Bewonder de natuurgebieden

Natuurliefhebbers vertoeven graag in Bourgogne.  Lieflijke rivieren, de geheime grotten van Arcy, de beschermde natuur in de Morvan, de ongerepte bossen... Trek er op uit in dit schitterende landschap. Uw vakantie wordt een buitengewoon avontuur.

Crédit : A. DOIRE / Bourgogne Tourisme

 

Crédit : A. DOIRE / Bourgogne Tourisme

 

Crédit : A. DOIRE / Bourgogne Tourisme

Begin bij opmerkelijke plaatsen

Het staatsbos van Pontigny strekt zich uit over 950 hectare en is bereikbaar vanaf de N77. De grote diversiteit van het landschap zal klein en groot in vervoering brengen!

Daal af naar het Canal de Bourgogne. Neem een pauze in Tonnerre en ontdek de Fosse Dionne en haar legende van de centen van de duivel... Er wordt gezegd dat deze bron bodemloos is. Het bijzondere koningsblauwe water stroomt tot aan de rand van de stad.

Ten zuiden van Auxerre herbergt de gemeente Merry-sur-Yonne de Rochers du Saussois. Het is een indrukwekkende groep kalkrotsen, tevens een geliefde klimplek in Bourgondië. Geniet van een wandeling in het nationale reservaat Le Bois du Parc in Mailly-le-Château met veel aparte plantensoorten.

Ten noorden van Avallon liggen de grotten van Arcy-sur-Cure. Deze zullen u verrassen, met hun muurschilderingen van meer dan 30.000 jaar oud!

Vervolg met beschermde flora

Châtillon-sur-Seine gelegen aan de gelijknamige rivier te midden van het Pays Châtillonnais is een verkenning waard. De stad heeft het keurmerk ‘Ville fleurie' (met bloemen versierd), is een van de ‘Plus beaux détours de France' (de mooiste omwegen van Frankrijk) en krijgt binnenkort ook de titel van nationaal natuurpark. Kortom een plek om met volle teugen van van de beschermde natuur te genieten...

Ten zuiden, tussen Alésia en Sainte-Seine-l'Abbaye, zijn de tempeloverblijfselen van de godin Sequana te bespeuren op de beschermde plek van de Bronnen van de Seine.

In Bèze onderzoekt u het tweede ondergrondse rivierennet van Frankrijk. Origineel: U gaat eerst te voet en dan met een bootje de grotten verkennen.

Op minder dan 100 km afstand, aan de voet van de wijngaarden, stroomt de 'waterval van het einde van de wereld' in Nolay. Deze ‘cascade' is 25 meter hoog en stort zijn heldere water uit over de prachtige kalkrotsen.

'Ontdek een van de mooiste natuurgebieden van Europa: le Bec d'Allier'


Ga door te midden van de natuur

Langs de Loire dat is aangeplant met eiken, zich uit over 10.000 hectare. Wandel over de paden van de ‘grande en petite randonnée' (lange en korte wandelingen) en verken de vele schaduwrijke routes te voet, met de fiets of te paard.

Dicht bij Nevers ligt een van de mooiste natuurplekken van Europa: de Bec d'Allier. Bij de samenvloeiing van Allier en Loire vertoeven hier trekvogels en bevers!

Verder naar het oosten gaat u terug in de tijd op de archeologische site van Bibracte. Achtereenvolgens komt u bij de ‘Porte du Rebout, de Côme Chaudron, de Pierre de la Wivre en de Pâture du Couvent'. En stop bij de Mont Beuvray, een van de hoogste toppen van de Morvan...

Eindig op de hoogste punten

In de gemeente Saint-Prix is Haut-Folin het dak van het massief van de Morvan. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om het massief van de Mont Blanc te zien!

14 km ten noordwesten van Le Creusot bewondert u de granieten chaos van het dorp Uchon. Kent u de legendes van de steen die bezwijkt en de klauw van de duivel?

Daarna bezoekt u de grotten van Blanot, op de westelijke flank van de Mont St Romain. In een rondleiding van een uur doorkruist u een uitgestrekt net van kalkgalerijen tot 80 meter onder de grond!

Tot slot, op een hoogte van 492 meter, biedt de Rots van Solutré een opvallend landschap: een panoramisch uitzicht over de wijngaarden, bezaaid met dorpen en omzoomd door bossen...