Voie Verte: een heel speciaal fietspad

Van Chalon-sur-Saône naar Mâcon70 km 

De kaart(PDF - 419 Ko)

© Michelin - Itinéraire (texte, cartographie et road-book) issu du guide Escapade en Camping-car France 2011

Dit mag u niet missen! De eerste, echte Franse Voie Verte, het traject Chalon-Mâcon , een absolute aanrader... Over een afstand van meer dan 70 km doorkruist het fietspad de mooiste hellingen en landschappen, leidt langs de kastelen van de Saône-et-Loire, heel veilig en - nog beter - zonder hoogteverschil: het is aangelegd op een voormalige spoorweg! Als kers op de taart voert een verlichte tunnel met een lengte van 1600 m u naar de beroemde Vallei van Lamartine.

Deze tocht is voor iedereen geschikt. Uit welke richting u ook komt, vanaf het noorden uit Chalon-sur-Saône, of vanaf Mâcon in het zuiden, de Voie Verte is overal goed met de kampeerauto bereikbaar. Uw enige zorg is besluiten aan welke kant u het traject begint: te midden van de côte chalonnaise met de wijngebieden of kiest u ervoor om te vertrekken vanaf een van de vele voormalige stationnetjes langs de route. Die van Givry en Cluny beschikken over een comfortabele speciale camperplaats (details op volgende pagina).

In het noordelijke deel grenst het traject bijna ononderbroken aan wijngaarden. Na Saint-Gengoux-le-National loopt de Voie Verte vlak langs Cormatin (een juweel van een kasteel: zeker bezoeken!). Dan wachten u achtereenvolgens twee hoogtepunten van het christendom: Taizé, de bekende internationale oecumenische gemeenschap en Cluny, de Benedictijnse abdij die tijdens de hele middeleeuwen veel invloed had. Al naar gelang uw interesses kunt u hier stoppen. Het parcours is schitterend aangelegd. Het wegdek is zo goed dat u zelfs een aantal skaters tegenkomt en u zult ongetwijfeld verrast zijn omdat u ook kilometers lang niemand tegenkomt…

IIn het zuidelijke deel van de Bourgondische Voie Verte (22 km van Cluny naar Mâcon) zal het fietsen minder makkelijk gaan. U zult zeker harder moeten trappen om het begin van de tunnel te bereiken, maar dat is dan ook alles. Het fietspad is mooi omringd door wijngaarden en brengt u aan het einde van de tunnel naar de bekende poëtische Vallei van Lamartine. Hier treft u een opeenvolging van huizen en gehuchten aan, die het leven en werk van de auteur van Le Lac hebben gemarkeerd.. U moet de weg verlaten om de kastelen en weelderige woningen te bezoeken van Milly, Saint-Point, Pierreclos of Monceau. Daarentegen ligt het schitterende en fotogenieke fort van Berzé-le-Châtel direct aan de weg bij de tunnel van Le Bois Clair. Het kasteel en uitzicht op de bergen van de Mâconnais nodigen u uit voor een klim. Uw moeite zal beloond worden!

Wanneer u afdaalt richting de Saône, wacht u nog een verrassing: het schitterende uitzicht op de Rots van Vergisson (485 m) en haar dubbelganger, de beroemde Rots van Solutré. Als u met de auto wordt opgehaald, spreek dan af aan het einde van het traject, in Charnay-lès-Mâcon.