Winter

Het belooft een warme winter te worden!

Beetje bij beetje installeert de winter zich in Bourgogne. De zon speelt verstoppertje met de witte rookpluimen die opstijgen uit de ‘brulots’, die verspreid in de wijngaarden staan. Dit is hèt moment om van de warme gastvrijheid van de Bourgondiërs te genieten: ontspannen in een spa in het hart van Joigny, bij het haardvuur van een hotel in de Côte de Nuits, in een vakantiehuisje in de Morvan of met een goed glas wijn in de hand op het feest van de ‘ Saint-Vincent Tournante’.Klein hapje vooraf

De mist trekt langzaam op rond de heuvels van de Côte chalonnaise. Enkele rookwolken stijgen op uit de kale wijngaarden: gaandeweg het snoeien wordt het snoeihout verbrandt in een soort kruiwagens, ‘brûlots’ genaamd. Een paar zonnestralen dringen door in het onderhout, tot vreugde van de warm aangeklede wandelaars. Eén van hen gaat, vergezeld door zijn hond, op jacht naar een schat: hij is op zoek naar (Bourgondische) truffels! Deze zwam zou de eerste truffel zijn die door de koningen van Frankrijk aan tafel gegeten werd. Het is dus de moeite van het zoeken waard. Maar er is een veel makkelijkere manier om met dit uitzonderlijke product kennis te maken, namelijk door een bezoek te brengen aan het ‘Maison de la truffe’ in Marey-les-Fussy in de Hautes-côtes, of te gaan lunchen in een van de goede restaurants in de regio. De Bourgondische koks weten, tot groot genoegen van fijnproevers, de heerlijkste gerechten te maken met de lokale seizoensproducten. Het belooft een aangename de lunch bij de open haard te worden: gevogelte uit de Bresse met truffels en daarbij een glas wijn uit Rully, een traktatie!

 

‘Het belooft een aangename de lunch bij de open haard te worden: gevogelte uit de Bresse met truffels en daarbij een glas wijn uit Rully, een traktatie!’

 

Laat de jongsten – en de ouderen – ervan dromen

Niets is mooier dan een rondje frisse lucht in de Morvan: de Nièvre is nationaal een van de grootste leveranciers van kerstbomen. Een onbekommerde en verkwikkende wandeling door het bos kan ook leerzaam zijn, want wist u, dat een kerstboompje 9 jaar nodig heeft om anderhalve meter hoog te worden? Geduld is dus een schone zaak!!!
Als het niet is om hier een kerstboom te kopen, kom dan naar hier om uw feestmaal voor Kerst of Oud en Nieuw samen te stellen: :gerookte zalm van traiteur Borvo als klein hapje vooraf, wijngaardslakken als voorgerecht en daarna een kapoen uit de Bresse met morieljes. En natuurlijk een fantastisch kaasplateau met kazen uit de regio gevolgd door wat zoetigheden zoals ‘nonnettes’, de met marmelade gevulde kruidkoeken, die u opgeduikeld hebt op een van de Kerstmarkten of chocolade van de beste chocolademaker van Frankrijk, Bernard Dufour. Voor een perfecte harmonie tussen het voedsel en de wijn kunt u uw aankopen completeren met een aantal wijnen,, afkomstig uit geheel Bourgogne, van Chablis via Pommard tot aan de Maranges. Als u uw aankopen gebruikt voor uw Kerst- of Nieuwjaarsmenu zullen deze maaltijden net zo memorabel worden als al uw herinneringen aan uw verblijf in Bourgogne.
Na de kerstdagen en nieuwjaarsdag komen de wijnfeesten aan de beurt, die nooit afgelast zullen worden vanwege de kou. Integendeel, ze zijn feestelijk, gezellig en hartelijk, zoals bijvoorbeeld de viering van de ‘Saint-Vincent Tournante’, een wijnfeest ter ere van de beschermheilige van de wijnboeren, dat elk jaar in het laatste weekend van januari plaatsvindt (‘tournante’, want elk jaar is een ander dorp aan de beurt om het feest te organiseren). Wat de liefhebbers van ‘bubbels’ betreft, zij moeten wachten tot maart om in Châtillon-sur-Seine hun wijnfeest ‘le Crémant du Châtillonnais’ op waardige wijze te vieren.

 

Bourgogne nodigt u uit onder de kerstboom

Bourgogne loopt over van goede ideeën om uw vrienden of uw geliefde een plezier te doen. Wat zou u denken van een verblijf dat gastronomie, proeverijen, wandelen en ontspanning combineert? Een ideale combinatie om weer te kunnen lachen deze winter. Ga dan naar Joigny, naar ‘ Côte Saint-Jacques. van 3 sterrenkok Jean-Michel Lorrain. Hij heeft van zijn hotel aan de oevers van de Yonne een echte oase van rust gemaakt. De spa is simpelweg adembenemend.
Bent u er nog niet uit wat u cadeau gaat geven? Wat gastronomie betreft zijn kooklessen heel populair: of het nu in een groep of met z’n tweeën is, het biedt de mogelijkheid om de seizoensproducten te (her)ontdekken en de klassieke gerechten weer eens te bestuderen: boeuf bourguignon, oeufs en meurette, gougères, en de goede combinaties van maaltijd en wijn. Of om de wereld van de zoete en hartige gerechten te ontdekken. In Bourgogne is er voor elk wat wils! De regio is ook een gebied van kunstnijverheid: glas- en aardewerk uit de streek rond Nevers, aardewerk uit Puisaye, pottenbakkers in de Mâconnais, ets- en drukkunst in de Yonne. Overal in de regio worden het hele jaar door cursussen gegeven.

 

Knusse stop richting de skigebieden

Februari komt al om de hoek kijken; de krokusvakantie is in volle gang. Voor uw trip naar de wintersport is Bourgogne een ideale tussenstop. Het is niet nodig om daar extra kilometers voor te rijden, want op een steenworp afstand van de afritten van de snelweg A6 doet Bourgogne zijn uiterste best op het u naar wens te maken. Als u nu eens zou beginnen met het drinken van een warme chocolademelk op een terras van een klein cafeetje in Nuits-Saint-Georges? De laatste zonnestralen van de dag hebben iets ‘verwarmends’. Na een bezoek aan het ‘Cassissium’, om alles te weten te komen over cassis (likeur) of het ‘Imaginarium’, een speels en interactief museum met betrekking tot wijn en Crémant, brengt u de nacht door in een B&B verscholen in de Hautes-Côtes en kan iedereen er weer tegen voor het vervolg van de reis. Sommigen zullen er misschien voor kiezen om de tussenstop wat verder weg te maken, in Zuid Bourgogne. Een bezoek aan het ‘Hameau du Vin’ of aan het ‘Touroparc in Romanèche-Thorins en daarna een wandeling over de kades in Mâcon kunnen helpen de batterijen weer op te laden. De kinderen hebben even iets anders kunnen doen en na een nacht in een gezellig hotelletje in de binnenstad hervatten de ouders de volgende dag rustig de reis.

 

En waarom niet langer blijven?

Dit jaar geen verblijf in de bergen, maar een welverdiende vakantie in Bourgogne. Strijk neer in Dijon, waar de kleintjes een grote verrassing te wachten staat, het Festival à Pas Contés met theater, concerten, dans… speciaal voor kinderen tussen 4 en 10 jaar. Daarna richting Beaune, waar klein èn groot op zoek gaan naar een van de beroemdheden van de regio: mosterd! Er bestaat een speelse rondleiding met proeverij in de mosterdfabriek van La Moutarderie Fallot. Dit geweldige bedrijf is het laatste onafhankelijke familiebedrijf, waar op traditionele wijze deze beroemde smaakmaker gefabriceerd wordt. Hobbyarcheologen duiken eerst in de geschiedenis van de Galliërs in Bibracte en gaan daarna naar de Gallisch-Romeinse hoofdstad Augustodunum (Autun), om daar wat lekkernijen te proeven, zoals ‘Noisettes’, gegrilde hazelnoten in marsepein, of ‘croquets du Morvan’, roomboterzandkoekjes versierd met een hele amandel. Deze winter zullen ook de kleintjes hun ogen uitkijken.