Bourgogne, een hele geschiedenis

Bourgogne heeft het geluk dat zijn naam veel weerklank heeft in de geschiedenis. Het Bourgondisch erfgoed, met zijn zeldzame rijkdom en verscheidenheid, getuigt hiervan. Er valt een heleboel te ontdekken: Gallische overblijfselen, Romaanse torens, steden met vele kunstschatten, de pracht en praal van de kastelen, industrieel erfgoed en creaties van de toekomst.

Crédit : A. Doire / Bourgogne Tourisme

 

Crédit : A. Doire / Bourgogne Tourisme

Van de prehistorische jagers tot de Galliërs en Romeinen

Vanwege zijn geografische ligging was Bourgogne het kloppende hart van het Keltische epos. Hier vonden de doorslaggevende gebeurtenissen plaats tijdens de verovering van Gallië De kunstschat van de Dame van Vix, de votiefbeelden van de bronnen van de Seine en de vestingwerken van Bibracte getuigen van de invloed die Bourgogne meer dan tweeduizend jaar geleden had. Maar al lang voor de eerste Kelten waren het de jagers tijdens het Solutréen tijdperk die technische hoogstandjes realiseerden, zoals de vuurstenen lemmets van Volgu en de rotsschilderingen in de grotten van Arcy-sur-Cure, die tot de alleroudste ter wereld behoren.

In het spoor van monniken en hertogen

De twee grootste kloosterbewegingen van de Middeleeuwen zijn in Bourgogne ontstaan. Als eerste Cluny en daarna Cîteaux, dit waren van de Xe tot de XIIe eeuw vooraanstaande religieuze, intellectuele, artistieke en zelfs politieke centra van de eerste orde in heel Europa. Van Vézelay tot Paray-le-Monial en van Fontenay tot La Charité-sur-Loire getuigen grootse gebouwen deze glorie. En Bourgogne heeft aan de monniken ook een groot aantal van zijn beroemdste wijngaarden te danken, waaronder het vermaarde Clos de Vougeot.

Met ingang van de XIIIe eeuw hadden de Capetingische hertogen van Bourgogne een sterke prinselijke staat opgebouwd, met Dijon en Beaune als hoofdsteden en overal verspreid liggende vestingsteden. Hun opvolgers uit het huis van Valois, bijgenaamd de “grote hertogen” maakten er een politieke constructie van, die zich uitstrekte van het oorspronkelijke hertogdom tot aan de kusten van de Noordzee, verspreid over zowel het koninkrijk van Frankrijk als het heilige Roomse Rijk. Ontdek de luister van de prinselijke paleizen in Germolles, van het Musée des Beaux-Arts van Dijon en van het Hôtel-Dieu van Beaune. Bewonder de kracht van de vestingen van Chastellux in Semur-en-Brionnais en in Talmay.

Kastelenpracht en literaire glorie

De bewoonde kastelen met hun omringende parken, soms luxueus en soms landelijk, herinneren aan de enerzijds sterke en anderzijds afstandelijke relaties die Bourgogne met de koninklijke macht onder het ‘ ancien régime’ onderhield. De historische steden staan vol met herenhuizen. Beroemde personen, zoals Vauban, Buffon en Madame de Sévigné, Lamartine, Romain Rolland, Colette en Jules Roy leiden u door een gebied dat heel inspirerend is voor schrijvers en schrijfsters.

In dit Bourgogne, dat zo sterk is verbonden met zijn wortels, is het, dankzij musea en reconstructies, ook mogelijk te ontdekken hoe boeren, wijnbouwers, molenaars en ambachtslieden vroeger leefden en werkten.

Stappen in de moderniteit

Deze regio die zo rijk is aan minerale grondstoffen en waterwegen en die een voortreffelijke geografische positie heeft en waar Nicéphore Niépce de fotografie uitvond, kent een hele lange industriële geschiedenis. IJzersmelterijen, steengroeves, mijnen en ecomusea bieden u de gelegenheid om deze geschiedenis te ontdekken, van de oevers van de Yonne tot aan de Lyonnais. Maar de creativiteit van Bourgogne betreft ook het sciencepark van Magny-Cours en het museum La Fabuloserie in Dicy, de snelkookpan van de firma SEB, het roestvrije meubilair van Tolix en de talrijke centra voor moderne kunst van Noord- tot Zuid-Bourgogne, om alleen nog maar de bekendste voorbeelden te noemen.