteel dat eigendom is van de initiatiefnemer van het project in Guédelon. De buitenkant van deze middeleeuwse reus van roze baksteen heeft een onverwacht elegant interieur, waar het museum van het geluid is in ondergebracht. In de zomer kunt u deelnemen aan het historische spektakel van St-Fargeau of een bezoek brengen aan de pedagogische boerderij van het kasteel, met ezels, koeien, geiten en schapen. Daarna volgt Bléneau, dan Briare. Na de middeleeuwen in Guédelon en de renaissance in St-Fargeau wacht een nieuwe sprong in de tijd met de pont-canal (kanaalbrug) van Briare.

De stad bekleedt een sleutelpositie tussen de Seine en de Loire. Sully nam het initiatief voor de aanleg van het Canal van Briare vanaf 1604. Bijna drie eeuwen later heeft het bedrijf van Gustave Eiffel het metselwerk van dit kunstwerk verwezenlijkt, uitzonderlijk door zijn metalen architectuur en ingenieuze ontwerp. De kanaalbrug is 662 m lang en 11 m breed. Via dit bouwwerk steekt het zijkanaal van de Loire de rivier de Loire over om zich met het Canal van Briare te verenigen. Briare staat ook bekend om zijn fabricatie van knopen van porselein en zijn vloertegels van keramiek, het zogenaamde 'emaille van Briare'. Een museum is er aan gewijd. Vanaf Briare gaat u verder naar Gien om de Loire over te steken.

Gien > Cosne-Cours-sur-Loire

Het is weinig bekend, maar het kasteel van Gien, opgetrokken uit rode en zwarte baksteen en met een leistenen dak, is de oudste van de Loirekastelen (kort voor 1500 herbouwd). Het is geografisch gezien ook de eerste, aan de rand van de Sologne. De gebouwen herbergen het internationale Jachtmuseum. Vanaf het terras heeft u een uitgestrekt zicht op de Loire en de daken van de stad, die u verlaat via de Oude Brug uit de 18e eeuw naar de linkeroever. Op de terugweg naar Cosne mag u het kasteel van St-Brisson-sur-Loire niet missen: kopieën van oorlogstuig uit de middeleeuwen zijn geïnstalleerd in de grachten. In de zomer vinden hier schietdemonstraties plaats, op zondag aan het einde van de dag.


 Chronovert à Mézilles
Les Perraults des bois - Tel. 03 86 45 49 26