Lente

In het voorjaar bekent Bourgogne kleur

Vanaf Dijon tot Nevers beginnen de dagen te lengen. De vogels ontwaken en de zon schijnt zachtjes over de heuvels van de Mâconnais en de wijngaarden van Chablis. De Morvan schudt de winter van zich af. En zacht briesje streelt nog onze gezichten, maar ach, wat maakt het uit, of je op de fiets of motor bent, te voet of met een boot op de rivieren en kanalen van Bourgogne, je merkt dat het voorjaar aangebroken is. Als de koolzaadvelden hun gele pracht tonen en de kersenbomen rood kleuren, dan is het tijd om Bourgogne te bezoeken.Bourgogne over het water

Je kunt je gemakkelijk inbeelden dat je met je voeten in het water speelt, zittend op een deken en genietend van de ontluikende natuur. 1200 Kilometer rivieren en kanalen: daar kan je alleen maar van dromen. Of je nu luiert of iets geks gaat doen, zo’n zonnige middag zal zeker aangenaam en idyllisch zijn. Commotie in de sluis van Anizy! De kinderen worden enthousiast en bekijken aandachtig hoe een aak langzaam nadert over het water. De sluiswachtster is druk in de weer en na een paar handelingen kan het schip zijn weg vervolgen. De binnenvaartschippers zwaaien nog even naar de sluiswachtster. Zij kennen Bourgogne op hun duimpje, dit jaar zetten ze koers naar het kanaal van de Nivernais. Ze worden hierbij geleid door de genummerde paaltjes langs de kant van het water: van het ene moment op het andere kunnen ze hun route aanpassen aan waar ze op dat moment zin in hebben! Ze begeven zich naar de opmerkelijk ecologische omgeving van het meer van Baye en natuurlijk ook naar het bijzondere fenomeen van 16 opeenvolgende sluizen in de vallei van de Sardy. Verrassing, van onder de dichte vegetatie doemt zo maar uit het niets een 740 meter lange tunnel op: met een elektrisch aangedreven boot kunnen ze een tocht maken onder de imposante gewelven door. Ze gaan voor anker om daarna op een elektrische fiets naar La Charité-sur-Loire te rijden. Onvermoeibaar bekijken ze de kloosterkerk, die door Unesco op de Werelderfgoed lijst is gezet, zien ze de vissers, die zich vanaf het begin van het visseizoen naar de oevers van de Loire haasten om de visjes te vangen voor hun favoriete gerecht, ‘la friture ‘ en de kajakvaarders, die zich uitleven op de laatste ongetemde rivier van Europa. Mei is ook de maand van het Festival van het Woord, dus maken artiesten, schrijvers, dichters en scenarioschrijvers zich meester van de stad om met de Franse taal te gaan stoeien.
Onze pleziervaarders, echte liefhebbers van Bourgogne, twijfelen nog over hun route voor volgend jaar. Misschien maken ze een variant op deze route, om nogmaals te genieten van de charme van deze streek… Van noord naar zuid, van de Yonne naar de Côte-d’Or via het Canal de Bourgogne ; of in de Saône-et-Loire over het canal du Centre tussen Chalon-sur-Saône, bakermat van de fotografie, en Paray-le-Monial, heiligdom van de bedevaart in het hart van de Charolais.

 

‘1200 kilometer rivieren en kanalen: daar kan je alleen maar van dromen’

 


Stadsuitjes

De eerste zonnestralen doen de steden in Bourgogne ontwaken: de parken lopen vol en de fonteinen worden een speelplaats voor kinderen. Geen tijd te verliezen! In de regionale hoofdstad Dijon,gaan we naar Le Palais des Ducs en het Musée des Beaux-Arts (het Hertogelijk Paleis en het museum van Schone Kunsten). Dit museum is onlangs geheel gerenoveerd. Wat zou er van Dijon geworden zijn zonder de grotendeels autovrije binnenstad en de terrassen waar het goed toeven is om een glas wijn te proeven. Een verblijf in een stad zonder uit te gaan? Onmogelijk! Keuze genoeg, de programma’s van het Auditorium du Grand Theatre – zeker in mei wanneer het Theater Festival plaatsvindt – en van het Zenith wisselen met de seizoenen.
Wijnliefhebbers kiezen voor de hoofdstad… van de wijn: Beaune ! Wat u echt niet mag overslaan is een bezoek aan het Hospice de Beaune, het oude hospitaal met de beroemde ‘grande salle des Pôvres’, de indrukwekkende zaal waar de armlastigen verpleegd werden. Een stukje van de komische film «La Grande Vadrouille» (met Louis de Funès) werd hier opgenomen. Elk voorjaar vindt ook het Internationale festival van misdaadfilms plaats in Beaune..
Voor hen die absoluut dicht bij het water willen verblijven biedt Bourgogne vele steden en dorpen die aan het water liggen: er is keus te over. In het noorden, Auxerre of Joigny saan de oevers van de Yonne, westwaarts Nevers aan de oevers van de Loire, en in het zuiden, langs de Saône, Mâcon, Chalon of Tournus, de stad waar in 2013 4 Michelinsterren uitgedeeld zijn. Maak van de gelegenheid gebruik om kaartjes te kopen voor Francos Gourmandes een 2 dagen durend muziekfestival, opgeluisterd door grote chef-koks.

 

De lucht is schoon in de Morvan…

Bourgogne biedt gelegenheid tot een 100% natuurvakantie in de Morvan het Regionale Natuur Park van 3000 vierkante meter is gelegen in het midden van de 4 departementen – Nièvre, Saône et Loire, Yonne en de Côte-d’Or – en is een wandelparadijs, bijvoorbeeld langs de oevers van een meer of in het bos. Elk voorjaar verandert het ‘Herbularium de la Maison de Parc’ van uiterlijk als de bijzondere plantensoorten uitlopen en de medicinale- en eetbare planten weer opbloeien. Een andere variëteit plant wordt zelfs gebruikt om Paaseieren te beschilderen en sommigen onder u zullen het vast leuk vinden die eieren te gaan zoeken in Sully; elk jaar tijdens het paasweekend wordt het kasteel van Sully omgetoverd tot enorm speelterrein voor kinderen…

 

.…En ook in de wijngaarden

Nu het mooie weer terug is, krijgen de seizoensproducten ook weer kleur. Een rondje over de markt van Chagny en hup, uw boodschappenmand is helemaal gevuld. Een leuk uitje is een picknick in ‘Les Maranges’, een wijnstreek in het zuiden van de Côte de Beaune: rieten hoed, geblokt tafellaken en allerlei lekkernijen zoals ‘jambon persillé, een geitenkaasje uit de Mâconnais en om het helemaal af te maken nog een paar verse abrikozen. Dat is genieten! ’s Middags een leerzaam uitje naar Puligny-Montrachet, het paradijs van de chardonnay. De onverwachte wijnproeverij in het keldergewelf van een wijnboer die deze wijnsoort verbouwt zal een onvergetelijke herinnering achterlaten…

 

Bourgogne op twee wielen

Het voorjaar, dat is ook de tijd van de grote schoonmaak: het vleesfonduestel wordt opgeborgen en de fiets, die stoffig achter in de garage stond wordt weer tevoorschijn gehaald. Op zoek naar ontspanning! Jaagpaden zijn daar een ideale omgeving voor, ver van alle verkeer; fietspaden en de ‘Voies Vertes du Tour de Bourgogne en Vélo®’, de speciale vrije fietspaden, vormen een aangename afwisseling. De fruitbomen langs de weg staan in bloei, de eerste knoppen staan op het punt open te springen en overal in de velden bloeien viooltjes, sleutelbloemen en narcissen. En dat veld met gele bloempjes, wat bloeit daar? Koolzaad natuurlijk! De groep komt tot stilstand, even een pauze. Middeleeuws kasteel, pittoreske dorpjes of een proeverij van lokale producten? Doe als de pleziervaarders: Gun uzelf de tijd. En laat u bekoren door de schoonheid van Bourgogne.
Eind van de reis? Dat zal toch niet! Er is alle ruimte voor de motor in de streek rondom Auxerre. Vanaf de weg ziet men de hooggelegen vesting van Châteauneuf trots op de heuvel liggen. De vlinders fladderen in het rond en de magen rommelen van de trek. Voor een vieruurtje is er niets beter dan een pauze in Semur-en-Auxois: alle Fransen benijden deze middeleeuwse stad om de ambachtelijke koekjes die er gefabriceerd worden. De groep trekt nu verder, via landelijke wegen richting de Charolais-Brionnais. De weilanden worden keurig begrensd door eindeloos lange bomenhagen en er zijn een honderdtal romaanse kerken te ontdekken. En niet te vergeten de beroemde Charolais koeien, die in de hele streek vertroeteld worden.