De "climats"

Een ‘climat’ is een perceel met wijngaarden dat al eeuwen onder dezelfde naam bekend staat en een heel eigen identiteit heeft, zowel in cultureel opzicht vanwege zijn 2000-jarige geschiedenis als in natuurlijk opzicht vanwege zijn bodem, ondergrond, ligging en klimaat.

Groot nieuws ! De ‘Climats’ van de Bourgondische wijngaarden zijn toegevoegd aan de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Heel Bourgogne heeft zich gedurende 10 jaar ingezet om erkend te worden als bijzonder onderdeel van het werelderfgoed, waardoor onze wijngaarden nu de allerhoogste erkenning toegekend hebben gekregen. Een moment van enorme trots, dat we graag willen delen met onze bezoekers, een rijkdom voor de toekomstige generaties.
Wij danken u hartelijk voor uw steun en u bent, meer dan ooit, welkom bij ons in Bourgogne.
Les Climats

De bekende wijnen uit Bourgogne

Langs de 60 kilometer lange smalle heuvelstrook die van Dijon tot Santenay loopt, ten zuiden van Beaune, vormen de ‘climats’ een mozaïek van unieke cruwijnen met illustere namen: Chambertin, Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Montrachet, Corton en Musigny. Elk ‘climat’ – het zijn er meer dan duizend, tegen elkaar aan geplakt als puzzelstukjes – beschikt over zijn eigen geschiedenis, smaak en positie op de ranglijst van cruwijnen, en is het resultaat van ingenieuze wijnbouwers en een zeer geschikte natuurlijke omgeving.

Nergens anders ter wereld is de wil om wijn te verbinden met de plek waar het verbouwd wordt en om wijn in te delen naar plek van herkomst zo ver doorgevoerd als in Bourgogne.

De ‘Climats’ staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

De ‘climats’ van de Bourgondische wijngaarden zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco omdat ze beschouwd worden als “kunstwerken voortgekomen uit een samenwerking tussen mens en natuur. Hiertoe behoren tevens de archeologische bezienswaardigheden die een ‘uitzonderlijke universele waarde’ hebben op historisch, esthetisch, etnologisch en antropologisch gebied.”
Sinds 2007 hebben wetenschappers, geologen, geschiedkundigen, geografen, klimatologen, taalkundigen, sociologen, biologen en bio-ingenieurs zich ingezet om de ‘uitzonderlijke universele waarde’ van de ‘climats’ van de Bourgondische wijngaarden aan te tonen en te onderzoeken.

 

Tekst afkomstig uit: persdossier van de Association des Climats de Bourgogne