Plaatsen met het keurmerk “ Maisons des Illustres - Huizen van beroemdheden”

In de voetsporen van vermaarde Bourgondiërs

Vauban, Nicéphore Niepce, Colette…vele personages die deel hebben uitgemaakt van de Bourgondische politieke, sociale of culturele geschiedenis zijn geboren of getogen in Bourgondië. De regio heeft de eer 12 “Huizen van beroemdheden” te herbergen. Aan dit keurmerk, ingesteld door het Ministerie van Cultuur, herkent u de woningen en de werkplekken van de mannen en vrouwen die bijzonder waren voor hun tijd. Een rijk erfgoed, dat u kunt bezoeken en u in staat stelt binnen te stappen in de wereld van de grote genieën en hun werken beter te begrijpen.

De adressen van alle hieronder genoemde instellingen kunt u vinden in de tab « Contact & praktische informatie ».

Het kasteel van Bazoches : de herinnering aan een pioniersgeest


Vauban heeft als ingenieur, stedenbouwkundige en essayist in het Frankrijk van Lodewijk XIV zijn sporen achter gelaten door bijna 300 vestingwerken en legerplaatsen te bouwen. In zijn kantoor in het kasteel van Bazoches heeft hij een aantal van zijn werken ontworpen. Daar kunt u bijvoorbeeld het prototype zien dat Lodewijk XIV overtuigde van de strategische waarde van de beroemde “plan reliefs”, 3-dimensionale schaalmodellen, die in die tijd door de militaire staf werden gebruikt. Een echte aanrader voor geschiedenisliefhebbers.

Het huis van Nicéphore Niepce : de oorsprong van de fotografie


De eerste foto ter wereld is genomen door Nicéphore Niepce, vanuit het raam van zijn woonhuis in Saint-Loup-de-Varennes. Herbeleef het spannende verhaal van een belangrijke ontdekking in dit “woonhuis-museum”. U kunt er in het bijzonder een reconstructie van het originele fototoestel van de uitvinder bewonderen.

Het kasteel van Germolles :


Dit in 1380 door Philippe le Hardi verworven bolwerk is door zijn vrouw Margaretha II van Vlaanderen veranderd in een luxe onderkomen. Het is verfraaid door de beste kunstenaars van de Bourgondische school (Claus Sluter, Jean de Beaumetz…) en is tegenwoordig het enige buitenpaleis van de Hertogen van Bourgondië dat nog bestaat. In het zomerseizoen worden er veel bijeenkomsten en workshops georganiseerd voor zowel volwassenen als kinderen. Hèt moment om de Middeleeuwen te ontdekken, in al zijn facetten.

Het geboortehuis van Colette: het decor van een roman


De woning waar Colette gedurende 17 jaar gewoond heeft is herhaaldelijk beschreven in haar werk. De marmeren schoorsteen, het houtwerk van die tijd, … alles is nog intact. Dé gelegenheid om te zien hoe de tekst tot leven komt en om in de huiselijke kring van deze schrijfster te stappen, die haar sporen in de tijd heeft nagelaten (open vanaf begin september 2015).

Ook de moeite waard:Het Jules Roy huis


Het Jules Roy huis in Vézelay is gewijd aan deze 20ste eeuwse schrijver, die zich er in 1978 gevestigd heeft. Tegenwoordig is het een centrum voor schrijvers.

De Zervos -stichting


De kunstverzamelaars, critici en kunstbeschermers Christian et Yvonne Zervos hebben zich in de jaren 30 gevestigd in «La Goulotte », een gehucht bij Vézelay. Hun woning was een pleisterplaats voor vele kunstenaars. De Zervos-stichting houdt deze traditie in stand met exposities van hedendaagse artiesten.

Zervos museum (Romain Rolland huis)


Dit museum herbergt de mooiste stukken van hedendaagse kunst uit de collectie van Christian Zervos die door hem zijn nagelaten aan de stad Vézelay (Picasso, Kandisky, Giacometti…).Het museum is gevestigd in het laatste woonhuis van de schrijver Romain Rolland, wiens slaap-werkkamer ook te bezichtigen is voor het publiek.

Het geboortehuis van Romain Rolland


Het museum d’Art et d’Histoire Romain Rolland is onder andere in zijn geboortehuis gevestigd en geeft een voorstelling van de hoogtepunten uit het leven van deze schrijver.

Buffon museum


Dit museum, gewijd aan de natuurvorser Georges Louis Leclerc, graaf van Buffon, is gevestigd in Montbard en vertelt over de loopbaan van deze belangrijke figuur uit de tijd van de Verlichting.

De woning van de graaf van Bussy


In het kasteel Bussy-Rabutin, eigendom van de neef van Madame de Sévigné, worden vele portretten tentoongesteld.

Het huis van Jacques Copeau


Criticus en toneelschrijver Jacques Copeau vestigt zich in 1925 met zijn theatergezelschap” Copiaus” in Pernand-Vergelesses. Daar legt hij de basis voor een veeleisende en populaire kunstvorm, die breekt met het vercommercialiseerde “Boulevard” theater.

Het kasteel van Saint-Point-Lamartine


In dit kasteel, gelegen in Saint-Point, dat eigendom was van de familie Lamartine, zijn vele herinneringen bewaard gebleven, in het bijzonder de studeerkamer van Alphonse de Lamartine met zijn oorspronkelijke meubels en antieke bibliotheek.


Château de Bazoches
58190 - BAZOCHES - PCUBOU058103237 - Château de Bazoches - 58190 - BAZOCHES -
http://www.chateau-bazoches.com
chateau.bazoches@wanadoo.fr
Château de Bussy-Rabutin
Rue du Château - 21150 - BUSSY-LE-GRAND -
http://www.chateau-bussy-rabutin.fr/
03 80 96 00 03
chateau-de-bussy-rabutin@monuments-nationaux.fr
Musée d'Art et d'Histoire Romain Rolland
Avenue de la République - 58500 - CLAMECY -
museedeclamecy@wanadoo.fr
03 86 27 17 99
Château de Germolles
100, place du 5 Septembre 1944 - Cidex 407 - Germolles - 71640 - MELLECEY -
03 85 98 01 24
chateaudegermolles@gmail.com
http://www.chateaudegermolles.fr
Musée Buffon
Rue du Parc Buffon - 21500 - MONTBARD -
http://www.montbard.com/index.php/musee-parc-buffon
museeparcbuffon@montbard.com
03 80 92 50 42
03 80 92 50 57
museeparcbuffon@montbard.com
Musée Maison Nicéphore Niépce
1, rue Nicéphore Niépce - 71240 - SAINT-LOUP-DE-VARENNES -
01 40 09 18 58
info@speos.fr
http://www.photo-museum.org
Maison natale de Colette
8-10, rue Colette - 89520 - SAINT-SAUVEUR-EN-PUISAYE -
http://www.maisondecolette.fr
03 86 44 44 05
maison-de-colette@orange.fr
Maison Jules-Roy
Le Clos du Couvent - 89450 - VEZELAY -
03 86 33 35 01
maison-jules-roy@yonne.fr
http://www.lyonne.com
Musée Zervos
14, rue Saint-Etienne - 89450 - VEZELAY -
03 86 32 39 26
musee-zervos@yonne.fr
http://www.musee-zervos.yonne.fr
Maison Christian et Yvonne Zervos
3, chemin des Bois de Chauffour - Hameau de La Goulotte - 89450 - VEZELAY -
03 86 32 36 10
fondation.zervos@wanadoo.fr
http://www.fondationzervos.com

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a3_joigny2
Een eeuwenoude geschiedenis...

Meer informatie

a3_nevers-2
Een inspirerende heuvel ...

Meer informatie

a2_tournus2
Een benedictijnenklooster ...

Meer informatie