Routes voor fijnproevers

Crédit : A. Doire / Bourgogne Tourisme

 

Crédit : A. Doire / Bourgogne Tourisme

Het noorden van Bourgogne

Ontdek in het departement Yonne de hoofdstad Auxerre en de pittoreske dorpen eromheen, zoals Saint-Bris-le-Vineux of Irancy. Tijdens een bezoek aan de wijnkelders van Bailly komt u alles te weten over de crémant de Bourgogne. Meer richting het oosten vindt u de wereldberoemde Chablis. De lokale specialiteit is de andouillette waarvan de kruidige smaak perfect samengaat met de lokale witte wijnen.

Nog meer richting het oosten kunt u langs het Bourgondisch Kanaal genieten van het glooiende landschap rondom Tonnerre. De wijngaarden op de hellingen zijn gericht op het zuiden en produceren karakteristieke wijnen, zoals de Epineuil en de Molosmes.

Meer richting het noorden kunt u kennismaken met de cider uit het Pays d’Othe. De beroemde slakken uit Bourgogne worden met fijne boter uit Joigny bereid. Voor liefhebbers van kaas is een proeverij in Soumaintrain of Saint-Florentin een absolute must.

Op weg naar de Loire

Ontdek het heuvelachtige landschap van Puisaye in het departement Nièvre. Grijp deze gelegenheid aan om een kapoen uit Puisaye te kopen. Deze gecastreerde hanen worden speciaal voor kerst gefokt. In Toucy kunt u over de markt struinen en u laten verleiden door de smakelijke verse kazen.

Meer richting het noorden, waar de Loire in de richting van de oceaan stroomt, kunt u de AOC Pouilly-Fumé eens proberen. Specialiteiten in overvloed in deze streek! In de omgeving van Gien kunt u de bekende witte Sauvignonwijnen proeven. Niet ver daarvandaan, in Sancerre, maakt u kennis met de AOC Crottin de Chavignol. Als u een echte lekkerbek bent, kunt u uw hart ophalen aan de Négus-karamel of chocoladebonbons in Nevers.

Als u rondreist in de Morvan, het groene hart van Bourgogne, ontkomt u niet aan de vleeswaren en de honing uit die streek die alleen geoogst wordt van wilde bloemensoorten.

Op naar het zuiden

In de Saône-et-Loire krijgt u de kans om de karakteristieke landschappen en architectuur van de streek te bewonderen. Uit de omgeving van Charolles komt vlees dat wereldwijd wordt gewaardeerd door vleesliefhebbers. Het felrode vlees onderscheidt zich door zijn smaak en malsheid.

Te midden van de wijngaarden in de Mâconnais en de Beaujolais, in het zuiden van Bourgogne, proeft u de AOC Pouilly-Fuissé en de Saint Vérand gemaakt van de chardonnaydruif. Nog zuidelijker ontdekt u de appellations van de Beaujolais, zoals de Saint-Amour. Trek er op uit en bewonder de wijngaarden vanaf de Roche de Solutré.

De bekende wijnen vinden we ook in de Côte chalonnaise: Rully, Mercurey, Givry, Montagny, Bouzeron enz. De Côte chalonnaise biedt een rijk aanbod aan beroemde appellations. Volg de toeristische route van de Grands Vins en ontdek alle geheimen van dit gebied.

Breng ook een bezoek aan het Maison de la Volaille (‘huis van het gevogelte’) in Branges, in het centrum van la Bresse. U kunt hier kip, kapoen, mesthoentjes of kalkoen kopen. Liefhebbers waarderen het gevogelte uit Bresse vanwege het rijke zachte vlees.

Côte-d’Or

Bezoek de stad Dijon voor Gastronomie met een hoofdletter G. De wereldberoemde mosterd uit Dijon is niet het enige lokale product. Stap binnen in een van de winkels met regionale specialiteiten en laat u verleiden door de pain d’épice (kruidkoek) of zwartebessenlikeur. De inwoners van Bourgogne hebben aardig wat lokale producten weten te combineren in de loop van de tijd. Een van de bekendste is het drankje ‘kir’ (een mengsel van witte wijn en crème de cassis) en natuurlijk de Gaston Gérard-kip (kip uit Bresse geserveerd met mosterdsaus).

Relax! Rust heerst in de vallei van de Saône, waar volop gevist wordt. Ga ook eens naar binnen bij een restaurant gelegen langs de rivier. U kunt er kiezen uit een ruim aanbod aan gefrituurde lokale gerechten.

Neem op de snelweg A6 de afslag ter hoogte van Beaune en ontdek de Côte d’Or en de daaropvolgende reeks dorpjes met bekende namen, Pernand-Vergelesses, Pommard, Chassagne-Montrachet, Cheilly-les-Maranges enz. Ter gelegenheid van de beroemde Vente des Vins (wijnveiling, 3e weekend van november) dat plaatsvindt in het Hospices de Beaune worden overal in de stad feesten rondom het thema wijn georganiseerd.

De Côte de Nuits, ten zuiden van Dijon, verbindt de Cité des Ducs met de Côte de Beaune. Volg de Route des Grands Crus en profiteer van een bezoek aan het beroemde Château du Clos de Vougeot. Prikkel uw smaakpapillen bij een wijnboer of in een wijnkelder en proef de bekende wijnen uit de streek: Musigny, la Tâche, Echezeaux enzovoorts.

Houdt u van wandelen? Ontdek de Hautes-Côtes parallel aan de Côtes de Beaune en de Côte de Nuits waar de natuur nog ongerepter is. De fietsroute van de Voie des Vignes slingert gedurende 20 km door de wijngaarden van Beaune naar Santenay.

Als u een kijkje wilt nemen in Époisses, rijdt u in de richting van Auxois ten noorden van de Côte-d’Or. Maak van de gelegenheid gebruik om even te stoppen in streek rondom Châtillon-sur-Seine. We voorspellen dat u geen weerstand zal kunnen bieden aan de fruitige bubbels van de Crémant de Bourgogne. De grootste lekkerbekken begeven zich naar de straten van Flavigny-sur-Ozerain, waar de zoete geur van de snoepjes van Anis de Flavigny u tegemoet komt.