Het dorp Vézelay

Heuvel van de pelgrims

Vezelay is een belangrijke plaats van het christendom aan de rand van de Avallonais. Het is ook een sfeervol hooggelegen dorp. De helling naar de basiliek is een belevenis. In de loop der eeuwen hebben tal van kunstenaars en schilders hier inspiratie gevonden. Spiritueel, literair of dichterlijk. Het dorp ademt de sfeer van romaanse kunst...

Centrum van het christendomIn de 12e eeuw deed Bernard de Clairvaux in Vézelay een oproep tot de tweede kruistocht. Met de relieken van de Heilige Magdalena werd het dorp een belangrijke spirituele etappe op de route naar Santiago de Compostela.

Tijdens zijn glorietijd telde Vézelay bijna 10.000 inwoners en pelgrims uit heel Europa. Zijn kelders met hoge pilaren telden meer mensen dan de woningen konden huisvesten!

De ondergang kwam echter snel. Verwoest door de Honderdjarige Oorlog werd de stad nog verder beschadigd door de godsdienstoorlogen. Nadat de basiliek na de Revolutie als steengroeve had gefungeerd en werd ze door Prosper Mérimée op het nippertje van verwoesting gered.

Een dorp op de heuvelU komt met de auto aan onderaan de heuvel bij Vézelay, of te paard of te voet via de beroemde GR 654, een van de grote routes naar Compostela. Geniet van elke etappe van uw beklimming voordat u bij de basiliek aankomt:

  • Op de flanken van de heuvel volgen mooie middeleeuwse huizen elkaar op langs de hoofdstraat.

  • Romain Rolland, Max-Pol-Fouchet, Georges Bataille, Jules Roy... Ontcijfer de naambordjes op de huizen die vertellen over de geletterde mannen die er hebben gewoond!

  • Halverwege de heuvel werd het museum Zervos kortgeleden heringericht. Het huisvest werken van Calder, Miro en Max Ernst

  • De basiliek Sainte-Marie-Madeleine, Werelderfgoed van Unesco, werd gerestaureerd door Viollet-le-Duc. Bewonder het indrukwekkende portaal voordat u binnenkomt in het licht van het grote kerkschip...


Muziek en gastronomieVan juni tot september klinken de concerten van sacrale muziek prachtig in de basiliek. In augustus mag u het hoogtepunt niet missen: het festival 'Les rencontres de Vézelay'

Heeft u lekkere trek? Laat u verleiden door heerlijke spijzen!

Saint-Père-sous-Vézelay, Vézelay, Montréal en Pierre-Perthuis... Deze plaatsen aan de rand van de Avallonais zijnook zeer de moeite waard.


Labels :

  • Patrimoine Mondial de l'UNESCO
Horaires d'ouverture de l'Office de tourisme
  • L'office de tourisme de Vézelay est ouvert du 1er juin au 30 septembre :
    - De 10 h à 13 h et 14 h à 18 h
    Fermeture les jeudis du 1er octobre au 31 mai, et les dimanches de la Toussaint à Pâques.

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a3_alesia
Een oppidum en zijn mysteries ...

Meer informatie

F Doucet
Een menukaart met verfijnde lekkernijen ...

Meer informatie

Grande Brocante de CORBIGNY - 11 et 12 août
Meubels en kunstvoorwerpen in mei ...

Meer informatie