Herfst

Herfst tussen wijngaarden en steden

De wijngaarden, de heuvels en de weilanden baden in het warme zonlicht en nemen hun herfstkleuren aan. De lucht, die nog gevuld is met geuren van de wijnoogst, begint langzaamaan de geur van aarde en paddenstoelen af te geven. Onze manden puilen uit van de seizoensproducten en de koks uit de regio stappen glimlachend weer achter hun fornuizen.Nazomer in de wijngaard

Het is niet ongebruikelijk om in de herfst een heteluchtballon boven het Bourgondische landschap te zien vliegen. Vanuit het mandje van de luchtballon is het uitzicht adembenemend: de nazomer geeft de wijngaarden een schitterende gouden gloed. De wijnpercelen lijken wel een gekleurde lappendeken, die door de wandelaars bewonderd wordt. Zij wandelen met hun rugzakken op over de vele wandelpaden die door de wijngaarden leiden. Ze dringen diep door in het onderhout en klimmen uit de valleien om het mooiste uitzicht te hebben. Ze zijn verbaasd verderop hardlopers te ontwaren. Twintig… misschien meer? Veertig! Vijftig! In feite zijn het er meer dan 4000, die elk jaar meedoen aan halve marathon van de ‘Vente des Vins. Voordat ze gaan profiteren van de feestelijke en folkloristische sfeer ter ere van de beroemde Vente des Vins des Hospices de Beaune de jaarlijkse wijnveiling in Beaune, rennen deze sportievelingen over de heuvelachtige wegen, die zo kenmerkend zijn voor de wijngaarden van de Côte de Beaune en passeren de meest prestigieuze wijndorpen van Bourgogne (Pommard, Meursault, Volnay…) Er worden op heel veel plaatsen in de regio lange- of korte afstanden, hardloopwedstrijden georganiseerd, een goede manier om in vorm te blijven in de herfst. Tussen Santenay en Beaune loopt een bewegwijzerd fietspad zodat je zelfs op de fiets de wijngaarden kan bewonderen. Deze route, genaamd ‘la voie des vignes’, volgt dezelfde route als ‘les chemins de vigne’, namelijk de route die de wijnboeren en bewoners vroeger aflegden.
De eerste blaadjes vallen van de bomen en dat doet de pleziervaarders, die over het canal du Nivernais varen, veel plezier. Vanaf hun rijnaken zien ze tussen de bomen door de wijngaarden: Vincelottes, Coulanges-la-Vineuze, Irancy… Er moet absoluut gestopt worden in Saint-Bris-le-Vineux, voor een bezoek aan het wijnhuis Bailly Lapierre en daar, 50 meter onder de grond, een kijkje te nemen in de oude steengroeve - ooit een champignonkwekerij en nu omgebouwd tot een immense wijnkelder - waar de flessen Crémant opgeslagen liggen. Daarna wordt er verder gevaren naar de oude wijnkelders van Tannay, in de Nièvre.

 

Vanuit een heteluchtballon is het uitzicht adembenemend: de nazomer geeft de wijngaarden een schitterende gouden gloed’

 

Cultureel naseizoen, tussen stad en platteland

Het naseizoen in Bourgogne heeft een paar verrassingen in petto: zowel de zon als de festivals blijven aanwezig. Elk jaar in september huldigt: ‘Jazz in Beaune’ de muziek, maar ook de wijnen van de regio, door middel van concerten die gepaard gaan met onstuimige proeverijen en exposities. In de Nièvre is het Nevers waar het D'Jazz Nevers Festival gehouden wordt en sinds de eerste keer in 1987 is er geen jaar overgeslagen. Om niets te missen hoeft u maar één ding te doen: houd goed het begin van het culturele seizoen in de gaten. Het ‘Espace des Arts’, het Kunstcentrum in Chalon sur Saône, gaat los met hedendaagse dans, l’ Auditorium in Dijon onderscheidt zich met opera terwijl Auxerre zijn keuze laat vallen op hedendaags theater.
Zelfs in deze regio, waar niemand bang is voor een paar spatten, kan het gebeuren dat een beetje regen de lucht verduistert. Dat is dan een mooi excuus om knus samen een tentoonstelling te bezoeken: het niet te missen ‘Musée des beaux arts’, het museum van schone kunsten, in Dijon, het ‘Musée de la Faïence’, het aardewerkmuseum, in Nevers, het Musée de l’homme et de l’industrie, museum van de mens en de industrie, in Le Creusot, of het musée Nicéphore Niepce, vernoemd naar de uitvinder van de fotografie, in Chalon-sur-Saone. Minder klassiek maar veel opzienbarender is ‘la Fabuloserie’, een compleet dwaze plek, verscholen in Dicy in de Yonne, dat gewijd is aan ‘outsiderkunst’, of een van de centra voor hedendaagse kunst in de regio: het ‘Consortium’ in Dijon, het park ‘Saint-Léger de Pougues-les-Eaux in de Nièvre of het kunstcentrum van de Yonne, gevestigd in het kasteel van Tremblay.
Tussen twee bezichtigingen door is er niets zo mooi als een stadswandeling door Beaune te maken met een ‘greeter’, een vrijwilliger, die u op geheel eigen wijze met zijn stad laat kennismaken. 19 uur? Dan is het tijd voor het aperitief met een glaasje Crémant de Bourgogne. In de herfst de Bourgondische steden ontdekken? Dat is genieten…!

 

‘Lekkere’ tussenstops

Hebt u het geluk dat Bourgogne op u route ligt? Kies dan voor een goede plaatselijke eetgelegenheid, die de seizoensproducten eer aan doet: verschillende soorten likeur, paddenstoelen, truffels, ‘Cîteaux’, een kaas gemaakt in de gelijknamige abdij, ‘Epoisses’, een sterk geurende kaas… Volgens overlevering ligt de bakermat van deze kaas bij de Cisterciënzer monniken, die zich in de buurt van Auxois in een klein dorpje vestigden. Later droegen de religieuzen het geheim van de fabricatie over aan de boeren uit het dorp… Deze oude wetenschap is tegenwoordig in handen van de familie Berthaut, die deze oranje kaas, gelauwerd met een AOC, sinds 1991 fabriceert. De beroemde gastronoom Anthelme Brillat-Savarin zei ooit: ‘ Een maaltijd zonder kaas is als een mooi meisje die een oog mist’. Dus wip voor u vertrekt even langs bij de plaatselijke producenten, bijvoorbeeld bij kaasmakerij Delin in Gilly-les-Citeaux of bij een delicatessenwinkel en vul uw boodschappenmand met plaatselijke lekkernijen, die u cadeau kunt doen of heerlijk voor uzelf kunt houden.

 

Lunchen in het gras

Wie beweert er, dat je in de herfst de tuinmeubelen weg moet halen en de ligstoel moet vergeten? Dat zijn zeker niet de Bourgondiërs, die het eerste weekend van de herfst het lef hebben om, verspreid door de hele streek, een dertigtal ongebruikelijke picknicks te organiseren, ter ere van het ‘Fête de la Gastronomie’. Dit evenement, genaamd « Fantastic Pic Nic »,zet de gastronomie en de regionale levensstijl op een hele simpele, maar effectieve en gezellige manier in het zonnetje: tuinfeesten, schat zoeken, alternatieve tavernes… Er is voor elk wat wils! Een goed excuus om een weekend door te brengen in een B&B. In een renaissance kasteel, een herenhuis of een boerderij van weleer? En met een beetje geluk kunt u zelfs in de tuin ontbijten.