Reis onderbreking in Bourgogne

Uitstapjes op weg naar uw vakantiebestemming. Richting de Middellandse Zee of de wintersport kan de reis soms lang lijken. Waarom zou u niet uw reis voor een paar uur of een nacht onderbreken in Bourgogne? U vindt hier een authentieke streek, met veel activiteiten en een goede keuken. Langs de snelwegen en doorgaande wegen liggen bekoorlijke steden en dorpjes op u te wachten.

campingcar

 

étapes

Neem even pauze in een van de steden met een rijk verleden

Ga bij binnenkomst in het Bourgondische land even van de A6 af en maak een tussenstop in Auxerre: gun uzelf een wandeling door de voetgangersgebieden naar de Tour de l'Horloge en de oever van de Yonne. Vervolg daarna uw route weg van de snelweg voor een bezoek aan het Museumpark Alésiawaar de geschiedenis van de Galliërs en de Romeinen in Bourgogne wordt uitgebeeld, of, een stukje verder, de Hospices de Beaune, een onderdeel van het hertogelijke erfgoed van de streek dat u niet missen mag.

Als u via de A77 reist, verlaat deze dan en begeef u naar Guédelon voor een bijzondere ontmoeting met het verleden: op deze middeleeuwse bouwplaats maakt u kennis met de bouwtechnieken van een fort zoals die in de 13e eeuw werden toegepast.

Aarzel niet om bij een lange reis in plaats van de snelwegen A6 en A77 de legendarische rijkswegen N6 en N7 te nemen en ontdek zo de schoonheid van Bourgogne in uw eigen tempo. Neem de tijd om te flaneren en te stoppen in de steden en dorpen die u aandoet: Sens, Saulieu en Chalon-sur-Saône langs de N6 en Pouilly-sur-Loire,La Charité-sur-Loire en Nevers op de N7. U ontdekt hier bouwkundige schatten en landschappen die een omweg waard zijn (panorama-uitzicht over de Bourgondische wijnvelden, de oever van de Loire en de Saône, ...). Wandel door de straten en snuif de sfeer op. Ook de innerlijke mens wordt niet vergeten, met talrijke winkeltjes met specialiteiten uit de streek en uitstekende restaurants.

Een onderbreking in een streek met smaak

Waarom zou u voor de lunch niet pauzeren in Joigny, in de buurt van de A6? Voor de fijnproevers is er het drie sterren restaurant La Côte Saint Jacques onvergetelijke gastronomische belevenis. Voor een eenvoudige, authentieke maaltijd kunt u bij een van de talrijke bistro's en streekcafé's terecht, waar u lokale specialiteiten kunt proeven.

In de Côte d'Or ontvangt ook Dijon u voor een smakelijke onderbreking. De beroemde mosterd en de heerlijke kruidkoek zijn een omweg zeker waard, en waarom niet een overnachting!

De liefhebbers van hartige gerechten moeten vooral Mâcon aandoen. De Chevreton uit Mâcon – of de streek rond Mâcon – is een zacht geitenkaasje met een pittige nasmaak. Heerlijk, op ieder moment van de dag...

Als u op de heenweg geen tijd heeft, neem dan op de terugweg een smakelijke pauze in Tournus. De fijnproever zal niet nalaten te lunchen of te dineren in een van de twee restaurants die van de Guide Michelin 2013 een ster hebben gekregen: Le Meulien van Valéry Meulien en Le Rempart waar de chef-kok Sylvain Gohier de scepter zwaait. Beide restaurants bieden een smakelijke, verfijnde keuken, waarbij traditie gecombineerd wordt met innovatie.

Ontspanning in de natuur

Het zuidelijke deel van Bourgogne, waar de Autoroute du Soleil doorheen voert, biedt een prachtige natuur. Neem de tijd voor een cruise met een rondvaartboot op de Saône,  die vertrekt vanuit Chalon-sur-Saône.

De liefhebbers van mooie wijnen verlaten de snelweg bij het door wijngaarden omringde Beaune, om daarna noordwaarts via de Route des Grands Crus richting Dijon te rijden. Na het wijnproeven kunt u overnachten in een hotel of een B&B in de buurt van de A6..

Breng, alvorens Bourgogne te verlaten, vooral Mâcon een bezoek. Hier kunt u talrijke activiteiten beoefenen in de natuur, zoals wandel- en fietstochten en een inwijding in het klimmen. Ten zuiden van de stad, aan de N6, zult u in het Touroparc in Romanèche-Thorins een moment van ontspanning en vermaak voor groot en klein vinden. U kunt hier zo'n 400 dieren en 140 verschillende diersoorten ontdekken in de dierentuin; de liefhebbers van geschiedenis kunnen het museum bezoeken, waar winkeltjes en een schoolklas van vroeger zijn gereconstrueerd; en ten slotte kunnen de kinderen zich uitleven met de attracties en de waterspelen.