De schat van Vix

Mysteries van de Keltische dame

Op de route van de Bourgondische oppidums, in de vallei van de Seine, herbergt Châtillon-sur-Seine een fabelachtige archeologische schat uit de eerste ijzertijd. De beroemde amfora van Vix is de grootste vaas uit de oudheid. Ga ernaast staan en vergelijk haar met uw lengte!

Een prinses van dertig jaarNiet ver van Vix werd in 1953, aan de voet van het oppidum van de berg Lassois, de begraafplaats van een Keltische prinses blootgelegd. Daar werden de volgende vondsten gedaan:

 • Een pronkwagen, bronzen servies, aardewerk en zilver.

 • Een grote gouden halsketting van 480 gram, die getuigt van de rijkdom en bijzondere rang van de vrouw in de Keltische maatschappij.

 • Een reuzengrote vaas met versieringen, het pronkstuk van de schat. De amfora is gemaakt door Griekse bronsgieters in de 6e eeuw voor christus. Ze getuigt van de levendige ruilhandel tussen de Keltische beschaving en de mediterrane wereld.

De vaas van Vix is 1,64 m hoog en weegt 208 kg. Haar inhoud is 1.100 liter.Daarmee is ze de uniek in de wereld!


Het nieuwe museumOntdek de Schat van Vix in het nieuwe museum van Châtillon-sur-Seine, sinds juli 2009 gehuisvest in de kloostergebouwen van de abdij Notre-Dame.
De grafkamer van de prinses van Vix is gereconstrueerd. Bewonder de juwelen, de wagen en het drinkservies....


Vervolg uw bezoek!Op het uitgestrekte archeologische plateau van de Mont Lassois gaan de opgravingen door. In de zomer bezoekt u met een gids de vestingmuren, de agrarische gebouwen en het apsishuis.

De berg Lassois biedt een weids uitzicht op de andere heuvels van het dorp Massingy. Twee wandelroutes van 1 en 2 kmvoeren u door deze mooie natuurlijke omgeving.

Het loofbos van het Pays Châtillonnais is heel bekend. Dit woud geeft haar identiteit aan het nieuwe nationale park ´Entre Champagne et Bourgogne´ in oprichting. Wist u dat Châtillon-sur-Seine zich bevond op de Route du Crémant?


Musée du Pays Châtillonnais - Trésor de Vix
14 rue de la Libération - 21400 - CHATILLON-SUR-SEINE -
http://www.musee-vix.fr
accueil@musee-chatillonnais.fr
03 80 91 24 67
Horaires d'ouverture du musée
 • Profitez des nouvelles installations du musée et de sa muséographie entièrement revue.

  Le musée et la boutique sont ouverts tous les jours.
  Du 1er septembre au 30 juin :
  - De 9 h à 12 h et de 14 h à 18 h
  Du 1er juillet au 31 août :
  - De 10 h à 19 h
  Fermeture les 1er janvier, 1er mai et 25 décembre.

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

a3_alesia
Een oppidum en zijn mysteries ...

Meer informatie

F Doucet
Een menukaart met verfijnde lekkernijen ...

Meer informatie

Grande Brocante de CORBIGNY - 11 et 12 août
Meubels en kunstvoorwerpen in mei ...

Meer informatie