Het MuséoParc van Alésia

In de voetsporen van Vercingetorix

Een herdenkingsplek verrijst in het gebied Auxois. In 2012 opende het grote interpretatiecentrum en het nieuwe archeologisch museum van Alésia zijn deuren. Aan de voet van het standbeeld van Vercingetorix loopt u tussen de Gallo-Romeinse vestingen en werkt u mee aan een grote culturele archeologische werf.

Een oppidum en zijn mysteriesDe Mont-Auxois was sinds de prehistorie bezet. In 52 voor christus werden de Gallische ridders door de Romeinen en hun Germaanse geallieerden verjaagd. Vercingetorix besloot zijn troepen in het oppidum van Alésia te installeren, voorafgaand aan de befaamde belegering, die zijn nederlaag veroorzaakte.

Sinds de 19e eeuw was er historische verdeeldheid. Is de Mont-Auxois echt de plek van de belegering van Alésia? Tegenwoordig zijn historici het eens over deze hypothese.


Het culturele project van het MuséoParcDe streek van Alise-Sainte-Reine en de omringende gemeenten zal op twee afzonderlijke plekken bezoekers verwelkomen.
 • Op de vlakte van de Laumes vindt u het interpretatiecentrum van Alésia. Hier leert u meer over het beleg van Alésia en over de mythe van de Gallische oorsprong van Frankrijk. U wordt er geconfronteerd met het perspectief van zowel de beleggers als de belegerden.

 • Na jarenlange opgravingswerkzaamheden is er een Gallo-Romeinse stad verschenen, die op termijn (2016) aan een archeologisch museum zal worden verbonden om u te informeren over het leven en de cultuur van de elkaar opeenvolgende bewoners van deze plaats.


Alésia is nu!Vanaf heden is het mogelijk om de tempel, het forum en het theater van Alésia te bekijken... Dit antieke centrum heeft vijf eeuwen na het einde van de Gallische periode overleefd!

De hoogte van het standbeeld van Vercingetorix vindt u indrukwekkend? Deze kolos van koper, werk van Aimé Millet, werd opgetrokken in 1865 op de westelijke punt van de Mont-Auxois. Het beeld versterkt de romantische voorstelling van Vercingetorix, de grondlegger van de Gallische natie. Alésia is een multiculturele locatie: in juli biedt het festival 'Nuits péplum' een programma met bijzondere pop- en rockmuziek!

Alésia is een onvergetelijke etappeplaats tijdens uw verblijf in het Pays de l'Auxois. Mis ook niet de Abdij van Fontenay, Châteauneuf-en-Auxois en Flavigny-sur-Ozerain.


Labels :

 • Pays d'Art et d'Histoire - Auxois
MuséoParc Alésia
1 route des Trois Ormeaux - 21150 - ALISE-SAINTE-REINE -
http://www.alesia.com
contact@alesia.com
03 80 96 96 23
Horaires d'ouverture du Muséoparc Alésia
 • Le Centre d'interprétation et les vestiges de la ville gallo-romaine sont ouverts 7 jours sur 7 y compris les dimanches et jours fériés.
  Durée de visite moyenne du Centre d'interprétation : environ 3 h
  Durée de visite des vestiges de la ville gallo-romaine : environ 45 min

  - Du 1er février au 31 mars, de 10 h à 17 h. (Seuls les vestiges de la ville sont accessibles)
  - Du 1er avril au 30 juin, de 9 h à 18 h.
  - Du 1er juillet au 31 août, de 9 h à 19 h
  - Du 1er au 30 septembre, de 9 h à 18 h
  - Du 1er octobre au 30 novembre, de 10 h à 17 h (Le centre d'interprétation est ouvert jusqu'au 11 novembre seulement)
  - Du 1er décembre au 31 décembre, de 10 h à 17 h (Seul le centre d'interprétation est accessible)

Zoeken

Plaats een afstand om bezienswaardigheden te krijgen

Km
Berekende route via Google Maps aan de hand van een drive respect voor snelheidsbeperkingen. Reistijd is geen rekening gehouden met het verkeer en langzaam zones. U wordt doorgestuurd op Google Maps als u klikt op "Zie mijn route" te klikken.
Voer een adres, postcode en stad in

Misschien wilt u ook

1355482469124
Gastronomische durf ...

Meer informatie

a2_chalon-sur-saone-2
De handel en de kunst ...

Meer informatie

l'amarylis 1
Zintuigen op scherp, gezelligheid aan tafel ...

Meer informatie