Een verblijf in de wijngaard

Een kennismaking met de grote streekwijnen. In Bourgogne zijn wijn en landschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. De druiventeelt drukt in ieder seizoen zijn stempel op de streek en het dagelijkse leven van de inwoners. Ga op ontdekkingstocht naar de grote wijnen van de streek door de dorpen te bezoeken of door wijn te proeven en deel te nemen aan de diverse activiteiten rond de "goddelijke fles"...

randonnée pédestre

 

route des grands cru

 

Bezoeken en tochten rondom de wijngaarden

Bourgogne is bezaaid met wijndomeinen. Van noord tot zuid strekken de wijngaarden zich tot in het oneindige uit en leveren enkele van de beste Franse wijnen.

Stop tijdens uw reis eens in een  wijndorp Irancy  en  Coulanges-la-Vineuse zijn mooie, karaktervolle stadjes die te voet te verkennen zijn. Meer in het zuiden, in het departement Saône-et-Loire, in het hart van de wijngaarden van de Mâconnais en aan de voet van de Roche de Solutré liggen de bekoorlijke dorpjes van de Val Lamartinien.


De liefhebbers van rondritten kunnen een van de ontdekkingsroutes van de beste wijnen uit de regio volgen. Als u de Route des Grands Crus volgt, neem dan een pauze in de wijngaard van Dijon-Côte de Nuits, te midden van een prachtig glooiend landschap. Met het Circuit des Crus et Grands Vins bezoekt u de 5 ‘terroirs’ van de Pouilly-Fuissé en het land van de Mâconnais-Beaujolais, waar u ook het Hameau Duboeuf kunt bezoeken, een wijnpark dat volledig gewijd is aan de kennismaking met de wijn. Andere ontdekkingsroutes, naar keuze: de Route du Crémant in het noorden van de Côte d'Or, rond Châtillon-sur-Seine, en de Route des Grands vins, in het hart van de wijngaarden rond Chalon.

Degenen die van avontuur houden, kiezen een vlucht met een  ULM of in een helikopter over de heuvels van Le Montrachet en Corton*. Wat een sensationeel gevoel, met bovendien een uitzonderlijk uitzicht!

In de wijnheuvels van Pouilly-sur-Loire kunt u ook genieten van sportactiviteiten om Bourgogne van zijn natuurlijke kant te leren kennen: paardrijden, golf of kano-kajak op de Loire.

Fietsliefhebbers kunnen op hun fiets stappen en de Voie des Vignes in de Côte de Beaune volgen, tussen Beaune en Santenay.

Overnacht in een van de logis Bacchus om uw ontdekkingen op wijngebied nog te verdiepen, tenzij u met  uw camper gekomen bent. U kunt ook een verblijf boeken in een B&B midden in de wijngaarden.

Alles weten over gastronomie en oenologie

Een wandeling maakt hongerig en nodigt uit tot het verwennen van de zintuigen. De wijngaarden bieden een mooi decor, maar zij geven eveneens een uitstekende wijn die men ongeveer overal in de regio kan proeven.

In het noorden kunt u met name de fruitige Chablis proeven en een smakelijke pauze houden in een van de gastronomische restaurants van de regio. De in de wijngaarden van de Yonne te vinden La Côte Saint-Jacquesin  Joigny, La Cuisine au vin in Chablis of L'Espérance in Saint-Père-sous-Vézelay ontvangen u voor een culinaire pauze. 

In Dijon kan men wijn proeven in de wijnbars of in de restaurants, met menukaarten met een uitgebreide keuze aan Bourgognewijnen. Langs de N74, in de buurt van Le Clos de Vougeot, kunt u wijn proeven op een zeer bijzondere plek: het kasteel van Gilly. Dit is de voormalige verblijfplaats van de cisterciënzer monniken, wier kelders tegenwoordig geopend zijn om enkele grote wijnen te kunnen proeven. In Beaune kan men de wijnen niet alleen in de verschillende winkeltjes in het centrum ontdekken, maar vooral onder de grond, in de talrijke, onder de geplaveide straatjes van de stad verborgen kelders.

In de streek rond Mâcon kunt u lekkernijen combineren met grote wijnen. Maak bijvoorbeeld een tussenstop in Viré voor een picknick te midden van de wijngaarden, georganiseerd door Le Relais de Montmartre.

En waarom zou u niet van uw verblijf profiteren om u in te wijden in de aan wijn gerelateerde beroepen? Na een diner bij Olivier Leflaive  en een nacht in een van de stille kamers van zijn B&B volgt u de workshop wijnbouwer of slijter... U leert alles over de geheimen van de vinificatie en oenologie!

"Proef de fruitige Chablis en maak een smakelijke tussenstop in een van de gastronomische sterren restaurants ..."

Evenementen met wijn als thema

Het hele jaar door leeft Bourgogne in het ritme van de talrijke wijnfeesten en -activiteiten.

Een van de grootste evenementen in de herfst is de verkoop van de wijnen van de Hospices de Beaune, een historisch en symbolisch evenement in Bourgogne, dat sinds meer dan 150 jaar plaatsvindt in november. Tijdens dit grootse liefdadigheidsevenement veilt men grote wijnen (Grands crus en Premiers crus), daarnaast zijn er ook straatvoorstellingen en wijnproeverijen voor de bezoekers.

De meest sportieve bezoekers van de regio kunnen in maart deelnemen aan de halve marathon van Les Côtes de Nuits ;  Tijdens de wedstrijd kunnen hun supporters genieten van plaatselijke specialiteiten en een glas wijnen.

In de zomer biedt het  Festival des Grands crus de Bourgogne inwijdingen in de oenologie...

In de winter, in januari, viert men het feest van de Saint-Vincent Tournante , een eerbetoon aan de schutspatroon van de wijnbouwers. Daarnaast worden er een weekend lang in alle streken van de regio wijnproeverijen en traditionele ceremonies georganiseerd.