Schitterende romaanse kunst

Als cisterciënzerjuweel van Noord-Bourgondië is de abdij van Fontenay uitzonderlijk goed bewaard gebleven dankzij de geïsoleerde ligging in haar groene vallei. Prachtige plek voor bezoek en spiritualiteit. De abdij is vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dient als inspiratie voor talrijke filmopnames en muziekavonden.

Tussen bos en moerasgebiedDe abdij van Fontenay is in 1118 gesticht door Saint Bernard in een drassige vallei bij Montbard.

Als dependance van de abdij van Clairvaux kende Fontenay een bloeiperiode tot in de 16e eeuw. Door bemoeizucht van de commenditaire abt en de godsdienstoorlogen raakte de abdij in verval.


Een levendig bezoekTijdens de Revolutie werd de abdij als Nationaal Goed verkocht en door de familie Montgolfier verbouwd tot papierhandel. Édouard Aynard, schoonzoon van de familie, kocht de abdij terug in 1906 om deze te restaureren. De abdij biedt tegenwoordig een getrouwe weergave van het leven van de cisterciënzermonniken in de 12e eeuw.
 • De slaapzaal van de monniken heeft een kapconstructie uit de 15e eeuw in de vorm van een omgekeerde scheepskiel.


 • Maak een wandeling in het romaanse klooster, een van de zeldzame die intact zijn gebleven


 • De smederij, dichtbij de rivier, huisvest een van de oudste metaalwerkplaatsen van Europa
Dat Fontenay rust uitstraalt, betekent niet dat uw bezoek niet levendig is! Tijdens demonstraties ziet u de smidshamer in actie in de smederij, net als in de 13e eeuw.


Fontenay, culturele plaatsDe kloostergebouwen zijn weer opgefleurd door de nieuwe tuinen. In de zomer vormt de abdij het decor van concerten en toneelstukken. In 1990 heeft Jean-Paul Rappeneau hier scènes opgenomen voor de film 'Cyrano de Bergerac'. Hetzelfde jaar heeft Philippe Monnier er 'L'enfant des loups' gedraaid, naar de roman van Régine Desforges.

Wist u dat de Abdij de enige privébezienswaardigheid is die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat?

De abdij van Fontenay is een onvergetelijke etappeplaats tijdens uw verblijf in het Pays de l'Auxois. Zijn winkel heeft prachtige werken over het Bourgondië van de cisterciënzermonniken en een uitgebreide documentatie over de omgeving.


Labels :

 • Patrimoine Mondial de l'UNESCO
 • Pays d'Art et d'Histoire - Auxois
Abbaye de Fontenay
RD32 - 21500 - MARMAGNE -
http://www.abbayedefontenay.com
info@abbayedefontenay.com
03 80 92 15 00
Horaires d'ouverture de l'Abbaye de Fontenay
 • La boutique de l'Abbaye propose des ouvrages de qualité sur la Bourgogne cistercienne et une abondante documentation sur les circuits régionaux.

  Du 11 novembre au 31 mars :
  - De 10 h à 12 h et de 14 h à 17 h
  Du 1er avril au 1er novembre :
  - De 10 h à 18 h

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a2_hospices-beaune2
Een lange ziekenhuistraditie...

Meer informatie

Art-contemporain_-Photo-Alain-Doire-Bourgogne-Tourisme
De adressen van alle hieronder genoemde instellingen kunt u vinden in de tab « Contact & praktische informatie »...

Meer informatie

sens2
In de tijd van de aartsbisschoppen ...

Meer informatie

bazoches
Bouwer en schrijver ...

Meer informatie