In het noorden van de Morvan

Vertrek Auxerre 230 km

Rijplezier

Toeristische aantrekkingskracht

Duocomfor 

Routebeschrijving

.

Routebeschrijving (PDF - 258 Ko)

 

Kaart(PDF - 711 Ko)

CIRCUIT UIT DE 90 BOCHTEN MET DE MOTOR Frankrijk 2011 – MICHELIN KAARTEN EN GIDSEN

Vanuit het noorden gezien lijkt het gebergte van de Morvan een uitgestrekte hobbelige hoogvlakte die naar het zuiden toe langzaam hoger wordt. Deze golvingen, die zich als terrassen opstapelen en daarna zachtjes afdalen tot het bassin van Parijs, vormen de lage Morvan, waar het niet hoger is dan 600 m.

Auxerre > Vézelay

In het hart van Bourgogne – en met een wijngebied waarvan de Chablis de bekendste cru is – ligt Auxerre elegant op een heuvel boven de Yonne. Maak een lange wandeling door de levendige straten en lommerrijke boulevards. Bewonder het erfgoed van vakwerkhuizen en monumenten, zoals de kathedraal St-Étienne, de Klokkentoren of de oude abdij St-Germaine. Deze culturele wandeling vormt een mooie inleiding van de tocht waarvoor we u van harte uitnodigen.

Stap op uw motor en toer over de wegen die langs de vallei van de Yonne naar Clamecy leiden. U doorkruist heuvellandschap waar wijngaarden en boomgaarden elkaar afwisselen. Neem de D 239 in de richting van Coulanges-la-Vineuse en vervolg rechtdoor naar Vincelles. De Yonne toont hier de karakteristieke eigenschappen van een rivier door een vlakte: de waterloop, aangevuld met het water van de Cure, strekt zich uit in een redelijk brede vallei. Sommige heuvels zijn bedekt met wijngaarden, andere beplant met kersenbomen. Het landschap is op zijn mooist in de lente! Als u even de route wilt verlaten, verdienen – op zijn minst ! – twee dichtbijgelegen dorpen een omweg: Escolives-Ste-Camille, voor de achthoekige klokkentoren van de kerk en de Gallo-Romeinse vestingen, en Coulanges-la-Vineuse, voor zijn beroemde wijngaard en het Museum van de Oude Pers en de Wijngaard.

Rijd dan naar de D 100 richting Bazarnes en Trucy-sur-Yonne. Net nadat u de Yonne en het Canal Nivernais bent overgestoken, komt u aan in Mailly-la-Ville. Een mogelijke tussenstop is het versterkte dorp Mailly-le-Château, gebouwd op een vooruitstekende rots boven een meander van de Yonne. Van Mailly-la-Ville rijdt u naar Clamecy via Châtel-Censoir. Deze route langs de rivier en het kanaal is bijzonder aangenaam en mooi. Na Châtel-Censoir ligt het kasteel van Folin aan de linkerkant. Het is niet open voor bezoek, maar de aanblik is prachtig: hoge muren zijn geflankeerd door ronde torens. In Clamecy neemt u de D 951 naar Vézelay, via een sfeervol weggetje. Vanaf de top van de 'eeuwige heuvel', die boven de vallei van de Cure uitrijst, heeft u een mooi uitzicht op de stad met huizen langs steile straten. Deze belangrijkste bezienswaardigheid van de kunstgeschiedenis is sinds 1979 benoemd tot Werelderfgoed van Unesco. Een bezoek aan de basiliek Ste-Marie-Madeleine mag op uw programma niet ontbreken. Het religieuze bouwwerk uit het begin van de 12e eeuw is opvallend door zijn architectuur en de gebruikte veelkleurige materialen.

Vézelay > Lormes

Verlaat Vézelay in zuidelijke richting via de D 958 naar Bazoches. Onderweg kunt u een pauze houden in Pierre-Perthuis om de ruïnes van het feodale kasteel met zijn drie bruggen te bewonderen. Over de kloven van de Cure is in 1874 een brug geslagen met één boog van 33 meter hoogte, een tweede brug die lijkt op een 'ezelsrug' dateert uit 1770 en een derde is meer recent

Een mooie wandeling door dit ruige landschap voert naar La Roche Percée, met de rots waaraan het dorp zijn naam dankt. Vervolg dan uw weg naar Bazoches. Liefhebbers van geschiedenis en architectuur stoppen hier graag om het trapeziumvormige kasteel te bezoeken waar maarschalk Vauban in 1675 zijn intrek nam, geboren als Sébastien Le Prestre. Mooie gelegenheid voor een duik in het leven en werk van een groot militair en ingenieur.

Na Bazoches blijft u de D 958 volgen. U verlaat deze weg in Pouques-Lormes en neemt de route naar Lormes. Net voor dit dorp kunt u op de Mont de la Justice bij de oriëntatietafel van een mooi panorama genieten. U ziet in de verte Vézelay liggen (in het noorden), de heuvel van Montenoison (in het westen) en de Bazois (in het zuidwesten). In Lormes is een ander uitzicht de moeite waard vanaf het terras van het kerkhof. Hier strekken de beboste toppen van de centrale Morvan zich uit, akkers doorspekt met dorpen en onderbroken door de kleine bossen van de Bazois en Nivernais. Aan de horizon kunt u ook de heuvel van Montenoison zien.

Lormes > Avallon

Verlaat Lormes via de D 944. In St-Martin-du-Puy gaat u rechtsaf naar de D 128. Rijd door Chalaux en vervolgens Marigny-l'Église om bij Quarré-les-Tombes uit te komen. Het plaatsje dankt zijn naam aan de vele kalkstenen sarcofagen rondom de kerk, overblijfselen van meer dan duizend graftomben uit de 7e tot 10e eeuw. Hun oorsprong is mysterieus: is er sprake van een opslag van een plaatselijke fabriek of van een echte necropool rondom een heiligdom, opgedragen aan Sint Georges, beschermheilige van de ridders.

Vanaf hier is een omweg via de D 55 aan te raden voor een bezoek aan de abdij van Pierre-qui-Vire, op een afgelegen ongerepte plek. De naam is afgeleid van een enorme platte steen die in evenwicht rust op een rots en die men kon laten schommelen door een duwtje met de hand. Eenmaal terug in Quarré-les-Tombes gaat u richting Cussy-les-Forges en dan linksaf naar St-Germain-des-Champs, waar u de D 44 volgt naar Avallon.

Avallon > Auxerre

Op een granieten berg, geïsoleerd tussen twee ravijnen, ligt Avallon, boven de vallei van de Cousin, een groene en frisse oase. Het versterkte stadje telt veel historische gebouwen, zoals de kapittelkerk St-Lazare, de Klokkentoren en de bekende zoutzolder, waar 's zomers kunstenaars uit de streek hun werk tentoonstellen. Het is prettig vertoeven in de slingerende straten vanwaar u beneden u de terrasvormige tuinen ziet. In de benedenstad hebben pottenbakkers en kunstglasblazers hun intrek genomen. Uw motor kunt u parkeren op de parkeerplaatsen in het noorden van de stad en te voet Avallon verkennen.

Dan gaat u op weg naar Sauvigny-le-Bois, via de D 957, en naar Isle-sur-Serein. In Dissangis neemt u de D 86 richting Noyers, mooi middeleeuws stadje, genesteld in een bocht van de rivier de Serein. Hier ziet u mooie staaltjes van Bourgondische stadsarchitectuur. Neem vervolgens de D 956 richting Irancy en Auxerre. Vervolg richting Irancy via de D 38 en rijdt langs de oever van de Yonne naar Auxerre.