Een uitstapje langs de waterwegen van Bourgogne

Ontdekkingen en toerisme langs het water. Bourgogne is een land van wijn, maar ook water neemt er een belangrijke plaats in. Het dichte waterwegennet droeg in de 17e eeuw bij aan de economische ontwikkeling van de streek. Tegenwoordig bepalen de pleziervaart, wandeltochten en andere recreatieve activiteiten het dagelijks beeld van de Bourgondische oevers.

rivagesrivages 2

Er op uit op de rivieren en kanalen

Met zo'n 1 000 km aan waterwegen biedt Bourgogne de pleziervaarders veel genoegens.

Ontdek het  canal van de Nivernais aan boord van een huurboot. Vaar een weekend of een week vanaf Baye of Auxerre (het eindpunt). Zo kunt u kennis maken met de ‘Echelle de Sardy‘, een spectaculaire opeenvolging van 16 sluizen in Sardy-les-Epiny en met ‘les Vôutes de la Collancelle’, 3 bevaarbare tunnels.

Voor ontspanning kunt u terecht op een rondvaartboot. La Billebaude haalt u op in Pouilly-en-Auxois voor een rustige tocht over van het kanaal van BourgogneDe Seille,een aangename rivier die stroomt tussen Tournus en Louhans, biedt eveneens mogelijkheden voor een rondvaart.

Profiteer van originele overnachtingsmogelijkheden. Op het kanaal van Bourgogne, in de vallei van de Ouche en op het canal du Centre vindt u hotel-aken en over de Saône varen riviercruiseschepen.

Voor de watersporters zijn er activiteiten met meer spanning. Zo kunt u waterskiënzeilen of'roeien. Bij mooi weer kunt u zwemmen in de daarvoor ingerichte gebieden in de recreatieparken van Auxerre en Decize. Geniet van de rust van de waterwegen en geef u over aan het vissen op de kanalen en meren streek. U kunt ook de strijd aangaan met grote vissen op de Saône, onder begeleiding van een deskundige instructeur.

Op je gemak langs de oever

Wandelt of fietst u graag langs het water, neem dan de aangelegde jaagpaden, die ook door fietsers mogen worden gebruikt. In Bourgogne is de fiets met recht een "stalen ros"! De jaagpaden langs de kanalen en rivieren, zijn vrij vlak, en daardoor uitstekend geschikt voor fietsers van alle niveaus.

Er is volop keuze aan routes; de regio heeft talrijke bewegwijzerde paden De 'Tour de Bourgogne à vélo'  leidt langs de  canal van de Nivernais en vanBourgogne en langs het canal du Centre. Dit laatste canal maakt trouwens onderdeel uit van de EuroVelo6. Deze paden leiden langs de mooiste landschappen van de regio. U komt langs wijngaarden, wallenlandschappen en bossen, maar ook langs historische monumenten en mooie huizen...

"En wanneer u een lekke band krijgt, kunt u moeiteloos overal langs de route uw fiets laten repareren!"

Plezier en ontspanning aan het water

De kanalen en rivieren van Bourgogne zullen u tijdens uw verblijf zeker bekoren. Aarzel niet om een van de steden of dorpen langs het water aan te doen.

Wandel door de straatjes van het stadje Clamecy en het middeleeuwse dorp Cravant aan het canal van de Nivernais. Aarzel niet het canal van Bourgogne enkele kilometers achter u te laten voor een bezoek aan het mooie stadje Semur-en-Auxois om zijn schatten te bezichtigen, zoals de Tour de l'Orle d'Or of de kapittelkerk Notre-Dame. Ook de grote steden worden niet vergeten: de oevers van de Yonne in Auxerre zijn gezellig druk en de plezierhaven van Dijon is weer tot leven gekomen, met name sinds de opening van de Péniche Cancaleeen boot die is omgebouwd tot drijvende bistro en café-chantant waar concerten, exposities en dans- en toneelvoorstellingen georganiseerd worden.

Voor een eerste kennismaking of verdieping van uw kennis op wijngebied, kunt u een bezoek brengen aan de wijnkelders van de wijngaarden van de Auxerrois, Tonnerrois, Maranges of in Santenay. U kunt hier de beste Bourgognewijnen proeven.

Ga, wanneer het etenstijd is, de deuren binnen van een van de gezellige restaurants langs de kanalen. Van ‘guinguettes’ (uitspanningen) tot bistro's, er is voor elk wat wils. De fijnproevers kunnen plaats nemen in een gastronomisch restaurant , zoals het Restaurant de l'Hostellerie de la Poste in Clamecy.

Het door vele waterwegen doorkruiste Bourgogne eert ieder jaar het water aan de hand van diverse evenementen. De hele zomer door kan men genieten van muziek, demonstraties, toernooien en het proeven van streekproducten, kies voor het Pardon des mariniers in Saint-Jean de Losne, het vlottersfeest in Clamecy of de  Halles en eaux in Decize.