De "Morvan"

De Morvan van de bergtoppen

Onderhout bedekt met bosbessen, geuren van heide, paddenstoelen en mos. Bossen met kastanjebomen en beuken, pittoreske paden, panorama's, bergbeken, open plekken en vulkanisch gesteente. Toppen, steile hellingen en brede valleien grenzen aan elkaar. Ze bieden een landschap dat bestaat uit bossen en landbouwgebieden die een bergachtige omgeving vormen met fraaie landschappen en overweldigende vergezichten. In de zuidelijke Morvan vindt u de hoogste berg van het gebied, de Haut-Folin (901 m. hoog), de Mont-Beuvray en de traditie van de kastanjeteelt. Bergtoppen waar plezier, ontmoetingen, verhalen en feesten u opwachten. De Morvan verwelkomt u met zijn caféterrassen en festivals. . . Lijken een verkwikkend verblijf in de thermen van St Honoré-les-Bains, de bezichtiging van de archeologische vindplaats van Bibracte of wandelingen over kleine weggetjes in de Morvan met prachtige uitzichten u aantrekkelijk? Dan zal de Morvan van de bergtoppen u zeker goed bevallen.

De Morvan van de meren

Schaduwrijke oevers, ongerepte eilandjes en genieten van het rustige zoete water. Een oase midden in de bergen, een perfecte plek om te vissen en te watersporten. Woest stromende rivieren zijn vlakbij. De grote meren van de Morvan, gelegen in het groen, weerspiegelen een natuurlijke en onaangetaste omgeving. Je kunt kiezen voor een vakantie midden in de bergen, met het watersportcentrum en de schaduwrijke oevers van het Lac des Settons, dat zich uitstrekt in een brede vallei omringd door bossen. Wie van kalmte en stilte houdt geeft waarschijnlijk de voorkeur aan het Lac de Saint-Agnan. Dit meer is heel geschikt om te vissen, er leven veel snoeken, karpers en rivierbaarsen in het water. Heuvelachtige landschappen, heggen en bossen omringen het grootste meer, het lac de Pannecière. En sommigen zullen de onstuimige loop van de Chalaux volgen, met vertrek vanaf het Lac de Chaumeçon, of rondwandelen in de omgeving van het lac du Crescent en het lac de Chamboux.

De Morvan van de valleien

Heuvelachtige weiden en een wirwar van beekjes, dorpen en klokkentorens, bosjes, kapellen, abdijen en kastelen. Legendes en mysterieuze verhalen waren rond. Dwarswegen en vredige rustplaatsen lokken. Dit landschap met zijn zacht glooiende reliëf en geheime charmes nodigt uit tot nietsdoen en ontdekkingen. Midden in deze weidelandschappen, die worden gekenmerkt door belangrijke centra van architectuur en spiritualiteit, wachten geschiedenis, tradities en de streek zelf op u. Bijvoorbeeld de eeuwige heuvel van Vézelay, zijn wijnen, kermissen en markten; de heuvel van Thil en de ruïnes van de kapittelkerk; het kasteel van Bazoches, de vestingmuren van Avallon of de legendarische rotsen, zoals die van de Abdij van Pierre-qui-Vire, en nog veel meer. Neem de tijd en ontdek het zoute, therapeutische water van Les Fontaines-Salées. Verlaat de gebaande paden en ga de binnenwegen op, door de rivierbedding van de Cure te volgen of de molens van de vallei van de Cousin. U komt er trekpaarden en woeste fauna tegen, u ontmoet de bewoners van de wallenlandschappen en beukenbossen, u leert over legendes en geniet van de stilte.

De streken rondom Avallon en Vézelay

In het zuiden van het departement Yonne, op de grens met Terre Plaine en de eerste uitlopers van de Morvan ligt de Avallonnais, de streek rond Avallon. Het biedt prachtige, glooiende landschappen en een uitzonderlijke natuur. Avallon, een pleisterplaats gelegen op een voorgebergte van graniet, bekoort zijn bezoekers met zijn historische centrum omringd door een middeleeuwse stadsmuur en zijn terrasvormige tuinen die uitkijken over de vallei van de Cousin. Maar ook Vézelay en zijn basiliek Sainte-Marie-Madeleine, die al meer dan 30 jaar op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan, vormen een waar kunststuk van Romaanse kunst en een belangrijke tussenstop op weg naar Santiago de Compostella.

Van Bibracte naar Alésia

120 km Paden vol culturele ontdekkingen (met bewegwijzering door het Comité National de Tourisme Equestre). Deze rondrit, van de hoogvlakten van Bibracte naar het oppidum van Alésia, leidt langs de belangrijkste momenten van de geschiedenis van Gallië: deze tocht probeert de historische werkelijkheid en de door de Gallische troepen gevolgde route op weg naar hun in gevaar verkerende leider Vercingétorix zo trouw mogelijk te volgen. Langs de route volgen de gevarieerde landschappen elkaar op, van de bossen van de Morvan tot de heuvels van de Auxois. Om te noteren: ieder jaar neemt een honderdtal ruiters in juli deel aan deze trektocht.

 

 

Te paard door de Morvan

"De gelegenheid om het Regionale Natuurpark van de Morvan te doorkruisen en de talrijke facetten hiervan te ontdekken, van Vézelay in het noorden, tot Bibracte in het zuiden, langs meren, bossen, wallenlandschappen... Een onderdompeling in de natuur in het hart van de Bourgogne. Tijdens deze uit meerdere rondritten met diverse lengtes bestaande route ontdekt men het massief van de Morvan zoals men dat zelf wil en kan: kies en volg een rondrit... of twee... of waarom niet meer! "

 

 

De Grande Traversée Du Morvan op de mountainbike

De Grande Traversée Du Morvan op de mountainbike