Mooie avonturen

met water als leidraad.Van riviertjes naar kanalen, van stromen naar meren... Ontdek het landschap van een waterrijk gebied. Elke halte belooft onvergetelijke indrukken, te voet of op de fiets, te midden van de mooiste natuurlijke en historische bezienswaardigheden van Bourgogne. Laat u meevoeren van de ene naar de andere sluis, leg aan en flaneer door steden en dorpen... En kruip in de huid van helden van vroeger: maak kennis met de beroepen gerelateerd aan het water in Bourgogne.

en bateauà vélo 2

Een groot Europees riviernet

Vanaf de 17e eeuw heeft Bourgogne de kanalen gegraven van het grootste net van bevaarbare waterwegen in Frankrijk. Van houtdrijven tot wijntransport vertelt elk kanaal zijn verhaal over het schippersleven:

  • Als verbinding tussen de vallei van de Yonne en die van de Saône is het Canal de Bourgogne meer dan 240 km lang. Het is het meest bekende en het langste kanaal van Bourgogne.
  • Het Canal du Nivernais, vroeger gebruikt door de houtdrijvers, loopt langs de Morvan en haar uitlopers voordat het samenvloeit met de Seine.
  • Van Chalon-sur-Saône naar Digoin stroomt het Canal du Centre rustig langs wijngaarden en voormalige mijnstadjes, voordat het kanaal het weelderige gebied van de Charolais binnenstroomt.
  • De rivier de Saône maakt niet enkel de verbinding met de Rhonevallei, de Saône blijft een van de mooiste rivieren van Frankrijk. Bij Tournus koerst u richting de Seille, om de gevogeltemarkt van Louhans te bezoeken, hoofdstad van de Bourgondische Bresse!
  • Tot slot, wanneer u de loop van de laatste ongerepte rivier van Europa volgt, bezoekt u Nevers en het allereerste kasteel van de Loire...

Scheep in!

Meer dan 1200 km bevaarbare waterwegen tot uw beschikking. Voor enkele uren of een hele dag zijn de korte cruises met een rondvaartboot ideaal voor een kennismaking met de eerste sluizen van de kanalen of de grote meren van de Morvan. U kunt ook woonboten huren, die perfect ingericht zijn voor 4 tot 12 personen. Ze zijn makkelijk bestuurbaar zonder vaarbewijs, u bent de kapitein tijdens een echte gezinscruise. zijn perfect ingericht voor 4 tot 12 personen. Ze zijn makkelijk bestuurbaar zonder vaarbewijs. U bent kapitein tijdens een echte gezinscruise. Zin in prestige en veel comfort? Dan houdt u zeker van de elegante hotelboten of cruiseboten die aanleggen in Tournus, Chalon of Mâcon.

Vernieuwing langs het water

Op de Saône of het Canal de Bourgogne geniet u van de boten met het keurmerk Tourisme & handicap: de toegankelijkheid en het leven aan boord zijn makkelijk gemaakt voor mindervaliden.

Riviercruises en watersporten in Bourgogne doen aan duurzame ontwikkeling. Van rivieren tot kanalen varen meerdere rondvaartboten op zonne-energie! Voor liefhebbers van kanoën en kajakken geven de uitgezette routes van 'Écopagayeurs' gedetailleerde informatie over fauna en flora van de Loire en de Saône. Een andere manier om dicht bij de natuur te blijven...

En aan wal?

Ga aan wal waar u maar wilt! Maak gebruik van de Véloroutes en Voies vertes van de Tour de Bourgogne à vélo®. Neem onderweg de tijd om goede wijn te proeven of een golfles te nemen! Gespecialiseerde Bourgondische reisbureaus organiseren uw transfer van het station naar uw huurboot, bezoeken aan monumenten en gastronomische activiteiten. Ze bieden verblijven op maat of complete arrangementen. Als u een reeks van verschillende activiteiten wilt ondernemen of uw reis wilt vervolgen zonder naar het startpunt terug te keren, kiest u voor een one way cruise...

Praktische informatie

Bourgogne Tourisme biedt een lijst van gespecialiseerde bureaus en verhuurders op de waterwegen.

De kanalen

Canal du Centre : www.canal-du-centre.asso.fr

Canal du Nivernais : www.canal-du-nivernais.com

Canal de Bourgogne : www.canoekayak-bourgogne.fr

Parcours "Ecopagayeurs" : www.canal-du-centre.asso.fr


Zien alle Woonboten