De agglomeratie van Natuur en Industrie

Het grondgebied van Le Creusot-Montceau in Zuid Bourgondië heeft in de 19e eeuw een belangrijke industriële ontwikkeling gekend. Smederijen, mijnen en fabrieken werden er gevestigd en hebben het landschap gevormd. Nu wordt de herinnering aan deze grote bedrijvigheid bewaard en zichtbaar gemaakt in levende musea. De natuurgebieden die vroeger bestemd waren voor industriële activiteiten worden momenteel opengesteld voor vrijetijdsbesteding in de natuur.

Een goed bewaarde economische geschiedenis


Kom kijken in het Château de la Verrerie, in Le Creusot! Deze voormalige kristalfabriek van koningin Marie-Antoinette was ooit de residentie van de industriële familie Schneider. Nu is er het museum van Mens en Industrie gevestigd. In het interpretatiecentrum van het Paviljoen van de Industrie komt u alles te weten over de industriële geschiedenis van Le Creusot, maar ook over de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de metaalindustrie (open vanaf september 2015). Een architectonische bezienswaardigheid is een van de kristalovens, door de Schneiders omgebouwd tot een schitterend Italiaans theatertje, waar klanten en staatshoofden ontvangen werden. Deze speciale plek is tegenwoordig open voor het publiek en er worden culturele manifestaties gehouden.

Bezoek in Blanzy het Mijnmuseum (voormalige Saint-Claude schacht). De lampenopslag, de machinekamers, de galerijen…alles getuigt van de expertise van het mijnbouw tijdperk.

Iets verder naar het zuiden weerspiegelt steenbakkerij Briqueterie de Ciry-le-Noble de geschiedenis van de ‘vallei van de keramiek’. In de 19e en 20ste eeuw waren ruim veertig fabrieken in bedrijf langs het Canal du Centre.

Villa Perrusson in Ecuisses is gebouwd voor de directeuren van de nabijgelegen dakpannenfabriek en is een soort ‘levende’ catalogus. Tijdens uw bezoek ziet u geglazuurde bakstenen, keramische tegels, open haard in art nouveau stijl, schuttingmuren van steenafval of van misbaksels uit de fabriek. De aangelegde tuinen van het landhuis worden gerenoveerd en zullen in 2016 voor het publiek geopend worden. Dan kunt u er een oranjerie, kassen en een vijver in de stijl van een Engelse tuin bewonderen.

Iedereen in het groen!


Het Toeristische Park des Combes in Le Creusot strekt uit zich over meer dan 70 hectares. Profiteer er - van maart tot november - met familie of vrienden van een uitgebreide hoeveelheid openlucht activiteiten. Naar keuze: waterattracties, luchtballonnen, speelgoed treinen, maar ook wandelen, mountainbiken... Er is voor elk wat wils.

Ontdek het leven langs het kanaal du Centre: bezoek in Ecuisses een sluiswachtershuis en krijg uitleg over het leven van de schippers, de binnenvaart en de trekschuiten in het ruim van de boot de Armançon. Wilt u luieren langs het water? Maak een cruise over het kanaal aan boord van rondvaartboot ‘Les 7 écluses’.

De agglomeratie van Natuur en Industrie heeft 6 prachtige locaties, verspreid over 5 gemeenten van de stedelijke gemeenschap Creusot Montceau.


Office de Tourisme Creusot Montceau
Château de la Verrerie - 71200 - LE CREUSOT -
03 85 55 02 46
http://www.creusotmontceautourisme.fr
bienvenue@creusotmontceautourisme.fr
Château de la Verrerie
Rue Jules Guesde - 71200 - LE CREUSOT -
03 85 55 02 46
bienvenue@creusotmontceautourisme.fr
https://www.creusotmontceautourisme.fr/decouvrir/le-creusot/passe-industriel/un-patrimoine-industriel-preserve/le-site-du-chateau-de-la-verrerie
Pavillon de l'Industrie - Académie François Bourdon
Château de la Verrerie - Cour du Manège - 71200 - LE CREUSOT -
http://www.pavillon-industrie.fr
pavillon.industrie@afbourdon.com
Musée de la Mine
34, rue du Bois Clair - 71450 - BLANZY -
03 85 68 22 85
musee-mine@blanzy71.fr
http://www.musee-mine-blanzy.fr/

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a2_lacs-morvan2
Met mensenhanden gemaakt...

Meer informatie

a2_chalon-sur-saone-2
De handel en de kunst ...

Meer informatie