Grote bezienswaardigheid in cluniacenzerstijl

Bekroond met de kwalificatie 'Een van de mooiste dorpen van Frankrijk', vormt de voormalige hoofdstad van de Brionnais een ideale bestemming voor liefhebbers van erfgoed. Te midden van rijke wijngronden en fruitbomen, van het kasteel van Saint Hugues tot de romaanse kerken in de 'hoge stad', doorloopt u duizend jaar geschiedenis!

In de voetsporen van Saint HuguesDe machtige dynastie van de baronnen van Semur regeerde van de 10e tot de 14e eeuw in de Brionnais. Op de top van haar vooruitstekende rots prijkt hun feodale kasteel, een van de oudste van Bourgondië.

In de 11e eeuw heeft Hugues van Semur (1024-1109) de abdij van Cluny gesticht. De invloed van de abdij verspreidde zich in het hele christelijke Europa...

Voortaan verbonden met de cluniacenzerorde en de Hertogen van Bourgondië, kende Semur-en-Brionnais een periode van welvaart en veiligheid in de middeleeuwen. Deze relatieve rust kwam ten goede van het behoud van de talrijke romaanse kerken en feodale bouwwerken.


Kasteel, kerken en kapellenVerken een van de 'romaanse tuinen' van Zuid-Bourgondië!

  • Het kasteel van Saint Hugues biedt een mooi uitzicht op het wijngebied en de bergen van de Forez. Zijn rechthoekige vestingtoren uit de 9e eeuw is zonder twijfel een van de oudste van Bourgondië.

  • De koorafsluiting en de achthoekige klokkentoren van de collegiale kerk Saint Hilaire (12e eeuw) onthulleneen kenmerkende cluniacenzerstijl.


  • Het gerechtsauditorium, de zoutzolder uit de 17e eeuw en de adellijke huizen van het dorp laten de mooie okerkleurige weerspiegelingen zien van de Brionnais
    .

Wist u dat het west-portaal van de collegiale kerk een periode uit het leven van Saint Hilaire verhaalt? Veroordeeld tot ballingschap als gevolg van een godsdienst conflict tussen ariaanse bisschoppen en de aanhangers van Jesus, krijgt Siant-Hilaire moed in gesproken door een engel....... en krijgt hij zijn plaats tussen de bisschoppen terug. Ondertussen ontfermt de uivel zich over de verantwoordelijke voor zijn veroordeling.


Richting het platteland...Passeer de poort die de grens markeert tussen de hoge en lage stad en volg de aangename wandeling over de vestingmuren. De tocht leidt u langs weilanden naar de kerk van Saint-Martin-la-Vallée, bekendom haar eenvoudige architectuur en mooie muurschilderingen.


Labels :

  • Pays d'Art et d'Histoire - Charolais Brionnais
Office de Tourisme de Marcigny-Semur
Place des Halles - 71110 - MARCIGNY -
03 85 25 39 06
ot.marcigny-semur@wanadoo.fr
http://www.brionnais-tourisme.fr
PETR du Pays Charolais-Brionnais
7, rue des Champs Seigneurs - 71600 - PARAY-LE-MONIAL -
03 85 25 96 36
contact@charolais-brionnais.fr
http://www.tourismecharolaisbrionnais.fr
Association des Châteaux de Bourgogne et de Franche-Comté
Château de Couches - Le Château - 71490 - COUCHES -
http://www.chateauxdebourgognefranchecomte.com
Informations pratiques
  • Tout au long de l'année, l'Office de Tourisme du canton de Marcigny / Semur-en-Brionnais complète son programme de visites avec des activités et conférences temporaires. Son dynamisme est relayé par un site régulièrement mis à jour.

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a3_canaux-bgne2
Hulde aan rivierberoepen...

Meer informatie

a2_hospices-beaune2
Een lange ziekenhuistraditie...

Meer informatie

a2_autun-2
Twee rijke perioden ...

Meer informatie