De Yonne van de Sénonais naar de Auxerrois

Vertrek in Sens 6 dagen / 270 km 

De kaart(PDF - 459 Ko)

© Michelin - Itinéraire (texte, cartographie et road-book) issu du guide Escapade en Camping-car France 2011

Oude centra als die van Auxerre en Sens hebben een rijk verleden. Maar het zijn juist de kleine steden Joigny, Noyers, Ancy-le-Franc en Chablis die deze tocht sfeervol maken. Deze rit zorgt voor onvergetelijke herinneringen aan een mooie, rustige streek waar men trots is op zijn specialiteiten en zijn geschiedenis.

Dag 1

Bezoek de kathedraal van Sens met de schat, het museum en het synodale paleis. Dertig kilometer is de afstand tussen Sens en Joigny, via Villeneuve-sur-Yonne. Joigny is een gastronomische halteplaats (domein van chef-kok Lorain) en thuishaven van de woonboten. Prik alvast een datum voor een vaarvakantie van een weekend of langer op het Canal de Bourgogne.

Dag 2

Vervolg de weg naar het zuidwesten via de D955 om de wijnpers van Champvallon te bekijken. Dan naar het zuidoosten om het bijzondere museum van Volkskunst te bezoeken in Laduz. Verder via de D145, naar La Ferté-Loupière, om in de kerk de opmerkelijke muurschilderingen te bewonderen (waaronder de 'Macabere dans'). Rijd door richting het noordwesten, naar het kunstmuseum La Fabuloserie, in Dicy. Een aanrader voor het hele gezin!

Dag 3

Rijdt naar Charny via de D950. In het dorp vindt u een gedenkplaat. Dit is een herinnering aan de vreselijke dag 14 juli 1944, de dag waarop alle mannen en enkele vrouwen uit het dorp, verdacht van steun aan het verzet, werden opgepakt en bijeengebracht in het schooltje. In het centrum van het stadje staat een stijlvolle markthal met vakwerkmuren die rusten op stenen zuilen. Vervolgen naar Grand-champ met een elegant kasteel, wat meerdere keren verbouwd is tussen de renaissance en het Tweede Keizerrijk. Rijd naar Toucy en maak onderweg een tussenstop in Villiers-Saint-Benoît met het museum van Kunst en Geschiedenis van de Puisaye. Toucy is gebouwd op de rechteroever van de Ouanne en was het historische centrum van de Puisaye tot in de 14euw.

Dag 4

Zet koers naar Auxerre via de D965. Trek een halve dag uit om de stad te ontdekken, in de voetsporen van Cadet Roussel. Bezoek de kathedraal Saint-Étienne en de oude abdij Saint-Germain. Verlaat Auxerre zuidwaarts, via de N151, neem dan de D85 die naar Coulanges-la-Vineuse leidt. Steek de Yonne over en vervolg de route door de wijngaarden naar Irancy. Breng het einde van de middag door in Noyers, dat u bereikt via de D956. Kenmerkend voor deze middeleeuwse stad zijn de met 'schubben' bedekte daken, hier 'laves' genoemd.

Dag 5

U bent in de vallei van de Armançon en bij het Canal de Bourgogne. Populieren, sluizen, woonboten en plezierboten vormen uw vakantiedecor. Van alle kastelen van de Yonne mag u Ancy-le-Franc, op enkele kilometers afstand, niet overslaan: met een schitterend geschilderd interieur is het een juweel uit de renaissance. Tanlay heeft een brug geflankeerd door twee obelisken. In de gemeente Cruzy-le-Châtel staat het verbazingwekkende kasteel van Maulnes. Via de D 952 komt u aan het einde van de dag aan in Tonnerre.

Dag 6

Bezoek de stad Tonnerre voordat u in het wijngebied Chablisien aankomt via de D 965. Chablis is een kleine plaats langs de Serein en prestigieuze hoofdstad van de witte bourgognewijn. Trek genoeg tijd uit om enkele wijndomeinen te bezoeken voordat u terugrijdt naar Auxerre.

De tip van Bib
Elke zondag in de zomer is de oude stad Noyers verkeersvrij voetgangersgebied. Parkeer bij de 'salle polyvalente' (feestzaal).