In het hart van de Morvan

Vertrek in Vézelay 5 dagen / 230 km 

De kaart(PDF - 273 Ko)

© Michelin - Itinéraire (texte, cartographie et road-book) issu du guide Escapade en Camping-car France 2011

Zelfs als u allergisch bent voor oude stenen of niet een echte natuurliefhebber bent, is het onmogelijk dat u niet voor de charmes zwicht van de basiliek van Vézelay of abdij van Fontenay. Deze twee monumenten zijn vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is ook onmogelijk niet te houden van dit deel van Bourgogne dat bezaaid is met meren, slingerende weggetjes door beboste valleien en mooie verstilde dorpen rondom hun klokkentoren...

Dag 1

Deze route begint met een bezoek aan Vézelay, met de gedenkwaardige basiliek, het museum Zervos (moderne kunst) en de oude huizen. Rijdt dan zuidwaarts naar Saint-Père en bekijk de sfeervolle kerk. Bezoek het kasteel van Vauban in Bazoches. Vanaf hier leidt de D944 u naar Château-Chinon langs het meer van Pannecière-Chaumard, het grootste meer in de Morvan. De D944 voert naar Château-Chinon.


Dagen 2 & 3

In de hoofdstad van de Morvan, Château-Chinon, is veel te bekijken. In chronologische volgorde: een Gallisch oppidum, een Romeins kamp, een klooster, een feodaal kasteel en eeuwen later kreeg de stad een beroemde burgemeester, de toekomstige president van de Republiek: François Mitterrand. Ga de toppen van de Morvan bewonderen vanaf de Calvarieberg, volg de aangename wandeling naar het kasteel. Bezoek het Musée du Septennat: onder de protocollaire cadeaus die president Mitterrand kreeg, zitten soms aparte schatten! Via de D37 rijdt u terug naar het Lac des Settons. Dit mooie meer, omringd door dennenbossen en lariksen, strekt zich uit in de vallei van de Cure en ligt op 573 m hoogte. Wijd een extra dag aan het verkennen van deze plek. U kunt er vissen, wandelen en watersporten beoefenen. De schoonheid van de natuur en het brede scala aan mogelijke activiteiten zorgen ervoor dat dit een onvergetelijke dag wordt aan het oudste kunstmatige meer van de Morvan.

Dag 4

Ga verder in noordelijke richting naar Saulieu, via het meer van Saint-Agnan. Na een bezoek aan Saulieu en het museum van François Pompon (beeldhouwer en leerling van Rodin) zet u via de D980 en de D70 koers naar de heuvel van Thil (oude kapittelkerk en kasteel uit de 14e eeuw). Keer terug naar de D980 die u naar Semur-en-Auxois leidt, een bewonderenswaardige middeleeuwse stad op een roze granieten rots. Vervolgens gaat u richting Venarey-les-Laumes en Alise-Sainte-Reine, waar de archeologische opgravingen u terugvoeren naar het slagveld van Alésia van Vercingetorix en Caesar. Flavigny-sur-Ozerain staat bekend om haar heerlijke kleine anijskogeltjes in een jasje van suiker. Eindig de dag in Montbard, dat u bereikt via de D905..

Dag 5

Bezoek Montbard en de Grande Forge de Buffon voordat u naar het meesterwerk van Fontenay gaat. De abdij toont een exacte weergave van een cisterciënzerklooster in de 12e eeuw, levendig en helemaal zelfvoorzienend. Keer terug naar de D103 en volg de D957. U kunt naar keuze het dorp Montréal verkennen en zijn kerk bewonderen (met 26 gebeeldhouwde koorstoelen) of enkele kilometers verderop het museum met auto's van staatshoofden bezoeken in het kasteel van Montjalin. Avallon laat zich het beste ontdekken via een wandeling langs de ommuring met zijn fraaie tuinen. Deze trip sluit u in stijl af met een bezoek aan het Expositiecentrum van het kostuum.

De tip van Bib
Geniet van het Lac des Settons en zijn vele mogelijkheden en gebruik daarbij de speciale camperplaats aan de rand van het meer (behalve op donderdag, marktdag).