Een stedenvakantie

Op ontdekkingstocht in de steden van kunst en geschiedenis. Proef de charme en de sfeer van de Bourgondische steden met hun rijke erfgoed. Neem de tijd om, via het hart van de regio en de Val de Loire, van Sens naar Mâcon te reizen en verzuim niet in de steden door straatjes te flaneren. Snuif de sfeer op tijdens uw uitstapjes en bezoekjes...

auxerreDijon

Ontdekkingstochten en bijzondere routes

Geniet overdag van een wandeling in de karaktervolle Bourgondische steden. . De steden in de streek zullen u verrassen met hun prachtige bouwkunst en hun rijke erfgoed.

Geniet tijdens uw ontdekkingstochten van de gezellige sfeer in de straten :

  • Laat u in Auxerre leiden door de markeringen op de grond die Cadet Roussel uitbeelden en en maak de tocht van 5 km om de 67 bezienswaardigheden van de stad te ontdekken. En als de vermoeidheid toeslaat, kunt u met de elektrische auto Le Voyageur uw bezoek op comfortabele wijze zittend afsluiten.
  • Ga in Dijon, de hoofdstad van Bourgogne, te voet of met een segway – langs de route Parcours de la Chouette Die zult u zeker vinden in het  Paleis van de hertogen van Bourgogne, waar het Museum der Schone Kunsten is gehuisvest.
  • Met als vertrekpunt het Hôtel-Dieu van Beaune en zijn museum brengt de Visiotrain u ook naar de mooiste monumenten van de stad: herenhuizen, vakwerkhuizen, de basiliek Notre-Dame, het Hôtel des Ducs en zijn wijnmuseum, enz.
  • In het westen van de Morvan ontdekt men Nevers door de op de grond aangebrachte blauwe lijn te volgen. Deze stad van kunst en geschiedenis staat boordevol bouwkundige juweeltjes, zoals de kathedraal Saint-Cyr en Sainte-Julitte en het Hertogelijk Paleis, het eerste Kasteel aan de Loire.
  • In het zuiden van de regio vindt u Mâcon, gelegen aan de oever van de Saône, met drie verrassende routes. U komt op onverwachte plekjes die zonder de aanwezigheid van een gids niet toegankelijk zijn, hij of zij heeft namelijk de sleutels van de stad ...

De fietsliefhebber kan in al deze steden rondtoeren. En stap ook eens op uw fiets voor een tocht langs het water!

Houd een wijnbreak in Bourgogne!

Dijon

Beaune

Mâcon

Auxerre

Smakelijke pleisterplaatsen

In de streek van de gastronomie is lekkere honger echt geen zonde! Tijdens uw wandelingen door de straatjes zult u zeker enkele winkeltjes met streekproducten tegenkomen.

U kunt uw thuisgebleven vrienden en familie laten meegenieten van de Bourgondische lekkernijen. Met producten van de vermaarde chocoladeboetiek Ragueneau in Nevers verwent u zelfs de grootste fijnproevers. Meer in het oosten kunt u in de winkels van de Grande Rue in Chalon-sur-Saône uw boodschappenmand vullen met traditionele kazen en smakelijke specialiteiten.

Na een streekwijn geproefd te hebben in een wijnkelder, bij de slijter of in een wijnbar , kunt u een van de - al dan niet met een ster bekroonde - restaurants uitkiezen voor een heerlijk diner. Geniet bijvoorbeeld van de rijke Bourgondische keuken van DZ'Envies, tegenover de Hallen in Dijon, of zoek een plaatsje in restaurant Le Mille et une feuilles in La Charité-sur-Loire voor een literaire maaltijd in de Stad van het Boek..

's Ochtends, na een overnachting in een hotel, een jeugdherberg, een appartement met hotelservice of een B&B van City Breaks kunt u een van de markten van de streek afstruinen. Zo vindt u bijvoorbeeld in Joigny op woensdag- en zaterdagochtend kaassoesjes, kruidkoek, honing, kazen en wijnen in de marktkraampjes.

Het hele jaar door activiteiten en evenementen

Na een goed gevulde dag gaat er niets boven een pauze... met muziek! Zo mag u in de zomer bijvoorbeeld niet het festival Garçon la note in Auxerre en Dijon missen.

Aarzel ook niet om een verblijf in te plannen in een van de steden van de streek tijdens een van de talrijke festivals: onder andere D'jazz Nevers of Chalon dans la rue.

Ook in de musea van de streek vindt men talrijke schatten. Loop binnen in de musea van Sens of in het Museum Rolin in Autun voor een kennismaking met de culturele rijkdom van Bourgogne.

Voor een uitstapje in de herfst is er de verkoop van wijnen van de Hospices de Beaune, een melange van toneel, proeven en liefdadigheid, terwijl de Internationale Gastronomische beurs van Dijon de smulpapen zal bekoren.

Een geanimeerd verblijf

De liefhebbers van muziek of trendy uitjes, jong en oud, zullen een overnachting in Dijonwaarderen, met de talrijke uitgaansmogelijkheden daar. Hebt u zin in een concert? Boek tickets voor de Zénith, het Auditorium of La Vapeur. De laatste biedt een melange van hedendaagse muziekvormen (rap, hip-hop, beatbox, elektro en jazz), exposities en voorstellingen van hedendaagse artiesten.

Als u meer in bent voor een wat sportiever uitje, ga dan paint-ballen in Auxerre, meerval vissen in Mâcon of auto- of motorsport  beoefenen op het circuit van Dijon-Prenois of Nevers-Magny-Cours.

Goed toegankelijke steden

Als u geen auto hebt kunt u de grote Bourgondische steden of de historische bezienswaardigheden hiervan bereiken met de talrijke buslijnenpendelbussen en regionale treinen.