Romaanse parel van de Tournugeois

Een van de belangrijkste kloosters van Frankrijk verheft haar machtige muren op de oevers van de Saône, tussen de vlakte van de Bresse en de heuvels van de Mâconnais. De abdij Saint Philibert werd gebouwd rond het jaar duizend en heeft vanaf de ijzeren eeuwen, de feodale tijd en de godsdienstoorlogen getrotseerd. Zij is een prachtig voorbeeld van vroeg-romaanse kunst, te midden van een lieflijke en culinaire stad.

Een benedictijnenkloosterIn de 2e eeuw evangeliseerde Saint Valérien de bevolking van Tournus voordat hij martelaar werd.Dichtbij zijn graf heeft men een abdij opgericht.

Zevenhonderd jaar later, in 875, zijn monniken uit de Vendée op de vlucht voor de Noormannen. Zij vestigen zich uiteindelijk in Tournus. Ze plaatsten er de relieken van Saint Philibert, de hooggeprezen stichter van de abdijen van Jumièges en Noirmoutier

De Hongaarse invasies bedreigden op hun beurt de welvaart die uit de abdij voortkwam. Ondertussen ontsnapten de monniken aan het feodale geweld voordat ze door de Hugenoten in de 16e eeuw werden geplunderd.


Duizend jaar spiritualiteitDe kerk Saint Philibert onderscheidt zich door de soberheid van haar architectuur en het ontbreken van versieringen. Loop van de narthex (portaal) naar het kerkschip: de krachtige dikke pilaren steken af tegen de verfijnde zuiltjes van de crypte.

De kerk is niet de enige kloosterschat van Tournus: het klooster, de eetzaal, de kelder en de kapittelzaal vormen een samenhangend geheel. In de 17e eeuw was in de 33 meter lange eetzaal een balspelterrein gehuisvest!

Als levendige plek herbergt de abdij het Centre International d'Etudes Romanes (CIER). De hele zomer wisselen klassieke muziekconcerten kunsttentoonstellingen af....


De parel van de TournugeoisDe abdij Saint Philibert is het verzamelpunt van het Gebied van Kunst en Historie 'Tussen Cluny en Tournus', een gebied dat rijk is aan emoties en smaken voor fijnproevers.....

Komt u via de Voie Bleue met de fiets aan in Tournus?
U legt aan met uw woonboot op de kaden van de Saône? Neem de tijd om het fietsmuseum Michel Grezaud (zijn collectie is uniek in Frankrijk) te bezoeken of het museum van Schone Kunst, gehuisvest in het Hôtel-Dieu... Na afloop proeft u de specialiteiten van de sterrenrestaurants Greuze of Les Terrasses. In deze heerlijke restaurants geniet u van de producten uit de Tournugeois!


Labels :

  • Pays d'Art et d'Histoire - Entre Cluny et Tournus
Millénaire de Consécration de l'Abbaye Saint-Philibert
71700 - TOURNUS -
01/01/2019 - 31/12/2019
03 85 27 00 20
http://millenaire10192019.fr/
Office de Tourisme Mâconnais-Tournugeois
3 rue Gabriel Jeanton - 71700 - tournus -
03 85 27 00 20
contact@tournus-tourisme.com
http://www.tournus-tourisme.com
03 85 27 00 20
contact@tournus-tourime.com
Informations pratiques
  • La visite de l'abbaye Saint-Philibert est libre. Les informations sur les visites guidées sont disponibles auprès de l'Office de Tourisme de Tournus.

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a2_paray-le-monial-2
Een architecturaal manifest ...

Meer informatie

a2_semur-en-brionnais
In de voetsporen van Saint Hugues ...

Meer informatie

a2_loire2
Uitzonderlijk natuurlijk milieu ...

Meer informatie