Dijon en de Route van de Grands Crus

Vertrek in Dijon 6 dagen/ 235 km 

De kaart(PDF - 510 Ko)

© Michelin - Itinéraire (texte, cartographie et road-book) issu du guide Escapade en Camping-car France 2011

Deze gerenommeerde stad van het voormalige hertogdom Bourgogne is onlosmakelijk verbonden met haar wijngebied. Samen met de kwaliteitskeuken dragen de Grands Crus van de Côte bij tot het feit dat dit gebied een van de belangrijkste is van de Franse gastronomie. In de dorpen langs de route tussen Dijon en Beaune kunt u kennis maken met vele regionale specialiteiten. In het westen eindigt de rit in een gebied met wat minder vruchtbare bodem, tussen Le Creusot en Autun, in de Sâone-et Loire.

Dagen 1 en 2

Om volop te profiteren van deze twee dagen in Dijon is het raadzaam uw verblijf goed voor te bereiden omdat er veel te zien en te doen is! De ochtend reserveert u voor een bezoek aan het Palais des ducs et des États de Bourgogne, het paleis van de hertogen van Bourgondie. De graftomben van de hertogen van Bourgogne zijn niet te missen meesterwerken in het Museum van Schone Kunsten (Wachterzaal). Wandel daarna in de winkelstraten van het centrum. U kunt er wijnen en andere alcoholische dranken, mosterd en kruidkoek kopen... Als u de middag niet wijdt aan shoppen, is de wijk van het Justitiepaleis en het Musée Magnin een goed alternatief. Voor 's avonds reserveert u een tafel in een van de vele restaurants. De lokale gastronomie proeven, vormt een heerlijke afsluiter van de dag. Naar gelang uw tijd zet u de volgende dag een bezoek aan de Kathedraal Saint-Bénigne en het kartuizerklooster van Champmol op uw programma. Voor klein en groot is het stadsmuseum en het museum over het Bourgondische leven leerzaam en leuk.

Dag 3

Rijd via de N 74 zuidwaarts naar Beaune. U doorkruist de prestigieuze wijngaarden van de côte de Nuits en de côte de Beaune. U kunt de wijndomeinen van de wereldberoemde dorpen bezoeken. Hun crus zijn niet te versmaden: Morey-Saint-Denis, Vougeot (sla een bezoek aan Le Clos-Vougeot niet over), Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée met zijn ongenaakbare Romanée-Conti, en Nuits-Saint-Georges. Een advies: denk eraan van te voren te melden dat u komt als u wijnen wilt proeven. Breng de avond door in Beaune, waar u het fameuze Hospices bewondert. Vergeet niet de mosterdmakerij Fallot of het wijnmuseum.

Dag 4

Vervolg naar het zuiden via de D 973 die leidt langs Pommard, Volnay, Meursault en Auxey-Duresses. De route voert dan naar de Arrière-Côte. Maak hier kennis met mooie kastelen, zoals La Rochepot. Van Nolay rijdt u over de D 1 naar Le Creusot. Het museum van de Mens en de Industrie brengt de geschiedenis in beeld van de Schneider-dynastie en de metaalbewerking aan het einde van de 19e eeuw. De kinderen vermaken zich uitstekend in het attractiepark Les Combes, met veel activiteiten.

Dag 5

Via de N 80 komt u in Autun met haar kathedraal Saint-Lazare. Vervolg de route in westelijke richting via de N 81 en de D 61 naar de Mont Beuvray. De plek met het oppidum van Bibracte herbergt een interessant museum over de Keltische beschaving. Keer terug naar de D 61 en neem dan de N 81 naar Arnay-le-Duc. Dit oude stadje, waar de huizen met puntdaken de vallei van de Arroux domineren, is een aangename halteplaats.

Dag 6

Zet koers naar Châteauneuf via de N 81. U kunt de burcht bezoeken, evenals het kasteel van Commarin, enkele kilometers noordwaarts. U keert terug naar Dijon via de D 16 en de 905 of de A 38

De tip van Bib

Denk aan de staanplaatsen bij de wijnboeren waar kampeerauto's van harte welkom zijn. .